Specīgās senlatviešu zīmes — Ūsiņš, Jumis, Mārtiņš un Laima

Senie latvieši ticēja dažādām dievībām un personificētiem tēliem. Katram no tiem bija sava zīme.

Pašiem savas spēka zīmes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pašiem savas spēka zīmes.

Ūsiņa zīme
Senāk latvieši par Ūsiņu saukuši gan gaismas vedēju, gan zirgu aizgādni, gan dievību, kas gādājusi par bitēm. Visbiežāk viņš minēts saistībā ar zirgiem. Kumeļiem bija jābūt veseliem, brangiem un izskatīgiem, lai Ūsiņš varētu vadāt Sauli pa debesīm. Tāpat zemnieki lūguši Ūsiņa aizgādnību, lai viņu galvenajiem zemes darbu palīgiem klātos labi. Dažkārt par Ūsiņa zīmi mēdz saukt tādu rakstu, kas atgādina ratus vai iejūgtus zirgus. Šī zīme gan ir viens no mēness raksta kuplinājumiem, bet, tā kā tā parasti attēlota kopā ar saules rakstu, ļaudis to iesaukuši par Ūsiņa zīmi. Šim pašam rakstam ir vēl viens nosaukums — atslēgas zīme, jo tās atveidojums atgādina slēdzeni.

Mārtiņa zīme
Kad rudenī raža novākta, mēs svinam Mārtiņdienu. Tad zemnieka ražas glabātuves ir vispil-nākās, un pateicībā par to senlaikos kāva gaili un ziedoja dievībai Mārtiņam, tā cerēdami uz labu ražu arī citugad. Tādēļ vienu no jumja zīmes kuplinājumiem sauc par Mārtiņa zīmi jeb Mārtiņa gaiļa zīmi. Tam ir sarežģītāki zaru savijumi nekā jumja zīmei, un šo rakstu visbiežāk lietoja gareno jostu, prievīšu un villaiņu apmaļu rotāšanai.

Jumis
Vai zini, kas ir jumis? Tā sauc dabā radušos dvīņus — divus kopā saaugušus ābolus, sēnes, pienenes vai arī divus dzeltenumus vienā oliņā, divus rieksta kodoliņus vienā čaumalā. Tas ir tad, kad ir vairāk nekā parasti. Un jumja zīme atgādina divas kopā saaugušas labības vārpas. Šis rakstiņš izmantots jau ļoti sen, atrodams arī uz svētakmeņiem, kuriem cilvēki senlaikos ziedoja, lai izlūgtos veiksmi. Zīmi varēsi saskatīt arī daudzu seno guļbaļķu māju jumta galos. Šai zīmei ir ļoti bagātīgi kuplinājumi, un to labprāt lieto līdz pat mūsdienām.


Laimas grābeklītis
Šis rakstiņš nav nekas cits kā daudzu mēness zīmju vairākkārtīgs atkārtojums. Paskaties, ko tas tev atgādina. Senāk siena grābšanai ļaudis lietoja koka grābekļus — tie bija viegli un ērti. Vēl šī zīme atgādina Austras koku — kādu no tā kuplinājumiem. Bet cilvēki to iedomājušies nosaukt par Laimas grābeklīti. Tas gan ir salīdzinoši nesen radies raksta nosaukums, kā arī mazāk lietots.
 

Reklāma
Reklāma