Rīgā, Valmierā un Ventspilī darbu sāks 20 jauni Dakteri Klauni

Daktera Klauna darba neatņemamo sastāvdaļu – sarkano degunu un zināšanu dokumentālu apliecinājumu saņēmuši 20 biedrības Dr.Klauns jaunie dalībnieki, lai no jūlija pievienotos saviem kolēģiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā - Torņakalna un Gaiļezera novietnēs, kā arī strādātu slimnīcās Valmierā un Ventspilī. 

Dakteru Klaunu terapiju pielieto bērniem, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un tie pārdzīvo psiholoģisku diskomfortu, kas nereti saglabājas pat pēc ārstēšanas beigām. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dakteru Klaunu terapiju pielieto bērniem, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un tie pārdzīvo psiholoģisku diskomfortu, kas nereti saglabājas pat pēc ārstēšanas beigām. Publicitātes foto.

 

 

Četros mēnešos jaunie Dakteri Klauni sekmīgi apguvuši pamatus psiholoģijā, aktiermākslā, pantonīmā, improvizācijā, un, protams, arī medicīnas klaunādē, kur savu ieguldījumu devuši profesionāļi no Latvijas, Krievijas, Itālijas un Izraēlas. Gūtās zināšanas jaunie Dakteri Klauni simboliski apliecinājuši kopā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazajiem pacientiem, tās pagalmā izveidojot 10 savus līdziniekus.

 

Košās Dakteru Klaunu dekorācijas izveidotas cilvēka dabīgā augumā, piestiprinātas pie kokiem, un līdz pat rudenim tās raisīs smaidu katrā atnācējā, atgādinot par slimnīcas vērtīgajiem palīgiem – Dakteriem Klauniem. Biedrības Dr.Klauns jauno kolēģu radošo darbu novērtēja viesi – Bērnu klīniskās universitātes valdes priekšsēdētāja Anda Čakša, Izraēlas vēstniece Latvijā Hagita Ben–Jākova, AO Rīgas piena kombināts valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs, P.Avena fonda izpilddirektors Igors Bass.

 

Dakteris Klauns ir īpaši sagatavots profesionālis. Viņa darba arsenālā ir gan aktierdarba iemaņas, spēja kontaktēties ar bērniem, prasme smīdināt un rādīt trikus.

 

„Biedrības Dr.Klauns paveiktais salīdzinoši īsā laikā Latvijā guvis līdzcilvēku ievērojamu atsaucību, par ko liecina lielā interese, lai kļūtu par vienu no mūsējo vidus – šogad pieteicās 190 interesenti. Esam pārliecinājušies, ka rūpīgi atlasot kandidātus, kuriem patiešām ir interese, spējas un uzņēmība būt par Dakteri Klaunu, varam veiksmīgi darboties slimnīcās kā atbalsts bērniem, vecākiem un medicīnas personālam ne tikai Rīgā, bet arī Ventspilī un drīzumā arī Valmierā.

 

Apmācību metodika, kura ietver sevī visas nepieciešamās disciplīnas, kuras jāapgūst Dakteriem Klauniem, praktiski dažos mēnešos apņēmības pilnu cilvēku spēj sagatavot pirmajiem soļiem šajā darbā. Tālākais viss atkarīgs no katra paša entuziasma, spējas iejusties slimnīcu ikdienā un saskarē ar mazajiem pacientiem. Lai arī mazāk intensīvi nekā aizvadītajos četros mēnešos, protams, Dakteri Klauni turpinās mācīties un izkopt savu profesionalitāti. Savā ziņā apbrīnoju mūsu audzēkņus, jo katram no 33 Latvijas Dakteriem Klauniem ir sava ģimenes dzīve, kurā jārūpējas ne tikai par vienu, bet dažiem arī trīs bērniem, vai arī jāstrādā, jāstudē,” norāda biedrības „Dr. Klauns” vadītāja Marianna Milovska.

 

Reklāma
Reklāma

Šobrīd Latvijā darbojas 13 Dakteri Klauni, kuriem 2014. gada jūlijā piepulcēsies vēl 20. 

 

“Teju gadu, kopš Dakteri Klauni ir ienākuši slimnīcā, nācies novērot - mazie pacienti gaiteņos un nodaļās kļūst mierīgi, iepleš acis un izbrīnīti vēro viņu savstarpējo spēli, citi, vēderus turēdami, smejas, vēl kāds slēpjas aiz mammas svārkiem. Viņi spējuši mazināt uztraukumu arī vecāku un bērnu piederīgo sirdīs. Esam kopīgi strādājuši un meklējuši jaunus risinājumus, kā pilnveidot Dakteru Klaunu darbu aprūpes procesā slimnīcā.

 

Šogad zinošu māsu vadībā notika Dakteru Klaunu praktiskās apmācības, kuru laikā vērtīgas atziņas ieguva kā māsas, tā klauni. Arī turpmāk vēlamies, lai Dakteri Klauni mazajiem pacientiem sniegtu iespējami pozitīvākas emocijas par pavadīto laiku slimnīcā, uzsvaru liekot tieši uz ārstu, māsu un klaunu efektīvu savstarpējo sadarbību,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

 

Dakteru Klaunu projektu īsteno biedrība Dr.Klauns ar Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas un Izraēlas vēstniecības Latvijā, vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Latvijā Food Union un P.Avena labdarības fonda Paaudze atbalstu. 

 

Šobrīd Latvijā darbojas 13 Dakteri Klauni, kuriem 2014. gada jūlijā piepulcēsies vēl 20. 

 

“Dr. Klauns” ir klaunu terapijas programma, kuras analogi eksistē vairāk nekā 30 pasaules valstīs, pirmo reizi sāka praktizēt 1986.gadā ASV, - Eiropā no 1993.gada.

 

Dakteris Klauns ir īpaši sagatavots profesionālis. Viņa darba arsenālā ir gan aktierdarba iemaņas, spēja kontaktēties ar bērniem, prasme smīdināt un rādīt trikus, gan īpaša psiholoģiskā sagatavotība, gan zināšanas par ārstniecības un aprūpes procesu, medicīniskām procedūrām, kā arī spēja improvizēt un elastīgi reaģēt netipiskās situācijās.

 

Dakteru Klaunu terapiju pielieto bērniem, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un tie pārdzīvo psiholoģisku diskomfortu, kas nereti saglabājas pat pēc ārstēšanas beigām. Spēle, komunikācija, smiekli atgriež bērnu viņa ierastajā pasaulē pat slimnīcas apstākļos. Darbības mērķis ir palīdzēt bērniem aizmirst un pārvarēt bailes, sāpes, dažādas negatīvas emocijas, kas nereti ir ārstniecības procesā, veicot dažādas manipulācijas.