8 padomi, kā neapmaldīties mežā un ko darīt, ja sanāk apmaldīties

Apmaldīties pārgājiena laikā var būt ne tikai neomulīgi, bet, ņemot vērā ziņas par lāču aktivitāti Latvijā – pat bīstami, turklāt vairāk nekā puse sieviešu Latvijā došanos pārgājienā vienai pašai saista ar bailēm apmaldīties. “Fjällräven” pārgājienu eksperti sagatavojuši padomus, kas palīdzēs tūristiem iesācējiem pārgājiena maršrutam sagatavoties racionāli un atgriezties mājās laikus.
Orientēties mežā iespējams arī pēc debespusēm, tāpēc pirms došanās mežā nosakiet, kur atrodas jūsu pārgājiena beigu punkts.

FOTO: Shutterstock.com

Orientēties mežā iespējams arī pēc debespusēm, tāpēc pirms došanās mežā nosakiet, kur atrodas jūsu pārgājiena beigu punkts.

Aptaujājot Latvijā dzīvojošas sievietes vecumā no 25–60 gadiem, katra trešā atklāj, ka vismaz reizi nedēļā pavada laiku, atrodoties dabā. Teju katra piektā sieviete (17 %) pārgājienos dodas vienatnē, un zīmīgi, ka vairāk kā puse jeb 52 % aptaujāto dāmu atzīst, ka došanās pārgājienā vienai nāk komplektā ar bailēm apmaldīties, savukārt vēl 38 % Latvijā biedē satikšanās ar savvaļas dzīvniekiem. 

 

1.Uzlādē telefonu

Dodoties pārgājienā, noteikti paņemiet līdzi uzlādētu telefonu (vēlams – viedtālruni) un papildu ārējo akumulatoru. Lai pasargātu tos no lietus un mitruma, ievietojiet tos noslēdzamos ūdensnecaurlaidīgos maisiņos.

 

2. Izmanto bezsaistes kartes

Pirms došanās pārgājienā mēģiniet pēc iespējas labāk iegaumēt maršrutu, kā arī noteikti lejupielādējiet savā ierīcē kādu GPS karšu lietotni un bezsaistes kartes, kas darbojas pat bez savienojuma un tādējādi palīdz ietaupīt viedtālruņa akumulatora enerģiju. Latvijas Valsts mežu izstrādātā lietotne “LVM GEO” ļauj sekot līdzi savai atrašanās vietai dažāda veida kartēs gan tiešsaistē, gan bezsaistē. 

Papīra karti un kompasu ieteicams ņemt līdzi tikai tādā gadījumā, ja zināt, kā to izmantot.

“Fjällräven” aptaujas dati liecina, ka pārliecinoši populārākā interneta vietne dabas maršrutiem Latvijā ir “Google Maps”, ko izmanto 76 % respondentu, bet vēl 17 % izceļ vietni “Lauku ceļotājs”. 

 

3. Mežā dodies ar draugu vai draudzeni

Bailes apmaldīties ir normāla parādība, un no tā nav jākaunas, taču baiļu un riska līmeni palīdzēs samazināt pieredze un kopības sajūta. Ja jūs tikai sākat sevi iepazīstināt ar dabu, dodieties mežā kopā ar kādu pārgājienu lietpratēju vai kādu draugu vai draudzeni – ceļu uz mājām divatā noteikti atradīsiet vieglāk!

 

4. Izmantojiet publiski pieejamās pārgājienu takas

Ja šis ir viens no taviem pirmajiem pārgājieniem, izmanto iespēju doties pa jau izplānotiem maršrutiem, ko piedāvā Latvijas Valsts mežu ceļveži, kur apkopoti dažāda veida un sarežģītības pārgājieni visos Latvijas novados. Šīs pārgājienu takas ir aprīkotas ar tūrisma taku marķējumiem, atpūtas vietām, un būs lielisks sākumposms pārgājienu kultūras izzināšanai. 

 

Reklāma
Reklāma

5. Ieklausieties apkārtnes skaņās

Pirms sākat kustēties vienā vai otrā virzienā, ieklausieties apkārtnes skaņās. Vai jūs dzirdat cilvēku balsis, motorzāģa rūkoņu, pa šoseju braucošu automašīnu troksni, jūras skaņu vai ūdens šalkoņu? Mēģiniet noteikt, no kurienes nāk skaņas, un virzieties to virzienā. Ja nonākat pie strautiņa vai upes, dodieties lejup pa straumi – tā agri vai vēlu sasniegsiet kādu apdzīvotu vietu.

 

6. Debespusi palīdz noteikt saule un skudru pūžņi

Orientēties mežā iespējams arī pēc debespusēm, tāpēc pirms došanās mežā nosakiet, kur atrodas jūsu pārgājiena beigu punkts. Atcerieties, ka saule katru rītu lec austrumos, pusdienlaikā spīd no dienvidiem un vakarā riet rietumos. Debespuses palīdzēs noteikt arī skudras. 

Skudru pūžņi “skatās” uz dienvidiem, tāpēc to ziemeļu pusi aizsargā koki vai krūmi, bet dienvidu puse ir pavērsta pret silto dienvidu sauli.

 

7. Atceries par ēdienu, ūdeni un šķiltavām

Pat vispieredzējušākajam tūristam pārgājienā vienmēr jāņem līdzi ēdiens un ūdens ar rezervi (dzeramā ūdens vietā var paņemt līdzi pārgājiena filtru), papildu silts apģērbs un šķiltavas, lai pēc nepieciešamības nakti varētu pārlaist mežā, jo laikapstākļi ir neparedzami, un pēkšņa trauma var traucēt pārvietoties diennakts tumšajā laikā.

 

8. Centies saglabāt mieru

Ja tomēr apmaldaties mežā, apstājieties un desmit reizes dziļi ieelpojiet un izelpojiet. Padomājiet, kur bija pārgājiena sākumpunkts, kādā virzienā jūs devāties un cik ilgi atrodaties mežā. Ja gājāt mierīgā tempā apmēram stundu, tas nozīmē, ka no sākuma punkta atrodaties ne tālāk kā piecus kilometrus.

 

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Latvijas sieviešu aktivitātēm dabā, tostarp iešanu pārgājienos zviedru tūrisma apģērbu un aksesuāru ražotājs “Fjällräven” veica 2022. gada jūnijā, tiešsaistē aptaujājot 1000 sievietes vecumā no 25-60 gadiem. 

Saistītie raksti