6 cilvēku tipi, kuri vairāk pakļauti UV starojuma nelabvēlīgai iedarbībai

Ar pavasara saulīti jābūt uzmanīgiem, taču ir noteikti cilvēku tipi, kam saule var būt īpaši iedarbīga. Par to stāsta dermatoloģe Lāsma Kalnbērza.
Ir cilvēki, kam saulīte var iekost sāpīgāk nekā citiem!

FOTO: Shutterstock.com

Ir cilvēki, kam saulīte var "iekost" sāpīgāk nekā citiem!

Cilvēki, kuriem ir šīs pazīmes, ir vairāk pakļauti riskam attiecībā uz pārmērīga UV starojuma nelabvēlīgo iedarbību:

  • gaiša ādas krāsa, rudi vai blondi mati;
  • gaišas krāsas acis;
  • āda, kas saulē ātri apdeg;
  • daudz dzimumzīmes un vasaras raibumi;
  • iepriekš bijuši saules apdegumi;
  • iepriekš bijis ādas vēzis pašam cilvēkam vai kādam no radiniekiem.

 

Tā kā ziemā salīdzinoši maz esam saņēmuši saules gaismu, nepieciešams laiks, lai notiktu aklimatizēšanās. Šī augstākā UV starojuma intensitāte, nekā mēs esam pieraduši, var ļoti viegli izraisīt saules apdegumus. Vasarai tuvojoties, UV līmenis pakāpeniski palielinās, un, biežāk esot ārā pavasarī un vasarā, mēs pakāpeniski pie tā pierodam. Arī atmosfēras ozona slānis, kas atmosfērā absorbē lielu daļu no saules ienākošā ultravioletā (UV) starojuma, var būt periodiski “plānāks”, un Zemi var sasniegt augstāks UV starojuma līmenis. 

 

Kā samazināt saules apdegumu risku?

Reklāma
Reklāma

Ir vērts sekot līdzi laika prognozēm. Saules ultravioletās radiācijas līmeni uz Zemes virsmas raksturo ultravioletās radiācijas indekss (UVI). Indeksa lielums tiek noteikts no 0 (zemākais rādītājs) līdz 11+ (augstākais rādītājs). Jo lielāks ir ultravioletās radiācijas indekss, jo lielāku ietekmi tas var atstāt uz ādu un acīm (pēc Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra datiem).

 

Ja tiek minēts, ka UVI ir augsts un plānojat pavadīt daudz laiku ārā, padomājiet par nosedzošāku apģērbu un saules cepuri, kā arī par saules aizsargkrēmu ar apģērbu nenosegtajām ķermeņa daļām.

 

Vairāk par drošu saules krēmu lietošanu lasi šajā rakstā.

Saistītie raksti