Ko darīt, ja bērns ir nemierīgs un nespēj koncentrēties?

No vienas puses, uzmanība un koncentrēšanās spēja ir atkarīga no bērna attīstības, interesēm un personības. No otras puses, pētījumi liecina, ka bērna spēju uz kaut ko koncentrēties vai atšķirt svarīgas un mazāk svarīgas lietas var veicināt ar noteiktām uzturvielām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas ir uzmanība un koncentēšanās?
Uzmanība nav spēja, ar kuru bērns nāk šai pasaulē. Tā ir nobriešanas un mācīšanās process. Uzmanība ir mērķtiecīga informācijas uztvere. Mūsu smadzenes mācās atšķirt svarīgo no mazāk svarīgā. Tā no pastāvīgās kairinātāju plūsmas iespējams iegūt informāciju, kas ir nozīmīga konkrētā situācijā. Uztverot kairinātājus, savienojas nervu šūnas. Cilvēks iemācās jaunas lietas. Bērna smadzenes pastāvīgo informācijas plūsmu uztver vēl relatīvi nedalīti. Tās pamazām mācās mērķtiecīgi izslēgt vides kairinātājus. Ja mājasdarbu pildīšanas laikā zvana tālrunis vai garām nobrauc automašīna, viss tiek uztverts kā vienādi nozīmīgs. Bērns nespēj uzmanību kontrolēt, tādēļ reaģē uz katru kairinātāju. Bērns ir neuzmanīgs.
Koncentrēšanās ir spēja iekšēji savākties un visus spēkus veltīt kādam konkrētam mērķim. Traucēkļi netiek uztverti. Skolas ikdienā tas nozīmē spēju kādu laiku mācību vielai veltīt nedalītu uzmanību.

Uzmanība nav spēja, ar kuru bērns nāk šai pasaulē. Tā ir nobriešanas un mācīšanās process.

Nesakoncentrējušies bērni uzmanību mērķtiecīgi spēj vērst ļoti vāji. Viņu uzmanību ir viegli novirzīt, un viņi labprāt novērš domas, jo vienlaikus ir jāapstrādā tik daudz iespaidu. Viņi ir nemierīgi, izklaidīgi, pieļauj neuzmanības kļūdas un viegli kaut ko aizmirst. Izšķir koncentrēšanās traucējumus un nespēju koncentrēties.
Koncentrēšanās traucējumi ir pārejošas grūtības. Īslaicīgai nesakoncentrētai uzvedībai var būt daudz cēloņu: piemēram, pārāk mazas vai pārāk augstas prasības, nepietiekama fiziska aktivitāte, nepietiekams uzturs, pārāk daudz laika tiek pavadīts pie televizora vai datora. Šādi koncentrēšanā traucējumi nav jāārstē. Šādos gadījumos daudz var palīdzēt mērķtiecīga treniņprogramma. Turklāt pozitīva ietekme var būt arī izmaiņām uzturā.
Koncentrēšanās nespējas gadījumā nefunkcionē vides kairinātāju aizturēšanas un caurlaidības mehānisms. Tādējādi kairinātājiem saglabājas nozīme, kas ar konkrēto mērķi, mācību vielas apgūšanu, nemaz nav saistīta. Nespēja koncentrēties ir jāārstē medicīniski un psiholoģiski. Cēlonis var būt predisponējošs vai agrīni iegūts bojājums.

Gamma linolēnskābes avoti ir galvenokārt naktssveces, gurķu mētras un kaņepju eļļa, kā arī ērkšķogu un upeņu sēkliņas.

