Katram cilvēkam vismaz vienu reizi mūžā ir jāveic C hepatīta tests

Latvijā 40 000 cilvēku ir inficēti ar C hepatītu, liela daļa to pat nezina. Tāpēc darbību ir uzsākusi mājas lapa www.chepatits.lv, kas domāta plašai sabiedrībai un vienuviet aptver visu informāciju par C hepatītu, kas jāzina ikvienam no mums.
C hepatīts ir nopietna infekcijas slimība, pret kuru nav vakcīnas, tomēr tā ir izārstējama.

FOTO: Publicitātes foto

C hepatīts ir nopietna infekcijas slimība, pret kuru nav vakcīnas, tomēr tā ir izārstējama.

Pacientam vai jebkuram Latvijas iedzīvotājam mājaslapā iespējams iegūt informāciju par vīrushepatītu atšķirībām, hepatīta ietekmi uz aknām, C hepatīta izplatīšanos un inficēšanās profilaksi, slimības diagnozes noteikšanu, kā arī tā ārstēšanu. Tāpat mājas lapā iespējams veikt zibensaptauju, atbildot uz 10 jautājumiem, lai noskaidrotu “vai esi C hepatīta riska grupā?”.

 

Atklāt C hepatīta vīrusa klātbūtni organismā var, izdarot asinsanalīzes. Skrīninga laikā asinīs tiek meklētas C hepatīta vīrusa antivielas. Pēc pozitīva antivielu testa rezultāta iegūšanas tiek izdarīti papildizmeklējumi, un jau pēc tiem asinīs tiek tieši noteikta vīrusa klātbūtne.

 

C hepatīts ir nopietna infekcijas slimība, pret kuru nav vakcīnas, tomēr tā ir izārstējama. C hepatīta ārstēšanu apmaksā valsts.

 

Reklāma
Reklāma

Kur iespējams veikt C hepatīta pārbaudes? 
 

  • Pie ģimenes ārsta.
  • Jebkurā laboratorijā par maksu vai ar apdrošināšanas polisi.
  • Asins donoru centrā, nododot asinis kā donoram – bez maksas.
  • HIV profilakses punkos – anonīmi un bez maksas.


Ieskaties www.chepatits.lv, tā ir mājaslapa, kura tapusi sadarbībā ar Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociāciju “LIHHASA”, C hepatīta pacientu apvienību, Baltijas HIV asociāciju “BaltHIV” un SIA “AbbVie”.