Krūts dziedzera rekonstrukcijas operācijas pēc mastektomijām

Latvijā sievietēm visizplatītākā ļaundabīgā saslimšana ir krūts dziedzera vēzis. Laika gaitā varam vērot, ka saslimšanu skaits pieaug. Kā norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, 2013. gadā Latvijā tika konstatēti 1133 jauni saslimšanas gadījumi.

FOTO: Shutterstock.com

Saslimstība sasniedz 56,3 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem. 2013. gada beigās Latvijā ar krūts vēzi slimojošo sieviešu skaits dažādās vecuma grupās bija atšķirīgs: vecumā no 25-29 gadiem – 4 gadījumi; no 30-64 gadiem (aktīvā, darbspējīgā vecumā) – 603 gadījumi. Biežāk ar šo slimību saskaras sievietes vecumā no 60-74 gadiem – 460 gadījumi pērn. Diemžēl 2013. gada beigās uzskaitē ar slimību 3. un 4. stadijā atradās attiecīgi 263 un 68 pacienti. Šīs saslimšanas stadijas nozīmē mazāk iespēju izārstēties, kā arī krasi samazinās 5 gadu dzīvildze.

Bieži sievietes baidās iet pie ārstiem uz pārbaudēm, par spīti tam, ka valsts nodrošina mūsdienīgas skrīninga izmeklēšanas metodes, kas atļauj konstatēt šo saslimšanu jau agrīnā stāvoklī. Tas savukārt ļautu uzsākt agrīnu ārstēšanu, kas ļautu pilnībā izārstēties vai būtiski palielinātu dzīvildzi.

Ārstēšanas plānu nosaka onkologs, bet bieži tā ir kombinēta - ķirurģiska ārstēšana (visa vai krūšu dziedzera daļas, nepieciešamības gadījumā arī paduses limfmezglu izgriešana), kā arī ķīmij- un/vai staru terapija. Bet būtiskākais, ko sievietēm ir jāzina - mūsdienās ir iespējama pilnīgi vai daļēji zaudētās krūts dziedzera atjaunošanas (rekonstrukcijas) operācija. Ar tās palīdzību tiek uzlabota pacientes dzīves kvalitāte, sieviete ātrāk atgūstas no psihoemocionālās traumas, iekļaujas aktīvi sabiedriskajā dzīvē. 

Iespējamā rekonstrukcijas metode, protams, tiek plānota pirms ārstēšanas uzsākšanas. Tā ir atkarīga no daudziem faktoriem: saslimšanas stadijas, audzēja lieluma un izplatības, pacientes vispārējā veselības stāvokļa.

Iespējamā rekonstrukcijas metode, protams, tiek plānota pirms ārstēšanas uzsākšanas. Tā ir atkarīga no daudziem faktoriem: saslimšanas stadijas, audzēja lieluma un izplatības, pacientes vispārējā veselības stāvokļa. Krūšu rekonstrukciju var veikt vienlaicīgi ar mastektomijas operāciju vai attālinātā laika posmā, īpaši, ja tiek plānota pēcoperācijas kombinēta ārstēšana.

Svarīgi ir saprast, ka jebkura krūšu rekonstrukcijas operācija (ar vai bez implantiem) var prasīt vairākas procedūras. Konsultācijas laikā ar plastisko ķirurgu, paciente tiek informēta arī par cita veida operācijām, kas ļauj iegūt labāku simetriju, balansu un vizuālo izskatu, piemēram, veselās krūts palielināšana, pacelšana vai samazināšana. Viens no noslēdzošajiem rekonstruktīvās operācijas etapiem ir areolas-zirnīša kompleksa rekonstrukcija, ko iesaka veikt 6-12 mēnešus pēc krūts rekonstrukcijas veikšanas.

Nepieciešamo operāciju skaits un atveseļošanās, kā arī rehabilitācijas laiks variē katrai pacientei individuāli. Tādēļ ir tik svarīgi, lai onkologs un plastiskais ķirurgs strādātu kopā, plānojot katrai pacientei vispiemērotāko rekonstrukcijas veidu un laiku. 


Neliels ieskats iespējamo operāciju klāstā:

Krūts rekonstrukcija ar implantiem

Vienmomenta krūšu rekonstrukcijas operācijas laikā tiek veikta mastektomija (ļaundabīgi izmainītā piena dziedzera izņemšana, iespēju robežās saglabājot krūšu ādas-zemādas slāni un/vai areolas-zirnīša kompleksu) un krūšu rekonstrukcija ar silikona implantu, to pozicionējot zem lielā krūšu muskuļa. Ja audu stāvoklis neatļauj veikt vienlaicīgu implanta ievietošanu, tiek veikta divetapu krūšu rekonstrukcija. Šajā gadījumā pirmais etaps ietver mastektomijas operāciju un audu espandera ievietošanu zem lielā krūšu muskuļa. Espanderu pakāpeniski uzpilda ar sterilu fizioloģisko šķīdumu, līdz iegūst vēlamo krūšu izmēru. Otrajā etapā audu espanderu nomaina ar silikona implantu.

Izvēli starp augstāk minētajām metodēm bieži vien nosaka tas, cik daudz ādas paliek pēc mastektomijas veikšanas. Jāatzīmē, ka rekonstrukciju ar espanderu/implantu veic arī pēc ķīmijterapijas. 

Reklāma
Reklāma

 

Krūts rekonstrukcija, izmantojot vēdera priekšējās sienas audus

Metodes pamatā tiek izmantoti vēdera priekšējās sienas audi - āda, zemāda, daļa no taisnās vēdera muskulatūras. Ar šo metodi var veikt vienas vai vienlaicīgi abu krūšu rekonstrukciju, mastektomijas laikā vai attālinātā periodā. Metode piemērota pacientēm, kurām pēc mastektomijas ir mīksto audu un muskulatūras deficīts un līdz ar to nav izmantojama krūšu rekonstrukcija ar espanderu/implantu. Būtisks ir priekšnosacījums, lai pacientēm ir pietiekošs ādas-zemādas slānis vēdera priekšējā sienā. Rekonstrukcijas metode nav piemērota pacientēm, kurām ir bijušas operācijas vēdera priekšējā sienā, kontrindikācijas citu saslimšanu dēļ, vai ir izteikts liekais svars. 

 

 

Krūts rekonstrukcija ar m.latissimus dorsi (LADO) lēveri

Metodes pamatā izmanto plato muguras muskuli un virs tā esošo ādas-zemādas slāni, to rotējot no muguras uz krūškurvja priekšējo sienu, paredzamajā krūts rekonstrukcijas pusē. Rekonstrukcijas laikā zem lēvera var palikt espanderu vai implantu, lai iegūtu vēlamo rekonstruējamās krūts apjomu. Ar šo metodi var veikt vienas vai vienlaicīgi abu krūšu rekonstrukciju vienlaicīgi mastektomijas laikā vai attālinātā periodā. Šī metode piemērota pacientēm, kurām pēc mastektomijas ir mīksto audu un muskulatūras deficīts un līdz ar to nav izmantojama krūšu rekonstrukcija ar espanderu/implantu metodi, nav pietiekoši daudz mīksto audu vēdera priekšējā sienā vai arī kādu citu iemeslu dēļ nav pieņemamas citas krūts rekonstrukcijas metodes.

 

Autors: Haralds Adovičs, sertificēts plastikas ķirurgs, mikroķirurgs, rokas ķirurgs