Tauksskābes veicina mācīšanās un atmiņas procesus
Esenciālās taukskābes ir svarīgas attīstībai un smadzeņu darbībai.
Smadzeņu sastāvā 60% ir tauki, šūnu apvalki jeb membrānas 20% apjomā satur esenciālās taukskābes. Par esenciālām taukskābēm mēs saucam polinepiesātinātās taukskābes, kuras mūsu organisms pats nespēj sintezēt. Mums tās ir jāuzņem ar uzturu. Pa asinsvadiem tās nokļūst tieši smadzenēs. Svarīga loma organismā ir polinepiesātinātām omega taukskābēm. Īpaši svarīgas omega-3 taukskābes ir eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS). Tās ir nepieciešamas smadzeņu attīstībai, nervu šūnu funkcionēšanai, informācijas pārvadei pa nervu šūnām, nervu sistēmas darbībai, vielmaiņas procesiem. EPS un DHS ir treknajās jūras zivīs, piemēram, sardīnēs, lašos, tunčos, siļķēs un skumbrijās kā arī dažās jūras zālēs. Tādēļ EPS un DHS dēvē arī par jūras omega-3 taukskābēm.
No omega-6 taukskābēm īpaša nozīme ir gamma linolēnskābei. Tā ir nozīmīga smadzeņu uzbūvei, atmiņas nostiprināšanai, mācību procesam, koncentrēšanās spējai, uzmanībai. Gamma linolēnskābei ir svarīga uzturfizioloģiska nozīme mediatoru veidošanā, kas nepieciešami līdzsvara atgūšanai un saspīlējuma mazināšanai. Turklāt tās veicina smadzeņu apasiņošanu, kas ir svarīgi mācīšanās procesam. Gamma linolēnskābes avoti ir galvenokārt naktssveces, gurķu mētras un kaņepju eļļa, kā arī ērkšķogu un upeņu sēkliņas.

Reklāma
Reklāma

Atšķirībā no muskuļiem vai taukaudiem, mūsu smadzenes nespēj uzkrāt enerģiju.

Nav ieteicams lietot cietos taukus
Omega-3 un omega-6 taukskābes ir īpaši nozīmīgas normālai attīstībai un uzmanībai, bet tas neattiecas uz tā sauktajām transtaukskābēm. Tās izmanto, piemēram, mazvērtīgu margarīnu un riekstu-šokolādes krēmu ražošanai. Transtaukskābēm nepiemīt citām taukskābēm raksturīgā pozitīvā ietekme. Tādēļ ir svarīgi ierobežot transtaukskābju uzņemšanu ar uzturu un to vietā lietot vairāk omega-3 un omega-6 taukskābju.

Magnijs un cinks
Atšķirībā no muskuļiem vai taukaudiem, mūsu smadzenes nespēj uzkrāt enerģiju. To darbs ir atkarīgā no tā, kādas barības vielas ir to rīcībā. Tādēļ optimālu uzmanību un koncentrēšanos veicina arī apgāde ar nepieciešamajām uzturvielām. Īpaši nozīmīgs ir magnijs. Tas ir ļoti svarīgs nervu impulsu pārvadei un līdzdarbojas muskuļu sasprindzinājumā veidošanā. Pietiekams magnija daudzums veicina arī koncentrēšanās spēju, slodzes izturību un spēju mācīties. Tad var arī labāk uzturēt normālu muskuļu saspringumu. Pietiekama apgāde ar magniju veicina koncentrēšanās spēju un samazina kairinājumu. Magnijs nomierina nervus, atslābina muskuļus un tādējādi veicina iekšēja līdzsvara atgūšanu. Šo minerālvielu avoti ir gaļa, dārzeņi, rieksti, piens un piena produkti.
Apgāde ar cinku ir priekšnoteikums, lai bērni varētu ikdienā veiksmīgi darboties. Cinks ir īpaši svarīgs mikroelements, jo tas piedalās daudzos vielmaiņas procesos. Arī smadzenēs tas veic nozīmīgas funkcijas, piemēram, pārnesot signālus starp nervu šūnām. Tādēļ pietiekams cinka daudzums veicina labu koncentrēšanās spēju un līdzsvara atgūšanu. Uzturā pietiekamu cinka daudzumu var nodrošināt ar liellopu gaļu, cūkgaļu, putna gaļu, olām, pienu, sieru un pilngraudu produktiem. Aptiekās ir pieejami uztura bagātinātāji, kuri pietiekamā daudzumā satur būvelementus omega-3 un omega-6 taukskābes, magniju un cinku.

Pievērsiet uzmanību veselīgam uzturam un pietiekamai fizikai slodzei, vislabāk svaigā gaisā. Pievērsiet uzmanību labam apgaismojumam – ja iespējams, dabīgai dienas gaismai.

