Tā mēs braucām uz Vijciemu vecāko čiekurkalti skatīties. Ideāli braukt ziemā, kad čiekuri kaltējas!

Pāris dienas pirms Latvija sagaidīja sniegu, mēs, mammamuntetiem.lv, devāmies braucienā uz Valkas pusi, lai izmēģinātu jaunu ceļojuma maršrutu un pierādītu, ka nav nepiemērotu apstākļu ceļošanai, ja vien ir piemērota attieksme un atbilstoša sagatavošanās. 

Ja jau čiekurkalte, tad jau jāpaguļ uz izkaltētiem čiekuriem! Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja jau čiekurkalte, tad jau jāpaguļ uz izkaltētiem čiekuriem! Autores foto.

Šajā braucienā devos es, portāla mammamuntetiem.lv redaktore Audra Šauere, vīrs Gints, dēls Noels (3gadi) un māsa Jurāte ar dēliņu Jāni (1 gads 8 mēneši). 

 

Maršruta sastādīšanā izmantojām karti - www.mammadabakarte.lvTajā interaktīvā veidā var atrast tūrisma un apskates objektus, dabas takas un atpūtas vietas visā Latvijā.

Brauciena maršruts: Rīga - Inčukalns - Zilaiskalns (pie Valmieras) - Strenči - Vijciems - Sigulda - Rīga

 

Kartē:

1. Inčukalna velnala

2. Zilaiskalns

3. Strenču kokaudzētava

4. un 5. Vijciema čiekurkalte un Vijciema medību pils

6. Picērija Siguldā

 

Inčukalna velnala

Inčukalna velnala noteikti ir vieta, uz kuru jāaizbrauc ikvienam rīdziniekam, jo tā ir tikai nepilnu 50 km attālumā no galvaspilsētas. Turklāt tā ir visnotaļ gara - veseli 16 metri. Teika stāsta, ka tajā pirms daudziem, daudziem gadiem dzīvojis Velns, bet tad Dieviņš viņu padzinis. Mēs nesatikām ne vienu, ne otru, vien pagaršojām avota ūdeni, kas iztek augstāk kalnā un tek lejā gar pašu alas ieeju. Dodoties uz Inčukalna velnalu ziemā, jāatceras - pa kāpnēm jāiet uzmanīgi, jo koka pakāpieni ir slideni. 

FOTO: Vīrs Gints ar dēliņu Noelu pēta, cik tad dziļi Inčukalna velnalā ir iespējams ielīst. 

 

Zilais kalns

Tuvojoties Zilajam kalnam, sāka snigt lielām, slapjām pārslām. Tas ir iemesls, kāpēc šajā vietā mums izdevās vien pāris bildes. Un varbūt labi, ka tā - šī ir mītiem, leģendām un mistikas apvīta vieta, ko nemaz nevar nofotografēt, bet var sajust, esot uz vietas. Jau tuvojoties kalnam, bijām pārsteigti, cik tas tomēr izskatās zils! Un baltais ugunsdzēsības novērošanas tornis tam ir fantastisks kontrasts. Kad uzkāpām kalnā, zemi klāja viegls baltums, vien enerģētiskie apļi bija zemes melnumā. Zilais kalns teikās un nostāstos minēts kā svētvietu komplekss. Tas pazīstams arī kā iecienīta pareģošanas un ziedošanas vieta. Un diez vai būs kāds, kuram svešs Zilākalna Martas vārds. 

FOTO: "No sniega paslēpsimies tur!" rāda Jurāte dēlam Jānim, ieraudzījusi ceļiniekiem iekārtoto nojumi.

 

Kalna virsotnē ir iekārtota nojumīte ar galdu un soliņiem, kur nogurušie ceļotāji var iedzert siltu tēju un mēģināt saskatīt Burtnieku ezeru. 

Par mistiku runājot, pārstāja snigt, tikko izbraucām uz lielā ceļa...

 

Strenču kokaudzētava

Reklāma
Reklāma

Strenču kokaudzētava mūs sagaidīja jau saules pielieta. Slapjie zari un egļu skujas mirdzēja latviešu tautasdziesmās apjūsmotajā sudrabā. Jā, šis ir īstais laiks nolūkot eglīti podiņā Ziemassvētkiem, lai pavasarī to iestādītu dārzā paliekošā vietā. Ja kādam šķiet, ka kokaudzētava ir vieta kokaudzēšanas entuziastiem un profesionāļiem, tad tā nav. Ja iepriekš saskaņo ierašanās laikus, jums laipni izrādīs un izstāstīs, kā koku stādu audzēšana notiek šādās lielās kokaudzētavās. Izrādās, ir vesels process, kā notiek sēklu sagatavošana. Un tos tūkstošus eglīšu neviens nestāda ar rokām! Arī uz lauka sēšana notiek visnotaļ moderniem paņēmieniem. Un galu galā - ir taču interesanti paskatīties uz kociņu bezgalīgo daudzveidību. 

 

 

Vijciema čiekurkalte

Vijciema čiekurkalte ir šī brauciena lieliskākais objekts, kas pārspēja gaidīto. Vijciema Mežmuižā atrodas vecākā čiekuru kalte Latvijā. Gids mums stāstīja, ka otras tādas neesot arī visā Eiropā un, iespējams, pat visā pasaulē. Trīsstāvu sarkano ķieģeļu ēka būvēta 1895.gadā pēc plašajiem ugunsgrēkiem, kas plosījušies visā Vidzemē. Savulaik čiekuru kalte apgādāja ar skujkoku sēklām ne tikai Vidzemes mežsaimniecības, bet arī tika eksportētas uz Eiropu. Arī pašlaik, izmantojot simtgadīgās iekārtas, tā darbojas kā A/S "Latvijas Valsts meži" čiekurkalte un pilda arī meža muzeja funkcijas. 

FOTO: Spriežam, cik spaiņus ar čiekuriem var sabērt šādā tvertnē. Izrādās - 8. 

 

Vijciema medību pils

4 km attālumā no Vijciema čiekurkaltes atrodas Vijciema medību pils. Šis bija dienas pēdējais objekts, ko apskatījām tikai no ārpuses. Un, par laimi, paspējām vēl pa gaišo laiku. Vijciema medību pils atgādina pasaku namiņu meža vidū. Tās vēsture aizsākusies 1899. gadā, kad uzcēla medību māju. Tā nodega 1905. gada revolūcijas laikā. Tajā vietā 1907. gadā uzcēla jaunu mūra ēku - medību pili, kas saglabājusies vēl šodien un restaurēta 1989. gadā.

FOTO: Vijciema medību pils - skaists namiņš meža ielokā.

 

Picērija Siguldā

20 minūšu brauciena attālumā no Siguldas sapratām, ka mājās bez enerģijas uzņemšanas būs grūti tikt. Tāpēc zvanījām lieliskajai picērijai "Ņamma", lai tā sagaida mūs ar lielu, lielu vistas picu. Mmmm... Te komentāri lieki.

 

 

Mēs paspējām visus objektus izskriet vienā dienā. Tomēr, ja vēlaties mierīgāku braucienu, varbūt no kāda apskates objekta ir vērts atteikties. 

 

Skaties citus ceļojumu maršrutus:

Ceļojums apkārt Lubānas ezeram. Brauciena maršruts pa Vidzemi un Latgali

Divu dienu ceļojums Kurzemē gar jūru. Maršrutu pārbauda hokejista Krišjāņa Rēdliha ģimene

Ceļojuma maršruts svētku nedēļas nogalei - uz Tīreļpurvu, kur latviešu strēlnieki izcīnīja pasaulslavenu uzvaru