Kāpēc labāk izvēlēties ekoloģiskus produktus?

Mūsdienās informācijas ir tik daudz, ka bieži var apjukt – kas tad īsti ir veselīgs un kas nav. Varbūt, ka pesticīdi, nemaz nav tik kaitīgi? Taču tā gluži nav – pesticīdu un kaitīgo vielu ietekmi uz mūsu organismu mēs uzreiz nevaram pamanīt, tā ietekme būs manāma ilgtermiņā, pat pēc vairākiem gadiem. Tāpēc, savai un savu bērnu veselīgai nākotnei, ir svarīgi izvēlēties ekoloģiskus pārtikas produktus, kosmētiku un sadzīves tīrīšanas līdzekļus, kuri nesatur kaitīgās vielas un kuru ražošana ir arī draudzīga apkārtējai videi.
Izvēloties ekoloģiskos produktus mēs rūpējamies gan par savu un savas ģimenes veselību, gan par apkārtējo vidi.

FOTO: Shutterstock.com

Izvēloties ekoloģiskos produktus mēs rūpējamies gan par savu un savas ģimenes veselību, gan par apkārtējo vidi.

Kāpēc izvēlēties ekoloģiskus produktus?

Izvēloties ekoloģiskos produktus mēs rūpējamies gan par savu un savas ģimenes veselību, gan par apkārtējo vidi. Bieži vien mēs nepievēršam uzmanību produktu sastāvam un neuzzinām, cik gan patiesībā daudz kaitīgo vielu ir tajā un ko tās nodara mūsu organismam īstermiņā un ilgtermiņā. Neekoloģiskā pārtikā plaši tiek izmantoti pesticīdi, fungicīdi, augšanas hormoni, antibiotikas, ģenētiski modificētas sēklas, krāsvielas, sintētiski garšas pastiprinātāji, hidrogenēti tauki, kas nelabvēlīgi ietekmē mūsu organismu. Mūsu uzturs kļūst mazāk vērtīgs, palielinās alerģiju un citu veselības problēmu risks. Neekoloģiskas kosmētikas sastāvā bieži vien ir naftas pārstrādes blakusprodukti, kaitīgas vielas, kas uzkrājas organismā un var izraisīt alerģiju, baktēriju rezistenci, kā arī vienkārši kairināt ādu. Neekoloģiski tīrīšanas līdzekļi galvenokārt ir kaitīgi dabai - daļa ķīmijas nogulsnējas zemē, daļa nokļūst gruntsūdeņos, cita daļa aiztek uz jūru. Tā rezultātā ūdens kļūst dūņains, dzīvnieki sāk slimot. Visas kaitīgās vielas nonāk apkārtējā vidē, kurā mēs paši dzīvojam un dzīvos arī nākošās paaudzes. Jāatceras, ka daļa sadzīves ķīmijas atlikumu paliek arī mūsu izmazgātajās drēbēs, gultas veļā, uz grīdas, traukiem un citām virsmām.

 

Iegādājoties ekoloģiskos produktus, mēs atbalstām bioloģiskās saimniecības, kuras ir ilgtspējīgas ražošanā un labvēlīgas dabai, jo tās mazāk piesārņo. Tās mazāk kaitē apkārtējiem augiem, kukaiņiem un dzīvniekiem, kā arī augsnes un ūdens piesārņojumam.

 

Ekoloģiska pārtika

Ekoloģiskajai pārtikai ir noteikts stingrs standarts, tie ir pārtikas produkti, kurus audzējot un uzglabājot nav izmantotas konkrētas kaitīgās vielas, turklāt ražošanas process ir draudzīgs apkārtējai videi. 

 

Pazīmes, kas norāda, ka pārtikas produkts ir ekoloģisks:

  • Audzējot, gatavojot un uzglabājot produktu, tajā nav izmantoti pesticīdi, fungicīdi, augšanas hormoni, antibiotikas, slāpeklis un cits ierastais ķīmiskais mēslojums;
  • Netiek izmantotas ģenētiski modificētas sēklas;
  • Produktu ražošanā atļauts izmantot simtiem reižu mazāk pārtikas piedevu: krāsvielu, aromatizētāju, konservantu, emulgatoru.
  • Netiek izmantoti sintētiskie garšas pastiprinātāji, piemēram, mononātrija glutamāts (E621). 
  • Kā arī ražošanā ir aizliegts izmantot hidrogenētus taukus. 

