Gripas dēļ BKUS slimnīcā ierobežota plānveida pacientu uzņemšana

Paaugstinātas saslimstības ar dažādu vīrusu izraisītām slimībām dēļ, no 28. janvāri ierobežota plānveida pacientu uzņemšana Bērnu kliniskās universitātes slimnīcā (BKUS). Arī pirms akūta pacienta vešanas uz slimnīcu BKUS mediķi iesaka konsultēties ar ģimenes ārstu!

BKUS publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

BKUS publicitātes foto

Pacientu skaits ar dažādām vīrusu saslimšanām, kam nepieciešama akūta palīdzība un ārstēšanās stacionārā, ir palielinājies par vairāk kā divas reizes. Lai nodrošinātu akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā ir pārprofilētas nodaļas gan Bērnu slimnīcā Torņakalnā, gan Bērnu slimnīcā Gaiļezerā. Šobrīd raksturīgā pacientu grupa, kura cieš no dažādām vīrusa saslimšanām, ir zīdaiņa un pirmskolas vecuma bērni. Slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļa strādā pastiprināta režīmā un iespējams pagarināsies pacientu gaidīšanas laiks.
Tāpēc mediķi lūdz nopietni izvērtēt, vai bērns jāved uz stacionāru vai arī pietiek ar ārstēšanos ģimenes ārsta uzraudzībā. Ja jūsu bērna saslimšanas iemesls nav gripa, bet tikai saaukstēšanās, gaidot slimnīcas uzņemšanā ir ļoti liela iespēja inficēties.

Pazīmes, pie kurām bērns jāved uz slimnīcu:
- Bērnam ir augsta temperatūra virs 38 grādiem, kas nekrītas;
- Asiņošana no deguna;
- Bērnam novērojama pastiprināta uzbudināmība;
- Pastiprināta miegainība un apātija.


Ja dzerot medikamentus pret temperatūru, temperatūra krītas, bērns labi dzer šķidrumu un nav novērojama paaugstināta miegainība vai uzbudinātība, bērns var ārstēties mājas apstākļos ģimenes ārsta uzraudzībā! Aptiekā pieejami arī recepšu pretgripas medikamenti: Remantadīns, Oseltamivirs un Zanimavirs.

Svarīgi! Pie gripas saslimšanas nedrīkst dot aspirīnu! Dažos gadījumos tas var izraisīt smagu aknu un smadzeņu bojājumu, kā arī nepārsniedziet zāļu lietošanas  instrukcijās noteiktās devas!

Reklāma
Reklāma


Lai profilaktiski pasargātu savu ģimeni, BKUS ārsti iesaka ierobežot publisku pasākumu un lielveikalu apmeklējumus kopā ar bērniem. Nepieciešams bieži mazgāt rokas, vēdināt telpas, lietot vienreizējas lietošanas salvetes klepus, iesnu un šķaudīšanas gadījumā, tās tūlīt pēc lietošanas izmetot. Uzturā lietot dabīgus C vitamīna un fitoncīdu avotus (dzērvenes, cidonijas, ķiplokus, sīpolus u.c.), kā arī jāpievērš uzmanība laika apstākļiem atbilstošam apģērbam, atrodoties ārpus telpām.


Bērnu slimnīca lūdz sabiedrības izpratni šajā situācijā. Lūgums vecākiem, kuru bērniem ir paredzētas plānveida operācijas vai izmeklēšana pirms došanas uz Bērnu slimnīcu zvanīt pa tālruni 67064941, lai gūtu apstiprinājumu paredzētai plānveida uzņemšanai.

Materiāls sagatvots pēc BKUS sniegtās informācijas un konsultēšanās ar bērnu infektoloģi, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras docenti Dr.med. Ilzi Gropi.