Tavam svētku galdam: Cepta forele

Vai gan Ziemassvētku mielastiņš ir iedomājams bez zivs? Nē, taču! Zivs – bagātībai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foreli pasniedz ar grilētiem vai apceptiem dārzeņiem - papriku, cukini, pākšu zirnīšiem. Foto no grāmatas "Ēdieni Latvijā"

 

Sastāvdaļas:

Forele ( 450-500 g),

citrona sula, sāls,

kajennas pipari,

2 ēdamkarotes olīveļļas.

 

Tartara mērcei:

2 olu dzeltenumi,

400 ml olīveļļas, 25 g sinepju,

2 ēdamkarotes baltvīna etiķa,

zaļumi - loki, kārvele,

estragons, pētersīļi,

40 g kaperu, 40 g pipargurķīšu.

 

Gatavošana

Reklāma
Reklāma

Foreli notīra, izņem žaunas, izķidā un noskalo zem tekoša ūdens strūklas. Ar šķērēm forelei nogriež spuras, asti un zivi nosusina. Nenogriežot galvu, zivij izņem asaku un tā iegūst divas filejas.

 

Foreli pārrasina ar citrona sulu, pārkaisa ar sāls un piparu maisījumu. Abus filejas gabalus galvas virzienā satin rullīšos, sastiprina ar koka iesmiņiem un apziež ar olīveļļu. Sagatavotu foreli liek uz ietaukotas cepešpannas un cep cepeškrāsnī 180-200 °C temperatūrā 12 minūtes.

 

Mērcei nepieciešamos zaļumus noskalo, nosusina un sasmalcina. Pievieno sasmalcinātus kaperus un pipargurķīšus.

 

Blenderī no olas dzeltenumiem, olīveļļas, sinepēm un etiķa sablendē majonēzi. Pirms pasniegšanas pievieno sasmalcinātus zaļumus, kaperus, kornišonus un mērci sakuļ vēlreiz.

 

Mērci lej grilētas paprikas šķēles vidū. Foreli pasniedz ar grilētiem vai apceptiem dārzeņiem - papriku, cukini, pākšu zirnīšiem.

 

Recepte no Zvaigzne ABC izdotās Lolitas Šelvahas grāmatas "Ēdieni Latvijā" 

 

Sastāvdaļas