Vasaras atskaņas – saplaisājis, sāpīgs papēdis. Kā to sadziedēt mājas apstākļos?

Maza, bet gaužām sāpīga plaisa papēdī var radīt patiešām pamatīgas mokas, un tā vien šķiet, ka sadziedēt to ir neiespējami. “Tik bezcerīgi jau nav,” saka podoloģe Gunta Meilande.
Arī pēdām patīk vannošana, skrubēšana un krēmošana – rūpes.

FOTO: Shutterstock.com

Arī pēdām patīk vannošana, skrubēšana un krēmošana – rūpes.

Aizvadītajā vasarā lielā karstuma dēļ gana daudzi izmantoja katru izdevību, lai izbaudītu baskāju priekšrocības – gan neliela veldze, nemokot pēdas apavos, gan noderīgi imunitātei. Vai staigāšana basām pēdām ir iemesls, kāpēc tagad izveidojušās sāpīgās plaisiņas papēžos? “Jā un nē,” teic Gunta Meilande, “jo iemeslu papēžu plaisāšanai ir daudz.”

 

Apavi, sēnīte, pedikīrs

Skaidrs, ka staigāšana basām kājām veicina to, ka pēdu āda kļūst raupjāka. Tā sakot, norūdās jeb pielāgojas jaunajiem apstākļiem. Regulāri valkājot apavus, pēdu āda ir pasargāta no dažādiem skrāpējumiem, iegriezumiem un citiem savainojumiem, kas var rasties, ja staigājam basām kājām. Tāpēc pēc vasaras baskāju perioda papēži visbiežāk ir raupji, dažkārt pat iekrāsojušies zaļgani, ja daudz staigāts pa zāli. Tomēr staigāšana basām kājām, kā dēļ veidojas raupjāka āda, ir rets iemesls tam, lai iedzīvotos sāpīgajās plaisās papēžos. Kā saka Gunta Meilande, tas var būt veicinošs faktors, taču pamatā būs cita problēma: “Vispirms jāmin liekā svara problēmas un diabēts, taču tas var būt arī A vitamīna trūkums organismā, inficēšanās ar pēdu sēnīti, nepietiekami dzerts šķidrums un gana bieži arī nepiemērotu, sintētisku vai gumijas apavu ilgstoša valkāšana. Īpaši, ja ikdienā tiek vilkti krokši. Tiem aizmugurē ir kapīte, kas var veicināt ādas sabiezējumus uz papēžiem.” 

Vēl viens iemesls, kāpēc veidojas sāpīgās plaisas papēžos, var būt nepareizi veikts pedikīrs mājās. 

Podoloģe atklāj, ka ādas sabiezējumu griešana ar asām šķērēm vai žiletēm tikai veicina vēl lielāku papēžu raupjumu. 

“Pietiek, ja papēžiem pāris reižu pārlaiž ar smilšpapīra vīlīti. Ja vīlēs tik ilgi, kamēr kaut kas nāk nost, papēži sāpēs, iekaisīs un veidosies plaisas,” uzsver Gunta Meilande un atgādina, ka tas jādara pirms kāju vannošanas, kamēr papēži ir sausi, jo “tikai tā varēs noteikt, vai nav jau novīlēts par daudz”.

 

Pēdas ir jāmitrina un jābaro

Speciāliste min salīdzinājumu ar zemi – izžūstot tā saplaisā: „Tāpat notiek ar sauso pēdu ādu, un īpaši cilvēkiem gados, jo ar laiku āda kļūst tikai sausāka.” 
Pēdu mitrināšanā darbojas tas pats pamata algoritms, kas sejas kopšanā – no rīta pēdas jāieziež ar mitrinošu, bet vakarā – ar barojošu krēmu. 

Tāpat pēdām patīk skrubis, ko vajadzētu lietot reizi nedēļā pirms kāju vannošanas, savukārt pēc ūdens peldes jāatceras rūpīgi nosusināt pēdas. 

Arī grūtāk pieejamās vietās starp pirkstiem, kur āda ir maigāka, jutīgāka un vieglāk ievainojamāka. Kā norāda Gunta Meilande, uzvelkot zeķes, sintētiskus, neelpojošus apavus uz mitrām pēdām, starp pirkstiem itin viegli var rasties sāpīgas plaisas jeb izsutumi, kas ir ļoti sāpīgi. Ja tomēr kas tāds gadījies, speciāliste iesaka aptiekās nopērkamo kastelāna šķīdumu, ko uzziež brūcītēm. “Kamēr tās sadzīst, pirkstu starpās izver salveti, ko atstāj visu dienu. Tad pirksti nesakļausies, plaisas elpos un ātrāk sadzīs,” atklāj podoloģe.

