Mammas stāsts: "Kļuvu par bērnu galvas traumu novēršanas vēstnesi pēc tam, kad mans mazulis kļuva par invalīdu"

“Jums LIEKAS, ka bērns milzīgajā laulības gultā ir pilnīgā drošībā? Izskatās, ka viņš nevar izvelties, jo vēl ir tik mazs? Pat ja viņš ir izvēlies no gultas, jums ŠĶIET, ka viss ir kārtībā? Nekas nav tā, kā izskatās...,” iesaistoties kampaņā, kas aicina mazu bērnu vecākus ļoti nopietni novērtēt drošības riskus, atstājot zīdaiņus nepieskatītus, savā FaceBook profilā brīdina Peidža Fergusone.

Lai vērstu citu vecāku uzmanību šai problemātikai, Peidža ir kļuvusi par kustības “Bērnu smadzeņu veselība sākas ar tevi” aktīvisti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai vērstu citu vecāku uzmanību šai problemātikai, Peidža ir kļuvusi par kustības “Bērnu smadzeņu veselība sākas ar tevi” aktīvisti.

Peidžas pieredze ir dramatiska – pirms diviem mēnešiem viņas mazais dēliņš Koltons izkrita no gultas un guva tik nopietnus smadzeņu bojājumus, ka visu atlikušo dzīvi viņam paliks sekas.

Peidžas un viņas drauga Bleika 6 mēnešus vecais dēliņš vēl nerāpoja, bet jau prata veikli velties. Pāris devās ciemos pie draugiem un, kad mazulis gribēja nosnausties, atstāja viņu vienu milzīgajā “king-size” gultā, apliekot viņam apkārt pamatīgu valni ar spilveniem. Paši vecāki ar draugiem sēdēja turpat blakusistabā. Ja Koltons pamostos un ieraudātos, vai kaut vai miega laikā izdotu kādu skaņu, vecāki to dzirdētu, tobrīd bija pārliecināta Peidža.

Notika pavisam savādāk. Mazulis pamodās, varonīgi pārvarēja spilvenu barjeru un nogāzās no gultas ar visu savu svaru tieši uz galvas. Jāatzīmē, ka maziem bērniem galva ir lielākā un smagākā ķermeņa daļa, tāpēc viņi vienmēr krīt uz galvas, to smagi traumējot. Tas notika 19. martā.

 

Ārsti bija tieši. Viņi pateica, ka ir milzīga iespēja, ka mazulis neizķepurosies, bet viņam izdevās.

 

Vispirms vecākiem licies, ka mazais būs ticis cauri ar pamatīgu punu. Mazulis nedaudz raudāja, bet drīz pārstāja, vienu brīdi viņš pat smaidīja, vēl pēc brīža viņš sāka vemt. Aizvedot uz slimnīcu, rentgenā atklājās paura kaula lūzums. Smadzenēs bija sācies asinsizplūdums, turklāt, kā paskaidroja ārsti, puse no mazā ķermenīša asins apjoma bija nonākusi galvā, vienlaikus radot arī sirdsdarbības traucējumus. Tālāk sekoja arvien vairāk komplikāciju, kamēr iestājās koma.

Reklāma
Reklāma

Smadzeņu traumas sekas ir paliekošas – epilepsija un cerebrālā trieka. Būs būs nepieciešama ilgstoša fizioterapija, darbs ar mikrologopēdu, lai varētu uzsākt runāšanas procesu, un daudz citu procedūru. Lai palīdzētu dēliņam augt, mamma droši vien, nevarēs atgriezties darbā.

Lai vērstu citu vecāku uzmanību šai problemātikai, Peidža ir kļuvusi par kustības “Bērnu smadzeņu veselība sākas ar tevi” aktīvisti.
 

Pēc kritiena no augstuma pievērsiet uzmanību šādām izpausmēm. Ja tādas ir, nekavējoties jādodas uz slimnīcu:

  • Atvērta trauma
  • Asiņošana
  • Kritiens bijis no 30 cm vai lielāka augstuma
  • Nelaba dūša
  • Miegainums
  • Nevienādas acu zīlītes

Īpaši liels risks ir bērniem, kas ir jaunāki par gadu.