Ledus graušana un vēl 8 paradumi, kas pasliktina zobu un smaganu veselību

Pie tā, ka ir slikts zobu un smaganu stāvoklis, var būt "vainīgs" dažs labs pat šķietami nekaitīgs vai ar mutes veselību nesaistīts paradums. Par to stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka.
Zobiem kaitīgo paradumu ietekmi vismaz daļēji var kompensēt ar piemērotiem mutes kopšanas līdzekļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Zobiem kaitīgo paradumu ietekmi vismaz daļēji var kompensēt ar piemērotiem mutes kopšanas līdzekļiem.

Ledus graušana

Kurš gan kādreiz bērnībā nav grauzis lāstekas? Ledus ir arī daudzu kokteiļu un dzērienu neatņemama sastāvdaļa un, deju, spēļu vai ballītes starplaikos bieži vien to nokraukšķinām kā stikleni, gūstot tūlītēju atvēsināšanās un spirgtuma sajūtu. 

 

Ledus ir dabīgs un nesatur cukuru, tāpēc, šķiet, ka tas ir nekaitīgs. Taču, graužot cietos ledus kubiņus, zobi var saplaisāt vai pat nolūzt. Neuzmanīgi košļājot, tiek kairināti mīkstie audi zoba iekšpusē, kam var sekot regulāras zobu sāpes. Pamīšus lietoti karsti un auksti ēdieni var izraisīt asas un pat ilgstošas ​​zobu sāpes. 

 

Zīmuļu un pildspalvu košļāšana

Vai kādreiz košļājat zīmuli, koncentrējoties darbam vai mācībām? Tāpat kā ledus graušana, šis ieradums var izraisīt zobu plaisāšanu vai pat nolūšanu. Šķiet gan, ka līdz ar datoru ienākšanu ikdienā, ieradums ir gājis mazumā, taču, ja tas piemīt, ir jāmeklē veids, kā no tā atbrīvoties. Košļājamā gumija bez cukura ir labāka izvēle. Tas liks siekalu dziedzeriem vairāk izdalīt siekalas, kas var stiprināt zobus un aizsargāt pret emalju ēdošām skābēm. Jāizvēlas tāda košļājamā gumija, kam nav pievienots cukurs. 

 

Želejveida konfekšu ēšana

Visi saldie kārumi veicina zobu bojāšanos, taču dažas konfektes ir jāizceļ kā īpaši zobu veselību ietekmējošas. Lipīgā želejkonfekšu cukura masa pielīp zobiem un ieķīp to starpās, vēl stundām ilgi turpinot iedarboties. Vislabāk iztikt bez šādiem saldumiem vai arī pēc tam pakošļāt košļājamo gumiju, lai veicinātu siekalu izdalīšanos.

 

Saaukstēšanos mazinošu zāļu lietošana

Cukurs ir visbiežāk sastopamā palīgviela klepus sīrupiem un sūkājamajām tabletēm pret kakla sāpēm. Nereti arī tautas līdzekļi pret saaukstēšanos ir ļoti saldi, lai mazinātu, piemēram, tēju rūgtumu. Tādējādi saaukstēšanās bēdas tiek vareni saldinātas! Taču pēc tam barojošo vielu radītajā aplikumā “padarbojas” baktērijas, pārvēršot cukuru skābē, kas, savukārt, noēd zobu emalju. Un tas ir sākums kariesam. Tādēļ pēc šādu līdzekļu lietošanas zobi obligāti jāiztīra. 

 

Zobu izmantošana citam mērķim

Reklāma
Reklāma

Pudeļu korķu, dažādu vāciņu vai cita plastmasas iepakojuma atvēršana ar zobiem var būt ērta, taču tas nav labs ieradums. Izmantojot zobus kā instrumentu, tie var saplaisāt vai nolūzt. Tā vietā lieciet lietā atvēršanas  darbībām paredzētos instrumentus! Un atcerieties – zobus izmantojam tikai ēšanai!

 

Zobu griešana

Zobu griešana jeb bruksisms ar laiku bojā zobus. Visbiežāk to izraisa psihoemocionālie faktori un miega traucējumi. Atbrīvoties no bruksisma nav viegli. Ja zobu griešanai ir emocionāls iemesls, var lietot nomierinošus līdzekļus gan dienai, gan naktij. 

 

Izvairīšanās no cieta ēdiena var samazināt zobu nodeldējuma dēļ radītās sāpes. Farmaceits palīdzēs piemeklēt zobu kopšanas līdzekļus. Aptiekā iegādājamas arī kapes, kas palīdz pret zobu nodilumu, ko rada zobu griešana naktīs.

 

Mēles pīrsinga izduršana

Lai arī mēles pīrsings ir stilīgs, dažkārt, nejauši uzkožot metāliskajai rotai, var nolauzt zobu. Lūpu pīrsingi rada līdzīgu risku. Piedevām, metālam mutē trinoties, mēdz rasties smaganu bojājumi, kas var draudēt ar zoba zaudēšanu. Mute ir arī baktēriju mājvieta, tāpēc pīrsingi palielina infekciju un čūlu risku. Tāpat ar mēles pīrsingu pastāv risks nejauši pārdurt lielu asinsvadu, kas var izraisīt smagu asiņošanu. Pirms šādas savas ārienes dekorēšanas, konsultējieties ar zobārstu par riskiem!

 

Sportošana

Kontakta sporta veidi bez zobu aizsargiem ir pilnīgi nepieņemami! Neatkarīgi no tā, vai spēlējat futbolu, hokeju vai jebkuru citu kontakta sporta veidu, sākot spēli vienmēr lietojiet zobu aizsargu. Dinamiskas spēles gaitā bez tā zobi var saņemt spēcīgu triecienu, sašķelties vai pat tikt izsisti. Ir dažāda veida zobu kapes un aizsargi, kas var palīdzēt pēc iespējas ilgāk saglabāt veselus zobus. 

 

Ēšanas traucējumi

Bieža, kompulsīva pārēšanas, kam dažu ēšanas traucējumu gadījumā seko izraisīta vemšana, lai atbrīvotos no apēstā, kaitē zobu veselībai. Spēcīgās kuņģa skābes, ko satur atvemtā masa, var bojāt zobus, padarot tos trauslus. Šīs skābes rada arī sliktu elpu. Bulīmija var izraisīt dažādas nopietnas veselības problēmas, tāpēc šādos gadījumos noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Saistītie raksti