Pilnvērtīgs uzturs
Bērni, kas ir neuzmanīgi pret vidi, arī pret sevi ir neuzmanīgi. Viņi nejūt, kas viņiem dara labu un viņi jāpamāca, ka jāpievērš uzmanība pilnvērtīgam uzturam. Bērnībā veidojas ēšanas ieradumi, kas vēlāk ilgstoši saglabājas. Tālāk sniegti daži padomi pareizam bērnu uzturam.
Daudz dzert. Koncentrēšanās spējai nepieciešams pietiekams šķidruma daudzums. Bērniem jālieto daudz vairāk šķidruma uz ķermeņa lielumu nekā pieaugušajiem: 6 – 13 gadus vecam bērnam jāizdzer vidēji 1 litrs dienā. Tādēļ vienmēr jābūt pieejamiem piemērotiem dzērieniem: mājās, ceļā, skolā. Labi šķidruma avoti: minerālūdens, sulas, nesaldinātas augļu un zāļu tējas. Nav ieteicams lietot limonādes.
Augli un dārzeņi. Vēlams lietot daudz augļu un dārzeņu, vislabāk 5 reizes dienā. Tad organisms tiek pietiekamā daudzumā apgādāts ar vitamīniem, minerāl- un balastvielām. Noderīgas ir arī augļu un dārzeņu sulas. Mūsu smadzeņu darbībai ir nepieciešams cukurs. Svarīgi tā avoti ir ātri izmantojamie ogļhidrāti (cukurs), kas ir, piemēram, ābolos, vīnogās, banānos, rozīnēs u.c.
Pilngraudu produkti. Īpaši bērnu vecumā ieteicams lietot pilngraudu maizi, graudu produktus, nūdeles, rīsus. Tie piegādā vērtīgus ogļhidrātus, minerālvielas un balastvielas. Jāierobežo balto miltu izstrādājumu un cukura patēriņš. Saldumi un parastais mājsaimniecībā lietotais cukurs koncentrēšanās spēju neveicina.
Piena produkti. Piens un piena produkti, tāpat kā siers, nodrošina svarīgas uzturvielas, galvenokārt, kalciju, kas ir svarīgs kaulu veidošanai.
Gaļa un zivis. 2 – 3 reizes nedēļā ieteicams lietot gaļu vai zivis, vislabāk jūras zivis, jo tās satur vērtīgās omega-3 taukskābes.
Eļļas un tauki. Pie pilnvērtīga uztura pieder arī eļļas un tauki. Taču augstā kaloriju satura dēļ tie ir jālieto nelielā daudzumā. Lietojiet kvalitatīvus, augstvērtīgus taukus.

Kā vēl var veicināt bērna koncentrēšanās spējas?
Jūsu bērna koncentrēšanās spēja un ir cieši saistīta ar jūsu bērna fizisko un garīgo stāvokli. Vairāki faktori var koncentrēšanās spēju veicināt un palielināt. Nodrošiniet bērnam pietiekamu miegu. Dodiet bērnam atelpas brīžus enerģijas atgūšanai. Ir nepieciešami miera periodi, kad bērns var vienkārši spēlēties vai sapņot. Organizējiet brīvo laiku tā, lai tajā bērns gūtu līdzsvaru mācībām skolā. Nosakiet stingru laiku televizoram un datorspēlēm un ierobežojiet to līdz minimumam. Jauni impulsi un dzinuļi motivē jūsu bērnu un dod viņam spēku un enerģiju. Pievērsiet uzmanību veselīgam uzturam un pietiekamai fizikai slodzei, vislabāk svaigā gaisā. Pievērsiet uzmanību labam apgaismojumam – ja iespējams, dabīgai dienas gaismai.

Koncentrēšanās spējas un uzmanības uzlabošanai – ESPRICO®
Bērniem paredzētas košļājamās kapsulas ar augļu garšu. ESPRICO® satur aktīvai dabīgās koncentrēšanās spējas un uzmanības veicināšanai svarīgas uzturvielas – omega-3 un omega-6 tauksskābes, kā arī magniju un cinku, kas ir ļoti svarīgi nervu sistēmai. Košļājamās kapsulas ar augļu garšu satur jūras zivju eļļas maisījumu ar vērtīgām omega-3 tauksskābēm EPS un DHS un dabīgo naktssveces eļļu, kas satur daudz omega-6 tauksskābes gamma linolēnskābes. Sastāvā ir arī minerālvielas magnijs un cinks, kas arī ir svarīgas optimālai smadzeņu darbībai.
Rezultāts: ar ESPRICO® šīs uzturvielas tiek organismam piegādātas kā būvelementi un tad novietoti pareizās vietās.
ESPRICO® košļājamām kapsulām ir ne tikai patīkama augļu garša, to sastāvā ir arī tīras dabīgas sastāvdaļas. Tas padara iespējamu ilgstošāku lietošanu.
ESPRICO® ir izstrādāts īpaši bērniem no 5 gadu vecuma.