Pilnvērtīga maltīte no ātrajām nūdelēm – blogeres Juškas Padruškas recepte un padomi

Pēdējā laikā ātri pagatavojamās Āzijas nūdeles kļuvušas par kulta ēdienu, īpaši jauniešu vidū. Lai gan to mēdz uzskatīt par studentu izdzīvošanas ēdienu, taču, liekot lietā nedaudz izdomas, ātrās nūdeles var kļūt par pamatu gardām, veselīgām un sabalansētām maltītēm, kas gatavas nieka 15 minūtēs. “Maxima Latvija” un Juška Padruška piedāvā padomus, kā ar pāris papildu produktiem pacelt ātro nūdeļu ēdienu jaunā līmenī.
Ar pāris papildu produktiem iespējams pacelt ātro nūdeļu ēdienu jaunā līmenī.

FOTO: Shutterstock.com

Ar pāris papildu produktiem iespējams pacelt ātro nūdeļu ēdienu jaunā līmenī.

No Āzijas tradīcijām līdz jauniešu trendiem


Nūdeles ir viens no Āzijas virtuves pamata produktiem ar senu vēsturi – Ķīnā atrasti pierādījumi, ka tās ēstas jau pirms vairāk nekā 4000 gadiem. Mūsdienās dažādu Āzijas valstu virtuvēs sastopam neskaitāmus nūdeļu veidus: ķīniešu nūdeles no visdažādākajām sastāvdaļām – tostarp kviešu, rīsu, griķu, olu, sojas pupiņu un pat kartupeļu nūdeles; japāņu ramen, soba un udon – katras ar savu tekstūru, garšu un pielietojumu; vjetnamiešu pho nūdeles, kas tiek pasniegtas vieglos, aromātiskos buljonos, un citas. “Veikalos “Maxima” līdz 29. septembrim norisinās Āzijas dienas, kuru laikā sortimentā pieejams īpaši plašs Āzijas produktu klāsts par zemākām cenām – tostarp visdažādāko veidu un sastāvu nūdeles, kā arī mērces, garšvielas, piedevas un citi produkti, kas nepieciešami nūdeļu ēdienu pagatavošanai,” stāsta Liene Dupate-Ugule, "Maxima Latvija" Komunikācijas vadītāja.


Jauniešu vidū pēdējā laikā īpaši pieprasītas kļuvušas tieši ātrās nūdeles – tās ir viegli pieejamas, lētas un ātri pagatavojamas. Sociālajos tīklos populāri kļuvuši gan dažādu garšu nūdeļu apskati, gan radoši eksperimenti ar nūdeļu ēdieniem – no “ramen burgeriem” līdz čili asuma izaicinājumiem. Taču aiz šī trenda slēpjas arī iespēja – nūdeles var kļūt par veselīgu, ātru un stilīgu maltītes pamatu, ja tās papildina ar vērtīgām sastāvdaļām.


Juška Padruška piedāvā – ātrā kimči ramen zupa

Arī ēdienu blogere Juška Padruška (@Jushkapadrushka) ir iecienījusi Āzijas ēdienus, jo tos ir viegli un ātri pagatavot no pāris sastāvdaļām. “Man vienmēr mājās ir kāda paciņa ar ātri pagatavojamām nūdelēm brīžiem, kad nav laika vai vēlēšanās pavadīt daudz laika virtuvē. Es mēdzu šiem nūdeļu ēdieniem pievienot dažas sastāvdaļas, kas tobrīd mājās ir pieejamas, un tā no vienkāršas ātrās zupiņas varu izveidot ēdienu, kas garšo kā restorānā, bet neprasa ilgu gatavošanas laiku,” saka Justīne. Viņa dalās ar vienkāršu recepti, kā pagatavot kimči ramen zupu, izmantojot ātri pagatavojamās nūdeles.

Publicitātes foto

Video recepte: https://www.instagram.com/p/DOv6I8siNSH/


Sastāvdaļas:

Reklāma
Reklāma
  • (2 porcijas)
  • 1 tējkarote Kikkoman sezama eļļas
  • 1 ēdamkarote kimči
  • 90 g tofu
  • 600 ml ūdens
  • 6 Gyoza pelmeņi korejiešu gaumē
  • 1 iepakojums ātri pagatavojamās nūdeles Samyang Carbonara (var izmantot arī citas)
  • Sāls pēc garšas


Gatavošana: 

  1. Sagriež tofu kubiciņos.
  2. Katliņā uzsilda nedaudz sezama eļļas un tajā nedaudz apcep kimči.
  3. Pievieno katlā arī tofu gabaliņus un apcep visu kopā.
  4. Pielej ūdeni. Kad tas uzvārījies, pievieno nūdeļu zupas mērci (uzmanīgi ar asumu – ja mērce ir asa, tad pievieno to pamazām vai liec tikai daļu no paciņas).
  5. Pēc tam katlā pievieno arī pelmeņus un nūdeles un vāra, kamēr nūdeles ir mīkstas un pelmeņi ir gatavi.
  6. Beigās pievieno siera pulveri, kas arī nāk līdzi zupas iepakojumam.
  7. Zupu liek bļodā un uzber sagrieztus lociņus.

 

Kā pārvērst ātrās nūdeles sabalansētā maltītē

Ātrās nūdeles pašas par sevi ir galvenokārt ogļhidrātu avots, kas sniedz enerģiju, taču pilnvērtīgai maltītei ar to nepietiek. Lai iegūtu sabalansētu un veselīgu ēdienu, nūdeles ieteicams papildināt ar olbaltumvielām, kas sniegs sāta sajūtu un atjaunos muskuļus, dārzeņiem, kas nodrošinās vitamīnus un šķiedrvielas, kā arī ar papildu garšvielām, kas padarīs ēdienu izteiksmīgāku. Lūk, vienkāršas idejas produktiem, ko ātri un viegli pievienot nūdeļu ēdieniem.

  1. Olbaltumvielas sāta sajūtai
    Olas – vārītas vai viegli iemaisītas buljonā.
    Vista, tītars vai liellops – gaļu ātri apcep pannā, sagriez strēmelēs un pievieno zupai.
    Jūras veltes – garneles vai lasis piešķirs ēdienam gan garšu, gan vērtīgās omega-3 taukskābes.
    Veģetārie varianti – tofu, kas labi uzsūc garšvielas, vai edamame sojas pupiņas.
  2. Dārzeņi – šķiedrvielas, krāsas un tekstūra
    Svaigi spināti vai Pak Choi salāti, ko ēdienam pievieno pašās beigās.
    Brokoļi un burkāni – sagriezti nelielos gabaliņos vai plānās strēmelēs, lai ātri pagatavotos, saglabājot kraukšķīgumu.
    Kukurūza vai paprika – saldeni un krāsaini akcenti.
    Sēnes – šitake vai šampinjoni, kas piešķir ēdienam garšas dziļumu.
  3. Garšvielas un piedevas – mazs akcents, liels efekts
    Sezama eļļa, sojas vai austeru mērce piešķirs papildu garšas nianses.
    Ingvers un ķiploks – pievieno ēdienam svaigu vai apcep pannā kopā ar dārzeņiem.
    Čili eļļa vai svaigs koriandrs – papildu raksturs un aromāts.

Saistītie raksti