 

Ekoloģiskā kosmētika

Izvēloties ekoloģisko kosmētiku, mēs varam būt droši, ka tā ir ražota no visaugstākās kvalitātes izejvielām, tai ir tīrs sastāvs un tā pēc iespējas vairāk palīdz saglabāt mūsu dabisko skaistumu, nekaitējot sev un videi. Lai kosmētikas līdzeklis tiktu sertificēts kā ekoloģisks, tam jāatbilst noteiktiem standartiem. Uzmanība tiek pievērsta ne tikai kosmētikas sastāvam, bet arī apstākļiem, kādos tās sastāvdaļas tiek audzētas un iegūtas. 

 

Pazīmes, kas norāda, ka kosmētikas līdzeklis ir ekoloģisks:

  • tam jābūt izgatavotiem no izejvielām, kas audzētas ekoloģiskajās saimniecībās, 
  • izejvielu pārstrādei jānodrošina minimāla ķīmisko reakciju rašanās,
  • nedrīkst saturēt cilvēkam vai videi kaitīgas vielas,
  • nedrīkst būt testēti uz dzīvniekiem, 
  • nedrīkst būt ģenētiski modificēts,
  • iepakojums nedrīkst piesārņot vidi vai tam jābūt izgatavotam no pārstrādātām izejvielām. 

 

Reklāma
Reklāma

Ir vērts atcerēties vismaz dažus plaši izmantoto kosmētikas sastāvdaļu nosaukumus, no kuriem daudzi eksperti iesaka izvairīties:

  • Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Parafin Oil - naftas pārstrādes blakusprodukts, ko galvenokārt izmanto kā kosmētikas pamatu, bet tas nedod labumu ne ādai, ne matiem. Saskaņā ar kosmētikas drošības datu bāzi „SkinDeep“ ir toksikoloģiski uzskatāma par vidēji bīstamu vielu.
  • Triclosan – viens no vissīvākajiem konservantiem, antibakteriāla viela, kas var izraisīt alerģiju un baktēriju rezistenci. Uzkrājas organismā.
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Sodium Laureth Sulfate (SLeS) – spēcīgas putojumu izraisošas vielas, visbiežāk lietojamas šampūnos, tīrīšanas līdzekļos, šķidrajās ziepēs. Var kairināt un sausināt ādu.
  • Fragrance, Perfume, Parfum, Scent, Aroma – šie nosaukumi kosmētikā attiecas uz sintētiskām smaržvielām, kas var izraisīt alerģiju, kairināt ādu, uzkrāties organismā (daži savienojumi atrodami mātes pienā) un apkārtējā vidē. 
  • EDTA (Disodium EDTA) – saistviela, kas uzkrājas organismā un vidē.

 

Ekoloģiski sadzīves tīrīšanas līdzekļi

Ja jums ir svarīgi, ko ēdat vai ko klājat uz savas ādas, tad tikpat svarīgi jums būs, ar ko mazgājat drēbes, tīrāt dušu vai mazgājat traukus. Pirmkārt, tāpēc, ka arī pēc skalošanas daļa sadzīves ķīmijas atlikumu paliek mūsu izmazgātajās drēbēs, gultas veļā, uz grīdas, traukiem un citām virsmām.

Diemžēl ekoloģiskiem tīrīšanas līdzekļiem nav vienota standarta. To ekoloģiskums tiek mērīts pēc to ietekmes uz apkārtējo vidi. Tas, protams, lielākoties ir atkarīgs no sastāva. Svarīgi, lai tie labi mazgātu, bet pēc iespējas mazāk kaitētu cilvēkam un dabai. 

 

Pazīmes, kas norāda, ka tīrīšanas līdzeklis ir ekoloģisks:

  • ražots bez naftas produktiem un bioloģiski viegli noārdītos,
  • produkts nesaturētu fosforu (P) un fosfātus,
  • neizmanto dzīvnieku daļas un produkti netiek pārbaudīti uz dzīvniekiem.

 

Kā atpazīt ekoloģisku produkciju?

Ekoloģisku produkciju var atpazīt pēc eko sertifikāta:

  • Pārtikas produktiem – ES zaļā eko lapiņa, DEMETER
  • Kosmētikas līdzekļiem - Soil Association, Ecocert, BDIH un COSMOS
  • Sadzīves tīrīšanas līdzekļi – ECOLOGO, NCP.

 

Veikals LIVIN ir rūpīgi atlasījis produktu klāstu, kurā ietilpst pat 3000 ekoloģisku un dabīgu pārtikas produktu, uztura bagātinātāju, kosmētikas un tīrīšanas līdzekļu. Izvēloties produkciju no šī veikala klāsta, nav jāšaubās par to vai produkts ir ekoloģisks - 7 LIVIN veikalos Rīgā un e-veikalā www.livin.lv ir pieejams viss dabīgam dzīvesveidam!

Saistītie raksti