Uztura speciālista padoms: kā izvēlēties piemērotu uzturu cilvēkiem ar diabētu?
Veselīgs dzīvesveids ir nozīmīgs ikviena cilvēka dzīves kvalitātei, taču atsevišķas diagnozes liek īpaši domāt par to, kādus produktus iekļaut ēdienkartē. Viena no šādām saslimšanām ir diabēts. Veselīgs uzturs ir neaizstājams 1. tipa diabēta pacientu veselības un pašsajūtas saglabāšanā, turklāt tas var novērst saslimšanu ar 2. tipa diabētu.
Ieteikumos, kā izvēlēties piemērotu uzturu, dalās “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga un ārste, MFD Veselības grupas uztura speciāliste Lāsma Plociņa.
Diabētu veidi
- 1. tipa diabēts rodas nepietiekama aizkuņģa dziedzera hormona – insulīna – daudzuma dēļ. Ar 1. tipa diabētu slimo aptuveni 10–20% no visiem cukura diabēta pacientiem.
- Pie 2. tipa diabēta, kas tiek iegūts dzīves laikā, insulīna daudzums var būt normāls vai pat paaugstināts, bet ir traucēta insulīna izmantošana šūnās.
- Sastopams arī gestācijas diabēts, kas raksturīgs sievietēm grūtniecības laikā un izpaužas kā paaugstināts glikozes līmenis asinīs.
Diabēts pēc būtības ir vielmaiņas traucējumi, tāpēc diabēta gadījumā tam, ko cilvēks lieto uzturā, ir sevišķi būtiska nozīme.
Arī ēšanai vajadzīga plānošana
Diabēts pēc būtības ir vielmaiņas traucējumi, tāpēc diabēta
gadījumā tam, ko cilvēks lieto uzturā, ir sevišķi būtiska nozīme.
Galvenais ieteikums cilvēkiem ar diabētu ir gudra maltīšu
plānošana. Ēdienreizēm jābūt regulārām un pietiekami biežām.
Ieteicams katru dienu rast laiku trim pamata ēdienreizēm, kā arī
parūpēties, lai uzturā būtu B grupas vitamīni, A un C vitamīns, kā
arī cinks un hroms. Iepērkoties veikalā, noteikti jāizpēta produkta
sastāvs – tauku saturs, ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu
daudzums. Turklāt ir svarīgi arī pareizi plānot sava šķīvja saturu
un izvēlēties vairāk to produktu, kam ir zems glikēmiskais indekss,
citiem vārdiem – produktus, kuri izraisa vidējas glikozes līmeņa
svārstības.
Ideālā ēdienu proporcija uz šķīvja ir 50% dārzeņu, 25% ogļhidrātu un 25% olbaltumvielu
Gudrais šķīvis
“Daudzveidīga pārtika, kas atbilst mums tik labi pazīstamās uztura
piramīdas normām, pozitīvi ietekmē cilvēka veselību,” saka Lāsma
Plociņa. “Ļoti labs piemērs ir Kanādas izstrādātās vadlīnijas, kas
paredz, ka ideālā ēdienu proporcija uz šķīvja ir 50% dārzeņu, 25%
ogļhidrātu un 25% olbaltumvielu.”
Tātad pusi šķīvja aizpilda dārzeņi ar zemu glikēmisko indeksu un
bagātu šķiedrvielu saturu – sviesta pupiņas, tomāti, bietes,
puķkāposti, brokoļi, paprika, Ķīnas kāposts, redīsi vai kabači.
Ieteicams izvēlēties vismaz divu veidu dārzeņus. Ceturtdaļa šķīvja
jāatvēl saliktajiem ogļhidrātiem, piemēram, kartupeļiem, pilngraudu
rīsiem, makaroniem, griķiem, pilngraudu maizei (ne vairāk par vienu
šķēli). Un vēl ceturtdaļu šķīvja jāaizņem olbaltumvielām bagātiem
produktiem, piemēram, zivs vai vistas filejai, liellopu gaļai,
tuncim kombinācijā ar vienu vārītu olu.
Protams, nedrīkst aizmirst arī par piena produktiem – uzturam
piemērots būs grieķu jogurts, kefīrs, biezpiens, siers vai piens,
bet jāievēro mērenība, jo šajos produktos ir daudz tauku. Svarīgi
neaizmirst par omega-3 taukskābēm, kuras atrodamas olīveļļā un jau
minētajās zivīs. Izvēloties augļus, vēlams ar tiem nepārspīlēt, bet
uzņemt mēreni, dienā apēdot vienu vidēji lielu ābolu vai apelsīnu,
pusi banāna vai divus kivi.
Augļi, īpaši saldie, piemēram, vīnogas, ļoti strauji ceļ glikozes līmeni asinīs. Noteikti jāierobežo ēdieni ar augstu tauku saturu – fritēti vai lielā tauku daudzumā cepti produkti.
No kā labāk atturēties
Augļi, īpaši saldie (piemēram, vīnogas), ļoti strauji ceļ glikozes
līmeni asinīs. Noteikti jāierobežo ēdieni ar augstu tauku saturu –
fritēti vai lielā tauku daudzumā cepti produkti. Tāpat jācenšas
biežāk gatavot mājās, jo, gatavojot paši, mēs varam kontrolēt
pievienoto produktu vai garšvielu daudzumu. Noteikti jāizvairās no
neveselīgām ātrajām uzkodām, augļu sulām, konfektēm, medus,
ievārījuma un konditorejas izstrādājumiem, jo šie produkti ļoti
strauji paaugstina glikozes līmeni asinīs. Lai nostiprinātu
pareiza uztura pozitīvo efektu, jādzer pietiekami daudz ūdens un
jāatceras, ka glikozes līmeni izlīdzina arī fiziskās
aktivitātes.
LASI ARĪ: Grūtniecība un cukura diabēts