Veldzējošā zāļu tēja jeb granita

Jūnija otrā puse ir laiks, kas asociējas ne tikai ar bagātīgām dārza veltēm, bet arī ziediem pilnām pļavām, zāļu tējām un tveici, no kuras meklēt patvērumu un pienācīgi atvēsināties ar kādu atspirdzinošu dzērienu.

FOTO: Publicitātes foto

 Lieliska izvēle vasaras sezonai un tveicīgiem vakariem ir aukstās zāļu tējas jeb granitas, kas kalpo kā krietni veselīgāka un arī slāpes veldzējošāka alternatīva saldinātajiem un alkoholiskajiem dzērieniem. 

 

 

Aukstajai tējai vajadzēs:

  • 3 ēdamkarotes kaltētas zāļu tējas
  • Cukurs pēc garšas
  • Citrona vai cidoniju sula pēc garšas
  • 2 olu baltumi
  • Sauja svaigu ogu vai augļu šķēlītēs
  • Sauja piparmētru lapiņu


Pagatavošana:

Reklāma
Reklāma

Uzvāra zāļu tēju pēc izvēles. Viena no vasarai uz Līgo svētkiem piemērotākajām kombinācijām ir vīgrieze ar kumelīti un piparmētru, ko ber katliņā vienādās daļās - pa ēdamkarotei no katras tējas. To pārlej ar karstu ūdeni un atstāj 30 min ievilkties. Pēc tam, kad tēja ievilkusies, to nokāš caur sietu un atdzesē, pēc garšas pievieno cukuru un citronu sulu (var izmantot arī cidoniju sulu). Lej seklā traukā, ko var ielikt saldētavā un saldē līdz brīdim, kad uz virsmas sāk parādīties pirmie ledus kristāli. Tad atsevišķā traukā saputo divus olu baltumus un iemaisa salt sākušajā masā. Turpina saldēt un apmaisa ik pa 30 minūtēm. Pēc pāris stundām traukā sāks veidoties sniegam līdzīga masa - tad vasarīgā granita arī ir gatava. To var pasniegt vienu pašu vai arī ar svaigām ogām, augļu šķēlītēm vai piparmētru lapiņām kā atsvaidzinošu desertu, ko baudīt ar salmiņu vai karotīti. 

 

Recepti iesaka Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis.