Septiņi jautājumi par iesnām un deguna pilienu lietošanu bērniem

Grūti iedomāties mājas aptieciņu, kurā nav nevienas pudelītes ar deguna plieniem? Kā, cik bieži un ko pareizi pilināt degunā mazam bērnam?
Iesnu gadījumā var iztikt arī bez deguna pilieniem. Pilienus izmanto tikai tad, ja bez tiem ir grūti elpot. 

FOTO: Shutterstock.com

Iesnu gadījumā var iztikt arī bez deguna pilieniem. Pilienus izmanto tikai tad, ja bez tiem ir grūti elpot. 

Kā pareizi iepilināt deguna pilienus?

Deguna pilienus ne visiem bērniem patīk pilināt – ir jāatliec galva, kaut kas no šķidruma arī trāpa kaklā, tas rada kairinājumu, izsauc klepus refleksu, tāpēc dažreiz tas ir izaicinājums arī mammai.

Jaundzimušajiem un zīdainīšiem, kad veic mazuļa rīta aprūpi, tad iztīra degunu ar speciāliem kociņiem deguna tīrīšanai, nedaudz samitrinot siltā ūdenī vai eļļa un tad iztīra degunu. Vēl iesaka mazuli pagriezt uz sāna, iepilināt augšējā nāsī dažus pilienus jūras ūdeni un tad pagriezt uz otru sānu, un arī iepilināt dažus pilienus.  Svarīga ir pilienu temperatūra. Pilināt uzreiz degunā medikamentus no ledusskapja nevajadzētu,  Vispiemērotākā un komfortablākā ir istabas temperatūra. 

Deguna pilienu pipetes nodrošina ērtu un higiēnisku lietošanu, nepieskaroties šķidrumam ar rokām , viegli un akurāti iespējams uzklāt tieši uz ādas deguna priekšgalā.


 

Ko labāk izvēlēties - pilienus vai aerosolu?
Tas, kādu līdzekli izmantot labāk, ir atkarīgs no bērna vecuma. Uzskata, ka izpūšamie aerosoli jeb spreji deguna ejās rada lielāku spiedienu, tas nav veselīgi, jo ar spiediena strūklu deguna izdalījumus var aizvadīt līdz dzirdes kanāliem un veicināt auss iekaisumu, jo bērniem līdz 4 gadu vecumam vēl nav pilnībā  attīstījušies deguna blakusdobumi, dzirdes kanāls ir divas reizes īsāks nekā pieaugušajiem. Bērniem šis kanāls ir novietots vairāk horizontāli, bet pieaugušajiem virzienā no vidusauss uz deguna dobumu lejupejoši. Bērniem līdz 3 gadu vecumam izmantot deguna aerosolus neiesaka izvēlēties.

 


Vai iesnu gadījumā ir jāskalo deguns? Cik ilgi pēc deguna iztīrīšanas var pilināt pilienus?

Deguna skalošana mazam bērnam nenozīmē intensīvu skalošanu ar lielu šķidruma daudzumu. Pietiek, ka nāsīs iepilina dažus mililitrus šķidruma, kas šķīdina izdalījumus un palīdz tos iztīrīt no deguna. Kad deguns ir tīrs, var pilināt pilienus

Ja deguns tiešām ir aizlikts, tajā var iepilināt jūras ūdeni, bet tas ir obligāti jāatsūc ar speciālo iesnu atsūcēju. Jāatceras, ka jūras ūdeni nevar lietot pārāk daudz un bieži, jo tas ir sālsūdens, kas veicina gļotu veidošanos. Tas jāizmanto vienīgi tad, ja no mazā deguna patiešām ir izdalījumi, kas traucē elpot. Lai pareizi iztīrītu iesnas no mazuļa deguna, viņš jānoliek ieslīpi uz sāna, ja iespējams, jāaizspiež apakšējā nāss, bet augšējā jāiepūš jūras ūdens, un tūdaļ tas arī jāatsūc. Tad mazuli apgriež uz otriem sāniem un dara tāpat.



