Vai veidojas imunitāte pret cilvēka papilomas vīrusu, ja neveicu pilnu vakcinācijas kursu?

Vai meitene tiek pietiekami pasargāta no iespējas inficēties ar cilvēka papilomas vīrusu, ja, veicot vienu vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu, otra vakcīnas deva tiek ievadīta ar novēlošanos, jautā portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja. 

Vai veidojas imunitāte pret cilvēka papilomas vīrusu, ja neveicu pilnu vakcinācijas kursu?

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu vakcinācijas centra vadītāja, infektoloģe Dace Zavadska skaidro, ka nekas nav zaudēts, ja iekavēta otrās devas saņemšana. Tomēr vakcinēšana ir jāturpina, tātad jādod 2. deva, vai, ja 3 devas nepieciešamas (uzsākot vakcināciju pret CPV pec 15 gadu vecuma), tad otrā un trešā deva, un tad aizsardzībai būtu jābūt mūžilgai.

Ja vispār nav plānots veikt 2.devu, tad jāsaka, ka patreiz pieejamie pierādījumi diemžēl pārliecinoši neliecina, ka līdz pat sirmam vecumam aizsargājošās antivielas būs tādā daudzumā, ka spēs pasargāt pret vakcīnā ietverto CPV tipu infekciju mūža garumā. Zinātniskie un reālās dzīves dati par 1 devas vakcināciju pasaulē patreiz galvenokārt ir no valstīm, kur finansiālu un nepietiekošas vakcīnu pieejamības ziņā nav bijusi iespējama 2 devu vakcinācija, vai no pētījumiem, kas tika veikti CPV vakcīnu pirmsreģistrācijas laikā, kad kādas no dalībniecēm neturpināja dalību pētījumā un tā arī palika ar vienu saņemtu devu. Un šie dati patreiz nepamato ieviest rekomendāciju, ka pietiekoša visai dzīvei ir tikai viena deva CPV vakcīnas.

 

Lai iegūtu labāko iespējamo aizsardzību pret vīrusu, meitenei ir jāsaņem pilns vakcinācijas kurss: ir pierādīts, ka vecumā no 12 - 15 gadiem pietiek ar divām potēm, vecākām tās ir trīs potes. 

Reklāma
Reklāma



Patreiz Latvijā ir pieejama tā saucamā 2 valentā vakcīna, kas pasargā no 2 veidu CVP. Pasaulē pieejama arī 9 valentā vakcīna, kas gan ir nedaudz dārgāka, bet toties daudz efektīvāka, jo pasargā no 9 CPV tipiem. Kā portāls Mammamuntetiem.lv noskaidroja Nacionālajā Veselības dienestā, iepirkumu drīzumā plānots izsludināt. Šobrīd vēl nav zināms, kura no vakcīnām iepirkuma ietvaros tiks iepirkta. Izvērtējot saņemtos piedāvājumus, priekšroka tiks dota pretendentiem, kuri piedāvās vakcīnas, kuras pasargā no iespējami vairāk serotipiem.

Agādinam, ka No 2010.gada Latvijā ir uzsākta valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret CPV. Latvijā vakcinē meitenes 12 gadu vecumā, lai tās būtu saņēmušas aizsardzību pret CPV pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Vakcinācija novērš lielāko daļu dzemdes kakla vēža gadījumu pirms to attīstības, pasargājot sievieti no emocionālām un fiziskām ciešanām, kā arī no nāves.

Lai iegūtu labāko iespējamo aizsardzību pret vīrusu, meitenei ir jāsaņem pilns vakcinācijas kurss: ir pierādīts, ka vecumā no 12 - 15 gadiem pietiek ar divām potēm, vecākām tās ir trīs potes. Vakcinācija ir jāveic noteiktos intervālos – 2 vakcīnu režīmā pirmo poti, pēc 6 mēnešiem - pēdējo, savukārt 3 vakcīnu režīmā pirmo poti, pēc mēneša nākamo un ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc pirmās potes tiek veikta trešā vakcinācija. Vakcīna tiek ievadīta augšdelma muskulī.

 

Saistītie raksti