Vai ir jēga katru gadu māžoties ar Ziemassvētku izdarībām? Smildziņu ģimenes pieredze

Katru gadu viens un tas pats – tāds pats cepetis, tāda pati dziesma… Vai ir jēga katru gadu ievērot un organizēt Ziemassvētku tradīcijas, tā teikt, māžoties ar tām? "Jā, ir," atbild vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa un viņas ģimene.
Attēlā no kreisās: Klāvs, Kristaps, Inga, Lība un priekšplānā – Sāra.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Attēlā no kreisās: Klāvs, Kristaps, Inga, Lība un priekšplānā – Sāra.

Lai arī pieaugušie varētu pagurt no gatavošanās svētkiem, tomēr mazajām un jau lielākām bērnu sirsniņām ģimenes tradīcijas ir tas, kas viņus sildīs, stiprinās un veidos to drošo pamatu, uz kura atsperties un doties tālāk dzīvē.

 

“Svētki ir tieši tik skaisti, cik skaists ir bijis to gaidīšanas laiks,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja. Reiz Ziemassvētku laikā viņiem ar slepeno kameru izdevies nofilmēt, kā Ziemassvētku vecītis viņu mājās pie eglītes noliek dāvanas!

 

Piparkūku mīklas gatavošana, kur daļa mīklas tiek apēsta, vēl neuzcepta, piparkūku mājiņu būvēšana, sniegpārslu griešana un līmēšana logos, galda dekoru veidošana krietni pirms svētkiem, kopīga egles izvēlēšanās, rotāšana – Smildziņu ģimenē Ziemassvētku gaidīšanas laikā ir gan tādas tradīcijas, kas saglabājas gadu no gada, gan arī tādas, kas mainās. “Piemēram, ik gadu mēs ar meitām dodamies uz Ziemassvētku rotājumu veikalu iegādāties kādu jaunu eglītes bumbuli – tas ir svarīgi mazajai Sārai, savukārt Lība uzrauga, vai izvēlētais rotājums “neizkrīt” no mūsu eglītes kopējā tēla,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa. 

 

Pastkastīte īpaši Ziemassvētku vecītim

Gadu no gada bērni rakstījuši vēstules Ziemassvētku vecītim, un jau vairākus gadus viena kāpņutelpas pastkastīte ir rezervēta Ziemassvētku pastam: “Uzzīmējām Ziemassvētku vecīti un pielīmējām pie vienas brīvās pastkastes – lai bērniem ir vieta, kur nosūtīt vecītim pastu un saņemt arī atbildes vēstules. Tiesa, pastkasti šobrīd izmanto vairs tikai Sāra un, iespējams, citi mājā dzīvojošie bērni.” 

 

“Mēs ar vīru neapsēdāmies un nenolēmām – tā, mums vajag ģimenes Ziemassvētku tradīcijas. Tās radās laika gaitā, un, bērniem augot, cita citu ir arī nomainījusi. Kopīgas ģimenes tradīcijas, vaļasprieki, regulāri ģimenes pasākumi ir tas, kas vislielākajā mērā atšķir laimīgas ģimenes no tām, kas sevi par laimīgām neuzskata, teikts pētījumā [1], ar kura datiem darbā pati savulaik esmu strādājusi. 

 

Un tā jau ar to laimi un ģimeni ir – visticamāk, katrs ikdienā ir sajutis, ka ikviens ģimenē jūtas priecīgāks, ja kaut kas ir pasākts kopā,” stāsta Inga. 

 

Brīnumu rūķītis

Ir viena tradīcija, kas Smildziņu ģimenē, gaidot Ziemassvētkus, tiek uzturēta nu jau vismaz 13 gadu, un tā ir Brīnumu rūķīša gatavošana. “Mums nav adventes kalendāra vai zeķes, bet gan Brīnumu rūķītis. Tas ir tāds rūķītis, ko katrs pats no papīra uztaisa, izrotā, un tad līdz pat Ziemassvētkiem katru dienu viņš sagādā kādu mazu pārsteigumu, piemēram, kādu saldumu, mazu rotaļļietu,” stāsta Inga un smejoties piebilst, ka vienmēr ir jautājums, cik ilgi pirms Ziemassvētkiem rūķīšus drīkst veidot – šogad jaunākā meita ģimeni mēģinājusi pierunāt to gatavot jau drīz pēc Līgo svētkiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Šī gada jaunums ir tas, ka Brīnumu rūķīši ir visai ģimenei, arī mammai un tētim, – Sāra nolēmusi, ka katram ir vajadzīgs savs. Tāpat Sāra ieviesusi jaunu tradīciju – katru vakaru viņa visiem rūķīšiem raksta vēstules, par ko mammai liels prieks, jo nemanāmi tiek trenēta pirmklasnieces rakstītprasme. 

 

 

Slepenā kamera Ziemassvētku vecīša filmēšanai

“Reiz pēc “Netflix” filmas “The Christmas Chronicles” noskatīšanās, kur lielais brālis piekrīt mazās māsas idejai uzlikt slepeno kameru ar mērķi nofilmēt Ziemassvētku vecīti, nekavējoties tas tika saorganizēts arī mūsu mājās,” izklāsta “Mammamuntetiem.lv” vadītāja. 

 

Brālis Klāvs uzstādījis savu kameru, un tovakar Sāra pieteikusies nakšņot dīvānā pie eglītes. “No rīta liels brīnums bija ne vien dāvanas, bet arī tas, ka kamerā nudien ir nofilmēts īsts Ziemassvētku vecītis! Video bija redzams, kā viņš ienāk dzīvoklī pa durvīm, tērpies savā sarkanajā tērpā un dāvanu maisu pār plecu. Tad noliecās pie eglītes izkraut dāvanas, pēc tam apsēdās pie galda un apēda Sāras sagatavoto piparkūku ar pienu,” par piedzīvotajiem brīnumiem Ziemassvētku laikā stāsta Smildziņu ģimene. 

 

Smildziņu ģimenes Ziemassvētku grāmatas 

Šīs divas grāmatas Ziemassvētku laikā Smildziņu ģimenē tiek pārlasītas gadu no gada – tām jau nodilušas lapas, jo tika lasītas arī Klāvam, kuram nu jau 16 gadu. 

  • Svens Nūrdkvists “Petsona Ziemassvētku ciemiņi” (izdevniecība “Liels un mazs”) – sirsnības pilna un aizkustinoša grāmata.
  • Mauri Kunnass “12 dāvanas Ziemassvētku vecītim” (izdevniecība “Jumava”) – visa patiesība par Ziemassvētku vecīša dzīvi Korvatunturos.

 

1. Laimes indekss. SKDS, 2014. Pieejams: https://www.mammamuntetiem.lv/zinas/aktualitates/31232/amigo-laimes-indekss-laimes-atslega-ir-gimene