Uzdod jautājumu par bērna bronhu un plaušu veselību!

Gada aukstajos mēnešos ikvienu bērnu var piemeklēt klepus. Lai gan tas varētu liecināt par saaukstēšanos, klepus var būt arī pirmā pazīme, kas, iespējams, signalizē par astmu – pastāvīgu elpceļu iekaisumu, kura rezultātā pietūkst bērna elpceļi un kļūst ļoti jutīgi. Cik ilgi drīkst bērnu ārstēt pašu spēkiem? Kad vairs nedrīkst gaidīt un ir nepieciešams lūgt speciālista padomu?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu biedrība aicina gan bērnu vecākus, gan ģimenes ārstus izmantot iespēju uzdot visus sev aktuālos jautājumus biedrības mājas lapā www.bernsklepo.lv. Jautājumus var adresēt sertificētiem bērnu alergologiem un pneimonologiem visā Latvijā.


Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu biedrības vadītāja Ineta Grantiņa: „Ja ir kaut vai nelielas aizdomas, ka bērnam ir ieildzis klepus, elpas trūkums vai sēkšana, steidzami jāmeklē pneimonologa vai alergologa padoms, negaidot nākamos simptomus. Ja simptomi ir nelieli, pirmais solis ir pierakstīšanās pie ģimenes ārsta. Ja nepieciešams, ģimenes ārsts norīkos pie speciālista. Ja problēmas ir naktī vai simptomi ir pēkšņi, vienmēr var griezties Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Nākamais solis ir kopā ar bērnu doties pie ārsta, bet tad – jautāt visu, kas nav skaidrs vai kas šķiet būtisks un izraisa bažas.
Tikšanās ar ārstu rada nemieru, it īpaši, ja runa būs par savu bērnu – tik tikko dzimušo ķiparu vai arī strauji pieaugošo tīni. Šo nemieru ārsti saprot, tomēr vecākiem – lai arī kā gribētos – reizēm to pārvarēt nav viegli. Tādēļ tādos gadījumos vislabāk doties pie sava bērna ārsta ar jau sagatavotiem jautājumiem, kas izlasāmi brīdī, kad speciālists ietur nelielu pauzi, it kā jautājot, vai viss ir skaidrs. Ja, atgriežoties mājās, jāsecina, ka viss tomēr nav pajautāts, viena no iespējām ir doties uz mājas lapu www.bernsklepo.lv, lai ar tās starpniecību uzdotu sev svarīgos jautājumus bērnu alergologiem un pneimonologiem visā Latvijā.”

Reklāma
Reklāma


www.bernsklepo.lv ir vecākiem domāta mājas lapa. Tādiem vecākiem, kas rūpējas par saviem bērniem, kuriem nav vienalga, kuri meklē informāciju un iespējas, kā palīdzēt savam bērnam.