Deguna pilienu lietošana

Svarīgi ir ievērot, no kāda vecuma deguna pilieni ir paredzēti lietošanai. Tas parasti ir aprakstīs lietošanas instrukcijā.  Deguna pilienus , kas ir asinsvadu sašaurinoši iesaka lietot divas līdz 3 reizes dienā, bet ne ilgāk kā 5 – 7 dienas. Ilgāka lietošana bojā deguna gļotāda un var izraisīt citas saslimšanas un gļotādas atrofiju. Deguna pilienus, kuru sastāvā ir dabas produkti, var lietot arī ilgstošāk un kā profilaktiski katru rītu. Par to izvēli var painteresēties pie ģimenes ārsta vai uzprasīt farmaceitam.  Deguna pilienus , kas satur antibiotikas vai hormonus, parasti iesaka speciālists, tāpēc arī to lietošanu ievērot pēc ārsta norādījumiem.
 

Reklāma
Reklāma

 

 

Vai iesnu gadījumā vienmēr obligāti kaut ko pilināt degunā?

Katrs saslimšanas gadījums ar iesnām var būr savādāks, tāpēc svarīgi katru gadījumu arī izvērtēt. Citreiz, ja bērnam ir viegli iztīrīt deguna un nav apgrūtināta elpošana caur degunu, netraucē gulēt, tad deguna pilienus var nelietot. Svarīgi ir gaisa mitrināšana , deguna gļotādas mitrināšana ar jūras ūdeni, pēc nepieciešamības vai vienkārši palīdzot iztīrīt izdalījumus no deguna. 

Savukārt, ja novēro, ka bērnam ir apgrūtināta elpošana caur degunu, tas traucē viņa mieru pa dienu un ir īpaši apgrūtināta gulēšana naktī, tad iesaka sākt lietot deguna pilienus bērniem, pēc tam kad deguns ir atbrīvots no sekrēta. Tad lietot deguna pilienus vai aerosolus atbilstoši instrukcijai vai kā ieteic bērna ārsts.
Iesnu gadījumā var iztikt arī bez deguna pilieniem. Pilienus izmanto tikai tad, ja bez tiem ir grūti elpot. 
Ja bērns vēl ir mazs un pats neprot izpūst vai norīt puņķus, tad degunu iesaka skalot. Lielāks bērns jau pats pratīs tikt galā ar iesnām . Tāpat arī iesaka iesnas vilkt uz iekšu nevis pūst uz āru, it īpaši ja izdalījumi tek gar rīkles mugurējo sienu, nevis uz āru pa deguna ejām. Tāpat palīdz atbrīvoties no iesnām , ja bērnam vienkārši tiek nomazgāta mute ar siltu ūdeni. Degunu izšņaucot nedrīkst aizmirst, ka jāizšņauc katru nāsi atsevišķi, turot otru ciet, lai neradītu lieku spiedienu uz ausīm.

 

Ja bērns naktī guļ ar aizliktu degunu un elpo muti, vai ir vērts kaut ko pilināt degunā pirms miega? 
Ja bērns ilgstoši naktī guļ ar atvērtu muti un ir apgrūtināta elpošana caur degunu, kā arī citreiz krāc, visdrīzāk iemesls ir nevis akūtas iesnas, bet palielinātas aizdeguna mandeles. Tāpēc diagnozes precizēšanai labāk griezties pie LOR speciālista. 

Vēl ir ļoti svarīgi attīrīt un mitrināt gaisu telpā, kurā guļ bērns. 

Vēl iemesls, kāpēc bērni šķauda, ir sausais gaiss. Ir gadījumi, kad vecāki pārlieku lielās rūpēs par mazuļa veselību, ziemā telpas uzsilda līdz pat 28 grādiem pēc Celsija, savukārt vasarā tur aizvērtus logus, neļaujot gaisam brīvi cirkulēt. Rezultātā šķiet, ka bērnam ir iesnas, taču patiesībā deguns ir tik izžuvis, ka grūti elpot. Ideālā istabas temperatūra ir no 19 līdz 21 grādam pēc Celsija, taču vasarā ne vienmēr šādu temperatūru ir iespējams nodrošināt.  Tāpat telpas ir regulāri jāvēdina. Ir svarīgi raudzīties, lai mazulis nebūtu saģērbts pārāk biezi. Ja istabā patiešām ir silts, droši var atstāt bērna pēdas plikas.  

 
Vai ilgstoši lietots fizioloģisko šķīdums un jūras ūdens nekairina deguna gļotādu?

Kairina! Neiesaka lietot jūras ūdeni  bez nepieciešamības, un vairākas reizes  dienā. 
 

Konsultēja ārste - pediatre Sanita Mitenberga.