Zobu balināšana grūtniecības vai zīdīšanas laikā – ārsta padoms

Sniegbalti zobi un Holivudas smaids ir viena no vēlamākajām mūsu izskata īpašībām. Visuresošās reklāmas pārliecina, ka tas ir sasniedzams visiem. Ne tik sen, zobu balināšanas procedūra tika saistīta ar luksusa lietām – šodien tā ir pieejama gandrīz ikvienam. Vai zobu balināšanu var veikt arī grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti?
 

Zobu balināšana ir kļuvusi pieejama pat mājās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zobu balināšana ir kļuvusi pieejama pat mājās.

Zobu balināšana – kāda ir procedūra?

Lai iegūtu baltu smaidu, jums nav jādodas pie zobārsta, tagad to ir iespējams paveikt mājās. Šī bieži dzirdētā frāze nav 100% patiesa. Pirmkārt, jūs ne vienmēr varat paredzēt izmantoto metožu efektivitāti. Tas, tostarp, ir atkarīgs no mūsu zobu dabiskās krāsas. Savukārt, zobu balināšanas efekta ilgums arī ir atkarīgs no tādiem elementiem kā patērētā ēdiena veids, kafijas, tējas vai sarkanvīna lietošana. Smēķēšana arī ir nozīmīgs faktors.

Zobu balināšanas metodes mājas apstākļos sastāv no piemērotām pastām, skalošanas līdzekļiem, balināšanas zīmuļiem un balinošo vielu plātņu vai slokšņu pielietošanas. Ražotāji sola, ka zobus var izbalināt apmēram divu nedēļu laikā. Šie risinājumi tiek reklamēti kā daudz lētāki un bieži vien efektīgāki nekā zobu balināšana zobārsta kabinetā. Lietojot šāda veida līdzekļus, ir vērts izvēlēties atzīta ražotāja produktu.


Zobu balināšana zobārsta kabinetā pieprasa rūpes par pareizu zobu stāvokli. Ko jūs varat sagaidīt zobārsta kabinetā? 

  • Visu zobu bojājumu (ieskaitot caurumu, plaisu) aizpildīšanu;
  • Ir nepieciešams arī noņemt zobakmeni un aplikumu.

     

Pirms sākat tos balināt, jums pienācīgi jāsagatavo zobi. Šim nolūkam uz visas zobu virsmas tiek uzklāts gēls, ko pēc tam apstrādā ar lāzera staru vai lampas gaismu, kas aktivizē balinošo želeju. Aktivizējošās vielas izvēle nosaka, kāds veids tiek pielietos procedūras veikšanā - lampas zobu balināšana vai lāzera zobu balināšana.
Visbeidzot, sasniegtais efekts var būt diezgan iespaidīgs, bet, no otras puses, jāņem vērā arī iespēja, ka rezultāts būs grūti saredzams. Ir vērts atzīmēt, ka neatkarīgi no sasniegto rezultātu apjoma, tie ir redzami uzreiz, nevis pakāpeniski, kā tas ir ar drošām zobu balināšanas metodēm mājas apstākļos.
 

 

Alternatīva tradicionālajām zobu balināšanas metodēm grūtniecības laikā un zīdīšanas laikā ir pareizu zobu pastu izmantošana, kas ir drošas grūtniecēm. 




Vai es drīkstu balināt zobus grūtniecības vai zīdīšanas laikā?

Daudzām sievietēm grūtniecība ir viens no skaistākajiem laikiem viņu dzīvēs. Bieži tiek uzskatīts, ka hormonālās izmaiņas, kas šajā laikā notiek sievietes ķermenī, arī veicina pozitīvas izmaiņas sievietes izskatā. Diemžēl, nav pazīmju, kas liecinātu ka grūtniecība varētu labvēlīgi ietekmēt zobu krāsu. Jāatzīmē, ka visi zobu balināšanas plāni jāatliek līdz bērna piedzimšanai. 
Izrādās, ka grūtniecēm būs jāiztur ievērojama pacietības pārbaude - grūtniecības laikā, kā arī zīdīšanas laikā nav atļauts veikt jebkādas zobu balināšanas procedūras. Līdz šim nav skaidri definēta balinošajos preparātos iekļauto savienojumu ietekme uz embrija attīstību.

Līdzīgi ir arī ar zīdīšanas periodu - daži savienojumi, kas iekļūst mātes pienā, var negatīvi ietekmēt augošo organismu. Sakarā ar to, ka zobu balināšana ir kosmētiska procedūra bez medicīniskām indikācijām, ieteicams to veikt pēc grūtniecības un zīdīšanas perioda. Tādējādi nav vērts riskēt ar kaut ko, kas varētu negatīvi ietekmēt bērna attīstību.

