Vai atļaut bērnam spēlēties ar ēdienu?

Vai ļaut bērnam spēlēties ar ēdienu? Mājās viens divgadīgs sēž pie galda, nošķaudās, un ēdiens pa gaisu. Nu tik ņemas atkārtot atkal un atkal. Varētu noņemt bļodiņu un neļaut. Bet varbūt tomēr atļaut — kā tas ir, kad šļakstās un pat matos mannas biezputra tiek?
Līdz gada vecumam praktiski visas māmiņas ļauj zīdainīšiem darīt visu, ko viņi vēlas, jo katra darbība ir attīstība un izziņa.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz gada vecumam praktiski visas māmiņas ļauj zīdainīšiem darīt visu, ko viņi vēlas, jo katra darbība ir attīstība un izziņa.

Atbild psihoterapeite Anita Plūme.
Ēdienreizes ir kaut kas īpašs, jo tās ir reizes, kad ģimene sanāk kopā, un ēdiens ir cienījama lieta. Ēdot jābūt arī uzmanīgam, lai neaizrītos un nenokļūtu bīstamā situācijā. Tomēr, tāpat kā pieaugušajiem mielojoties atgadās kas smieklīgs, arī mazulim ēdot var būt smieklīgi starpgadījumi. Piemēram, aprakstītais, kad ēdot uznāk šķavas un ēdiens izlido pa visu virtuvi. Saprotams, ka tas ir smieklīgi, un mazais, kas maz ko saprot ar prātu, ir īstens psihologs un ļoti labi izjūt notiekošo. Māmiņas prieks ir ļoti vērtīgs, tādēļ mazais centīsies to uzturēt un nepazaudēt. Nemaz nav jāsauc „bis!”, priekšnesums tiks atkārtots bez uzaicinājuma.


Runa nemaz nav par „ļaut” vai „neļaut” spēlēties ar ēdienu, runa ir par jautrību pie galda, un tas noteikti nav nekas slikts, jo smiekli un labs garastāvoklis ir lietderīgs visiem, arī maziem bērniem un sevišķi viņu māmiņām.

Tomēr, tāpat kā pieaugušajiem mielojoties atgadās kas smieklīgs, arī mazulim ēdot var būt smieklīgi starpgadījumi.

Reklāma
Reklāma

Līdz gada vecumam praktiski visas māmiņas ļauj zīdainīšiem darīt visu, ko viņi vēlas, jo katra darbība ir attīstība un izziņa. Kad mazais sāk staigāt, drošības labad viņam jāiemācās, kas ir labi un kas ir bīstami, tāpēc tad pienācis laiks aizliegumiem. Gadu vecs bērns neizprot lietu nozīmi, viņu vienkārši viss interesē, tādēļ visefektīvākais veids, kā aizliegt, ir iemācīt, kas ir bīstams, un jāizrāda sava neapmierinātība, kad tiek darīts kaut kas, ko mēs negribam, jo neuzskatām to par pareizu.