Izcils svētku cepetis – šefpavāra recepte un gatavošanas padomi

Saimnieku gatavots cepetis daudzās ģimenēs ir Ziemassvētku galda simbols un tā neatņemama sastāvdaļa. Taču, lai to pagatavotu patiešām meistarīgi un cepetis ne tikai labi izskatītos, bet arī garšotu pasakaini, ir jāzina ne mazums knifiņu. Iepazīsties ar Rimi Gardēža Normunda Baranovska padomiem, kas palīdzēs pagatavot izcilu cepeti, ko ar lepnumu varēsi celt galdā. 

Seko padomiem un arī tev sanāks brīnišķīgs cepetis!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Seko padomiem un arī tev sanāks brīnišķīgs cepetis!

Gaļas izvēle
Svaiga gaļa ir vissvarīgākais ideāla cepeša priekšnoteikums. Izmantojot labu gaļas gabalu, cepetis izdosies lielisks pat ar minimālu garšvielu daudzumu. Kad izvēlies cepeša gaļu, atceries, ka gabali ar taukiem pēc pagatavošanas būs sulīgāki. Lai lieki nezaudētu gaļas sulu, iesaku sāli pievienot pēc marinēšanas – vislabāk cepeti ierīvēt ar sāli nelielu brīdi pirms cepšanas. 

 

Atdzesēšana
Atceries, cepeti vēlams vismaz 30–60 minūtes pirms cepšanas paturēt istabas temperatūrā. Tā gaļa izdosies sulīgāka un gatavosies krietni ātrāk par tikko atdzesētu gabalu. 

 

Kraukšķīga āda
Ja gatavo cepeti ar ādu un vēlies, lai tā būtu kraukšķīga, tev ir jāatceras daži nosacījumi. Āda pirms cepšanas ir nedaudz jāiegriež, tā jāierīvē ar papildu taukvielām (eļļu, speķi) un sāli. Visbeidzot, cepetis jāsāk cept augstā temperatūrā – vismaz pirmās 20 minūtes 220 grādos, tad temperatūru var samazināt. Protams, ādai jābūt augšpusē, un to nedrīkst apliet ar marinādi vai lieki mitrināt.


 
Cepšanas temperatūra
Ideāls cepetis tiek gatavots zemākās temperatūrās, piemēram, 150 grādos, taču tad arī gatavošanas laiks ir ilgāks. Piemēram, 1 kg cūkgaļas cepeša jāgatavo vismaz 150 minūtes 150 grādos (pirmās 20 minūtes augstākā temperatūrā). Taču, ja gatavo vidēji 180 grādu temperatūrā, to pašu cepeti var pagatavot 80–110 minūtēs. 

Reklāma
Reklāma

 

Cepeša mērce 
Atceries, ka no katra cepeša iztek sulas, no kurām var viegli pagatavot mērci. Nokās sulu caur sietu un liec uz pannas tvaicēt kopā ar sarkanvīnu un sauju pipariem. Kad mērce sāk biezēt, bagātīgākai garšai pievieno ēdamkaroti augļu vai ogu ievārījuma. Mērcei vari pievienot arī saldo krējumu, kā arī garšvielas, kuras, tavuprāt, labi kombinētos ar attiecīgo cepeti. Ja cepeša sula ir pārāk taukaina, pirms nokāšanas sietā ieber ledu – tas pievilks taukus kā magnēts. 


Cūkgaļas stilba cepetis 
Sastāvdaļas:

3–4 kg cūkgaļas stilba ar kaulu (bez kaula 2–3 kg) 
10 rozmarīna zariņi 
10 ķiploka daiviņas 
30 ml olīveļļas apsmērēšanai 
1 sauja sāls un piparu ierīvēšanai 

Sagatavo stilbu cepšanai – ja izvēlies stilbu, šķiņķi bez kaula, gaļu sasien ar pārtikas diegu, lai tas izdotos sulīgāks. Pusi ķiploku daiviņu un rozmarīna liec cepetim pa vidu – izdur caurumus tuvāk kaulam un ievieto tajos veselas ķiploka daiviņas, rozmarīnu. Otru pusi ķiploku samal ar eļļu un rozmarīna lapām, tad iesmērē cepeti no ārpuses. Ādu bagātīgi ierīvē ar sāli un pipariem. 
Liec cept 180 grādos uz katru cepeša kilogramu 1 h 20 minūtes, ar kaulu – plus 20 minūtes. Tātad, ja tev ir 3 kg cepeša ar kaulu, tev jācep vismaz 4 h 20 minūtes. 
Iesaku pirmo trešdaļu laika cept, cepešpannā pievienojot vismaz 400 ml ūdens, apsegtu ar foliju. Tad foliju var noņemt un turpināt cept līdz gatavībai. Cepeti pasniedz ar sevis iecienītākajām piedevām.