 

Rīcības ABC pret sāpīgām plaisām

Ja tomēr gadījies tā, ka papēdis saplīsis un pamatīgi sāp, vispirms jāapbruņojas ar pacietību, jo “dzīšanas process noteikti nebūs ātrs”. 
 

Vajadzēs:

  • iespējami smalkāku smilšpapīra vīlīti,
  • ūdeņradi,
  • aptiekā nopērkamu speciālu ziedi brūču dziedēšanai,
  • plāksteri.

 

Sausām pēdām uzmanīgi apvīlē apkārt esošās, cietās maliņas, taču – paralēli brūcei, lai tā nepalielinās. Pēc tam plaisu iztīra ar ūdeņradi un uzklāj ziedi. Tad ar pirkstiem saspiež brūcīti kopā un uzlīmē plāksteri.

 

Reklāma
Reklāma

Pēdām patiks


Ziedes

  • Graphites composit. Nopērkama homeopātiskajā aptiekā.
  • Evija. Tās sastāvā esošie egļu sveķi, sviests, cūku tauki un bišu vasks mīkstinās un dziedēs sāpīgos papēžus.
  • Kliņģerīšu ziede. Dziedinās un dezinficēs. Satur arī glicerīnu.
  • Propoliss eļļā. Piemīt savelkošas, antibakteriālas, dziedējošas, mīkstinošas īpašības, tāpēc piemērots arī lielām, dziļām plaisām.
  • Ziede brūcēm. Pērkot aptiekā kādu specifiskāku līdzekli, jāskatās, lai tā sastāvā ir viela ar nosaukumu – urea. Tā ir viela, mūsu ādas dabiska sastāvdaļa, kas nodrošina mitrināšanu. Pievienota ziedei, tā mīkstina ādas sabiezējumus un palīdz uzturēt normālu mitruma līmeni.

 

Taukvielas
Ja nav pa rokai ziedes vai smēres, pēdas novērtēs arī labas kvalitātes eļļu, īstu sviestu vai cūku taukus.

 

Eļļas kompreses
Uz nakti pēc kāju vannošanas samitrina siltā rīcineļļā vai kampareļļā marles drāniņu, pieliek sāpošajiem papēžiem un aptin ar tīru marli vai kokvilnas drānu. Pa virsu vēl uzvelk zeķi.

 

Alvejas lapa

Pirms naktsmiera nomazgā kājas un sāpošajiem papēžiem pieliek  gareniski uz pusēm pārgrieztu alvejas lapu, aptin ar marles saiti un uzvelk zeķi. Auga dziedinošais šķidrums atveldzēs, ārstēs un mīkstinās sāpīgos pušumus.

 

Profilaksei

 

Ja papēži plaisā bieži
Ņem vienādās daļās augu eļļu, citrona sulu un glicerīnu. Visu samaisa un ieziež papēžus. Nepieciešamības gadījumā glicerīnu var aizstāt ar medu.

 

Ja pēdas moka plaisas un sēnīte
Attiecībā 1:1 sajauc ābolu etiķi un glicerīnu un ieziež bojātās vietas uz pēdas – blakus plaisai, nevis tieši brūcītē, un pirkstu starpās. Etiķis ir labs līdzeklis pret sēnīti, bet glicerīns mīkstina ādu. 
Ābolu etiķi var aizstāt arī ar citrona sulu.

 

Kā apēst A vitamīnu

Tas atrodams oranžajos, dzeltenajos, sarkanajos un tumši zaļajos dārzeņos un augļos. Precīzāk – tajos ir daudz beta–karotīna un vēl 50 citu karotenoīdu, kurus organisms pārvērš A vitamīnā. Savukārt jau gatavs A vitamīns daudz būs aknās, zivīs un olu dzeltenumos. 

Sievietēm nepieciešami 700, bet vīriešiem 900 mikrogrami A vitamīna dienā. 

Piemēram, vienā lielā burkānā ir apmēram seši miligrami beta– karotīna, kas gremošanas procesā pārveidojas par 1000 mikrogramiem A vitamīna. 

Saistītie raksti