Alternatīva tradicionālajām zobu balināšanas metodēm grūtniecības laikā un zīdīšanas laikā ir pareizu zobu pastu izmantošana, kas ir drošas grūtniecēm. Informācijai par atļauto specifisko līdzekļu lietošanu grūtniecības laikā jābūt sniegtai uz produkta iepakojuma. Ja rodas šaubas, ir vērts uzdot jautājumus zobārstam par pareizas zobu pastas izvēli.

 

Vai es drīkstu balināt zobus mājās?

Zobu balināšana ir kļuvusi pieejama pat mājās. Īpaši komplekti ļauj mainīt zobu krāsu pat par vairākiem toņiem. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka šis process ilgst daudz ilgāk par vienu vizīti pie zobārsta. Tas, tostarp, ir saistīts ar lietoto balināšanas līdzekļu koncentrāciju, kas ir daudz zemāka nekā zobārsta kabinetā izmantoto savienojumu gadījumā. Tomēr tam ir savas priekšrocības - pakāpeniska zobu krāsas maiņa ļauj krāsu pielāgot pēc nepieciešamības, - pilnīga transformācija sniegbaltu zobu veidā var nebūt piemērota visiem. 


Diemžēl, zemāka balināšanas līdzekļu koncentrācija preparātos mājas apstākļu lietošanai joprojām neļauj šo metodi izmantot grūtniecēm. Zobu balināšanas metodes mājas apstākļos prasa arī pašdisciplīnu un regulāru pielietošanu. Lai izvairītos no iespējamām blakusparādībām, ir jāievēro arī produkta iepakojumā esošās instrukcijas.

 

Reklāma
Reklāma

 

 

Droša zobu balināšana

Zobu balināšana pašam vai zobārsta kabinetā nav vienīgais veids, kā iegūt jauku un veselīgu smaidu. Viens no vissvarīgākajiem elementiem, kas jāatceras, ir pareizas mutes higiēnas ievērošana. Jūsu zobu dzeltenais tonis var būt arī zobakmeņa, jeb mineralizēta aplikuma uzkrāšanās rezultāts. 

Interesanti, ka zobakmens izveidojās tikai vairāk nekā desmit stundu laikā pēc pēdējās zobu tīrīšanas! Tas sastāv no tādiem elementiem kā pārtikas atliekām, kutikulām vai baktērijām, kas atrodas mūsu mutē. Nebūs mazliet pārspīlēti teikt, ka pirmais solis uz skaistu smaidu ir pareizas zobu higiēnas ievērošana. 


Zobakmens veidošanos var apturēt, regulāri un kārtīgi tīrot zobus. Ir vērts pieminēt, ka zobārsta kabinetā ir iespējams noņemt zobakmeni, kas nogulsnējies uz zobu virsmas - birste un mājas aizsardzības līdzekļi šajā gadījumā izrādās neefektīvi. Zobakmens noņemšana sastāv no ultraskaņas skeilera procedūras, sodas strūklas pielietošanas un pulēšanas.


Balinošā soniskā zobu birste

Pareiza mutes stāvokļa uzturēšana nebūtu iespējama bez pienācīgas zobu birstes. Salīdzinot ar parastajām, manuālajām zobu birstēm, soniskās zobu birstes ļauj rūpīgāk un efektīvāk noņemt aplikumu. Desmitiem tūkstošu vibrāciju minūtē nozīmē daudz lielāku tīrību mutes dobumā, vienlaikus saglabājot augstu lietošanas komforta līmeni. Tas ir īpaši svarīgi grūtniecības laikā - hormonālās izmaiņas šajā laikā palielina smaganu jutīgumu. 


Šīs problēmas apmēru ilustrē smaganu iekaisumu biežums grūtniecības laikā, kas var rasties pat 75 procentiem grūtnieču. Mutes dobuma iekaisumam var būt ļoti nopietnas sekas - visnopietnākā komplikācija var būt priekšlaicīgas dzemdības. Jāatzīmē, ka pie jebkurām mutes veselības sūdzībām, grūtniecei vajadzētu steidzami nozīmēt vizīti pie zobārsta.


Laba un efektīga balinošā zobu pasta

Zobu birste nebūtu nekas bez pienācīgas zobu balināšanas zobu pastas. Ātra tīrīšanas uzgaļa rotācija, ko atbalsta balinošās zobu pastas sastāvs, ļauj noņemt virsmas krāsas izmaiņas, kas veicina zobu dzelteno nokrāsu. Zobu pasta šīs īpašības iegūst no abrazīvām vielām, piemēram, hidratēta silīcija dioksīda vai nātrija heksametafosfāta.


Tomēr ir vērts pieminēt, ka zobu birstes un pastas kombinācijas efektivitāte nedos tādus pašus rezultātus katram cilvēkam. Daudz kas ir atkarīgs no dabiskās zobu krāsas un ēšanas paradumiem. Ir arī jābūt sistemātiskam un jāievēro mutes higiēnas pamatnoteikumi. Konsultēšanās ar zobārstu ir labākais veids, kā izvēlēties pareizo zobu birsti un zobu pastu.