Cik daudz Latvijas sievietes zina par vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi?

Pasaulē un Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otra izplatītākā ļaundabīga audzēja lokalizācija sievietēm līdz 45 gadu vecumam. Latvijā ik mēnesi šo slimību diagnosticē aptuveni 20 sievietēm, un no tās mēnesī mirst aptuveni 10 sievietes. Jau vairākus gadus ir pieejama unikāla iespēja pasargāt sevi un savu meitu, vakcinējoties pret dzemdes kakla vēzi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cik zinošas par vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi ir Latvijas sievietes un cik uzmanīgi mēs izturamies pret savu veselību? Lai iegūtu atbildes uz šiem jautājumiem, mammam.lv/tetiem.lv veica aptauju, kurā piedalījās 1268 sievietes. Aptaujas rezultātus komentē ginekoloģe Anita Dresmane no ārstu prakses “Quartus” .

Uz jautājumu, vai sievietes izmantojušas iespēju bezmaksas dzemdes kakla pārbaudei (ko reizi trijos gados valsts piedāvā visām sievietēm no 25-70 gadiem) vairākums: 41% atbildēja negatīvi. Taču arī to, ka 35 % aptaujāto sieviešu šo iespēju ir izmantojušas, ginekoloģe vērtē ļoti pozitīvi, 9% izvēlējās atbildi: cits variants, bet 14 % neko par šīm analīzēm nezina. “Es domāju, ka tas ir labs rezultāts, ja 35% ir jau pārbaudījušās un vēl diezgan daudz aptaujas dalībnieču grasās to darīt tuvākajā nākotnē. Esmu optimiste un ceru, ka šis skaits palielināsies, pieaugot sieviešu informētībai par bezmaksas analīzēm,” komentē ginekoloģe Anita Dresmane.

Vairākums aptaujāto - 86% zina arī par iespēju vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi. Tikai 12 % neko par to nav dzirdējušas. Vairums aptaujas dalībnieču par vakcīnu bija uzzinājušas no medijiem, taču tikai 9% to bija pārrunājušas ar savu ginekologu. "Diemžēl visbiežāk sieviete pie ginekologa ierodas tad, kad “visi striķi trūkst” un viņai jau ir kāda akūta kaite vai arī iestājusies grūtniecība. Šādās vizītēs parasti neatliek laika sarunai par profilaksi un vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi,” pieredzē dalās Anita Dresmane. “ Tāpēc arī ļoti svarīgi, lai sieviete atrod laiku savai veselībai un reizi gadā ameklē ginekologu profilaktiski, jo tad ir laiks parunāt arī par tik svarīgām lietām kā kontracepcija, pārbaudīt krūtis un izvaicāt ārstu par vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi”.

 

Diemžēl visbiežāk sieviete pie ginekologa ierodas tad, kad “visi striķi trūkst” un viņai jau ir kāda akūta kaite

 

Reklāma
Reklāma

Liela daļa aptaujas dalībnieču pauda viedokli, ka vakcīna pret dzemdes kakla vēzi ir efektīvs tikai līdz 18 gadu vecumam, taču izrādās, ka tas ir tikai mīts. Pasaules veselības organizācija iesaka, ka vakcinācija ir vēlama jebkurā vecumā. Daudz sieviešu uzskata, ka no dzemdes kakla vēža var pasargāt regulāras pārbaudes, taču izrādās arī tā nav absolūta garantija, jo skrīningā pastāv kļūdainas diagnostikas risks. Turklāt ne visas dzemdes kakla vēža formas var laikus atklāt ar uztriepes analīzes palīdzību. Ir tādas vēža formas (piemēram, adenokarcinomas), kas atrodas dziļāk dzemdes kakla audos un tās ir grūti konstatēt ar onkocitoloģiskās uztriepes analīzes palīdzību. Attiecīgi skrīninga metodes jūtība  uzrāda tikai 70-75% saslimšanas gadījumu. Apmēram tāda pati efektivitāte ir vakcinācijai, attiecīgi abas metodes kombinējot iespējams nodrošināt vislielāko iespējamo aizsardzību. 
 
Diemžēl pret HPV infekciju neveidojas arī dabīgā imunitāte, jo HPV infekcija skar lokāli dzemdes kaklu, tāpēc vīruss neiekļūst asinsritē HPV. Proti, vīruss paslēpjas dzemdes kakla šūnā un tur vairojas, neizraisot šūnas nāvi. Tas nozīmē to, ka nav iekaisuma un ka imūnā sistēma netiek brīdināta. Šī iemesla dēļ ir iespējama atkārtota inficēšanās ar HPV, un dzīvē tas tā arī notiek. Savukārt vakcīna nonāk asinīs un limfmezglos – tiek iedarbināts antivielu ražošanas mehānisms un rodas imūnā atmiņa - pietiekami augsts un noturīgs antivielu līmeni, kas pārslimotas infekcijas rezultātā neveidojas.

67% aptaujāto dalībnieču ļoti pozitīvi vērtē iespēju bez maksas vakcinēt meitenes no 12 gadu vecuma. 24% to vērtē neitrāli un tikai 9% - negatīvi. No tām aptaujas dalībniecēm, kas pret vakcīnu izturas negatīvi, 37% to pamato ar pagaidām vēl nepietiekošiem pētījumiem, 17% šaubās par vakcīnas efektivitāti, tikapt liels skaits aptaujāto nevēlas lieku slodzi umunitātei, bet 16% baidās par iespējamām vakcīnas blaknēm.

Kā saka Anita Dresmane, cilvēku bailes no visa jaunā ir pilnīgi dabiskas. Pirms 100 gadiem cilvēki baidījās no visa veida vakcīnām, vēl pirms 20 gadiem ar ļoti lielu piesardzību izturējās pret vakcīnu pret B hepatītu. "Cilvēka dabā ir apšaubīt visu jauno, jebkura pozitīvā doma ir 7x jāatkārto un tikai tad ir cerība, ka vēlreiz sastopoties ar šo informāciju, cilvēks izšķirsies to pieņemt. Taču kopumā es priecājos, ka tik daudz aptaujas dalībnieču vakcināciju vērtē pozitīvi un es vēlreiz aicinu to pārrunāt ar savu ginekologu. Un pats svarīgākais iztaujāt ginekologu par visu, vienkārši neiet prom, kamēr visi jautājumiem nav uzprasīti.


Vairāk par dzemdes kakla vēzi un iespēju vakcinēties var lasīt portālā www.visamsievietem.lv