Bērnu slimnīca aicina diabēta pacientus un viņu vecākus uz cukura diabēta apmācību

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras norisi lielā mērā nosaka pacienta zināšanas - ļoti labi jāpārzina uztura sastāvdaļas un to ietekme uz cukura līmeni, jāprot saskaņot fiziskās aktivitātes, ceļojumi, darba un atpūtas režīms ar ārstēšanas plānu. Bērnu klīniskajā universitātes slimnīca, sākot ar 2014.gada janvāri, piedāvā bērnu vecākiem iespēju pierakstīties uz ambulatoru diabēta pacientu apmācību.

Lai novērstu 2.tipa cukura diabēta epidēmiju, par kuru šobrīd runā ASV un Āzijā, galvenais ir veselīgs uzturs ar vecumam atbilstošu kaloriju daudzumu un regulāra fiziskā slodze.

FOTO: Agnis Šmits

Lai novērstu 2.tipa cukura diabēta "epidēmiju", par kuru šobrīd runā ASV un Āzijā, galvenais ir veselīgs uzturs ar vecumam atbilstošu kaloriju daudzumu un regulāra fiziskā slodze.

 

 

Pierādījumi liecina, ka labi apmācīti pacienti retāk nokļūst slimnīcā ar akūtiem slimības paasinājumiem un viņiem ir mazāks slimības vēlīno komplikāciju risks. Lai veicinātu pacientu un viņu vecāku zināšanas par šo slimību un būtiski uzlabotu slimības paškontroli, Bērnu slimnīca sākusi ambulatoru diabēta pacientu apmācību.

 

Apmācību veic cukura diabēta ārsts Una Lauga Tuņina un apmācības māsa Ilze Veilande. Pierakstīties iespējams, zvanot pa vienoto reģistrācijas numuru 8866 vai elektroniski – poliklīnika@bkus.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu, kontakttālruni un paužot vēlmi reģistrēties cukura diabēta apmācībām. 

 

10 gadu laikā 1.tipa cukura diabēta pacientu skaits dubultojies

"Bērnu slimnīcā ik gadu ar diagnozi cukura diabēts nonāk teju visi Latvijā saslimušie bērni - aptuveni 60 līdz 70 jaunu cukura diabēta pacientu, kuriem kopā ar vecākiem piedāvājam apmācību par diabēta pašaprūpi. Raugoties statistikā, 1.tipa cukura diabētu skaits kopumā pēdējo 10 gadu laikā ir gandrīz dubultojies, sevišķi pieaugusi saslimstība vecuma grupā līdz 4 gadiem. 2.tipa cukura diabēts bērniem līdz 18 gadiem pirms 10 gadiem bija retums, šobrīd tādu ir 4-6 pacienti gadā,” norāda Bērnu slimnīcas endokrinoloģe U. Lauga Tuņina. 

 

Dakete norāda pāris zinātniski pierādītus faktus, kas jāzina ne vien pacientu vecākiem, bet sabiedrībai kopumā: - 1.tipa cukura diabēta attīstība ir tieši saistīta ar cilvēka imūno sistēmu.

- Ir norādes uz to, ka agrīna (līdz 1 gada vecumam) govs piena un glutēnu saturošu produktu ieviešana uzturā var palielināt saslimstības risku.

Reklāma
Reklāma

- Iespējams, sava loma slimības attīstībā ir pazeminātam D vitamīna līmenim asinīs, kā arī dažām infekcijas slimībām. 

 

Savukārt, 2.tipa cukura diabēta attīstībā galvenais riska faktori ir:

- liekais svars,

- mazkustīgs dzīvesveids,

- kā arī 2.tipa cukura diabēta gadījumi tuviem radiniekiem (ģenētiskais fons).

 

Joprojām notiek pētījumi, taču skaidrs, ka abu tipu cukura diabēta risku nosaka vairāku faktoru kombinācija.

 

Agrīnā vecumā par profilaktisku pasākumu varētu uzskatīt krūts barošanu (līdz 1 gadam) un adekvātu D vitamīna lietošanu (vismaz līdz 3 gadu vecumam). Lai novērstu 2.tipa cukura diabēta "epidēmiju", par kuru šobrīd runā ASV un Āzijā, galvenais ir veselīgs uzturs ar vecumam atbilstošu kaloriju daudzumu un regulāra fiziskā slodze. Pētījumi pierāda, ka šāda "neinteresanta" profilakse samazina 2.tipa cukura diabēta risku par 50-70%. Ēdam mēs katru dienu vairākas reizes dienā, bet vai aktīvi kustamies, retoriski vaicā ārste.