Vai zīdīšanas pārtraukšana var būt angīnu iemesls mazulim?

Krūtsbarošana ir nozīmīga gan mammai, gan mazulim. Tas ir ieguldījums bērna imunitātes stiprināšanā un mammas un bērniņa emocionālo saišu stiprināšanā. Bet ko darīt, ja, pārtraucot zīdīšanu, mazulis sāk slimot?
Tiešais cēlonis angīnai nebūs mēģināšana atradināt bērnu no krūts, jo tā ir infekcijas slimība

FOTO: Shutterstock.com

Tiešais cēlonis angīnai nebūs mēģināšana atradināt bērnu no krūts, jo tā ir infekcijas slimība

“Dēliņam ir 1,7 gadi. Pēdējā mēneša laikā viņam jau otro reizi ir nopietns kakla iekaisums, kurš jāārstē ar antibiotikām. Šis laiks sakrīt ar brīdi, kad mēģinu puiku atradināt no krūts. Uz šo '"spīdzināšanu" bērns reaģē ļoti skaļi un histēriski, ar vairāku stundu kliegšanu. Esmu lasījusi, ka no psiholoģijas viedokļa angīna ir neapmierinātības, apspiestības un nespējas ietekmēt situāciju izpausme. Vai labāk nebūtu pārtraukt šo '”eroru'"un ļaut bērnam pašam lemt, kad beigt ēst krūti?" jautā kāda mamma. 

 

Klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte skaidro, ka ikviens, arī bērni, uz dažādām dzīves situācijām reaģē ar emocijām. "Jo stiprāki pārdzīvojumi, jo intensīvākas jūtas, jo vairāk tas ietekmē mūsu ķermeni un fizisko veselību. Domāju, ka tiešais cēlonis angīnai nebūs mēģināšana atradināt bērnu no krūts, jo tā ir infekcijas slimība, un ārstu kompetence ir, kā to ārstēt. Tomēr jāatceras, ka spēcīgs stress un emocionāli pārdzīvojumi novājina imūnsistēmu. Tas tiešām var būt iemesls tam, ka pavājinās organisma imunitāte un slimības vieglāk "pieķeras".

Droši vien derētu padomāt, vai atradināšanai no krūts ir jābūt salīdzināmai ar teroru un spīdzināšanu. Protams, tas nav viegls process, bet tas noteikti var būt daudz patīkamāks, nekā ir aprakstīts.

No vēstules var noprast, ka pašai mammai ir šaubas, vai tas šobrīd tiešām būtu nepieciešams. Iespējams, to tiešām var atlikt. Padomājiet, kā jūs pati jūtaties, pieņemot lēmumu atradināt bērnu no krūts? Vai jūtaties nogurusi no barošanas? Vai nepieciešamība pārtraukt zīdīšanu ir saistīta ar veselības problēmām jums pašai? Ja šim lēmumam nav nekādu pamatotu iemeslu, tad varbūt nav nepieciešamības darīt to tieši tagad. 

 

Protams, viņa vecumā bērnam krūts nav jāēd katrā ēdienreizē vai pie katriem kreņķiem. Šobrīd krūts ēšana jau vairs nav tikai “ēšana”, bet gan vairāk saistās ar attiecībām starp mammu un bērniņu. 

Reklāma
Reklāma

 

Tāpēc zīdīšana no rīta vai vakarā var palikt kā ikdienas rituāls vēl ilgāku laiku. 

 

Pats galvenais ir saprast, kā jūtaties pati un kā jūtas dēliņš. Ieteiktu par šo jautājumu aprunāties ar kādu atbalsta personu, piemēram, PEP mammu (www.pep.lv)

Ja tomēr ir nepieciešams nošķirt no krūts tieši tagad, tad to var darīt pakāpeniski un saudzīgi."

Saistītie raksti