Ceļojums apkārt Lubānas ezeram. Brauciena maršruts pa Vidzemi un Latgali

Kamēr vīri rosījās darbos, mēs ar mammu un mazo dēlu (2,5 gadi) nolēmām doties sen pelnītā divu dienu izbraucienā pa Vidzemi un Latgali. Ceļojuma plānu sastādījām, izmantojot Mammadabakarte.lv, un maršrutā iekļāvām arī tādus objektus, ko mana mamma jau sen bija kārojusi apskatīt, piemēram, Kalsnavas arborētumu. Un rezultātā izdevās sirsnīgs, paaudžu attiecības stiprinošs brauciens. 
 
Kalsnavas arborētumā aug apmēram 2500 dažādu koku un krūmu. Kurš to vispār spēj saskaitīt? Foto: Aleksandrs Malahovs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kalsnavas arborētumā aug apmēram 2500 dažādu koku un krūmu. Kurš to vispār spēj saskaitīt? Foto: Aleksandrs Malahovs.

Mēs, mammamuntetiem.lv veidotāji, turpmāk veidosim un paši izceļosim maršrutus dažādu ceļotāju gaumēm - apceļojot savu dzimto zemi Latviju! Pirmajā ceļojumā devās mammamuntetiem.lv redaktore Audra Šauere.

Brauciena maršruts: Rīga – Koknese – Kalsnavas arborētums – viesu nams “Ezernieki” un O. Kalpaka atdusas vieta Visgala kapos – Tīrumnieku purva taka – Rīga.

Kartē:

1. Koknese (Alaines muižas ansamblis). Te dzīvojis Rūdolfs Blaumanis, kur saviem slavenajiem darbiem noskatījis prototipus, piemēram, Horsta madāmu, Edgaru un Kristīni no "Purva bridēja".

2. Kalsnavas arborētums. Ideāla vieta jubilejas ballītei ar pikniku!

3. Viesu nams "Ezernieki" un O. Kalpaka atdusas vieta Visagala kapos

4. Tīrumnieku purva taka. Purvu caurvij no koka veidota garumgara taka, tāpēc to varēs iziet ne vien sausām kājām, bet izbraukt arī ar bērnu ratiem!

 

Maršruta sastādīšanā izmantojām karti - www.mammadabakarte.lv. Tajā interaktīvā veidā var atrast tūrisma un apskates objektus, dabas takas un atpūtas vietas visā Latvijā.

 

Koknese un Alaines muižas ansamblis

Tā kā ceļojumu sākām Rīgā, tad Koknesē ieplānojām pirmo pikniku - īpaši tas nepieciešams, ja ceļabiedros ir kādas bērns. Līdzpaņemtās sviestmaizes notiesājām un kājas izlocījām nudien skaistā vietā - Alaines muižā jeb Kokneses muižas ansamblī.

Savulaik muižas ēka cietusi ugunsnelaimē, pēc tam tikusi atjaunota. Nu tajā saimnieko Latvijas valsts meži, kuri rūpējas, lai ēku komplekss būtu pēc iespējas pietuvināts tam, kā tas izskatījies laikā, kad muižā dzīvoja Rūdolfs Blaumanis. Pazīstamais latviešu autors Alaines muižā sarakstījis arī vienu no saviem slavenākajiem darbiem - "Purva Bridēju". Kokneses muiža norādīta Kokneses pils novadā jau 1591. gada un 1599. gada Livonijas revīzijā!

Ja muižas komplekss un vēsture interesē literatūras un vēstures cienītājus, tad mazajiem ceļotājiem ļoti patiks parks ar dīķiem, kas atrodas aiz attēlā redzamās ēkas. Kokneses muiža ir laba vieta, kur atpūsties pirms tālāka ceļa. 

 

Sajūtu paradīze - Kalsnavas arborētums

Pēcpusdienā nonācām pirmās dienas galvenajā apskates objektā – Kalsnavas arborētumā. Domājot par maršrutu, sākumā nevarēju saprast – kas tas tāds?! Kas ir arborētums? Izrādās – arborētums ir vieta, kur aug koki un krūmi, turklāt paralēli tiek veikti pētījumi un novērojumi par koku un krūmu piemērotību atbilstošam klimatam, sēklu pavairošanu un līdzīgām lietām. 

Arborētums ir vieta, kur aug koki un krūmi, turklāt paralēli tiek veikti pētījumi un novērojumi par koku un krūmu piemērotību atbilstošam klimatam, sēklu pavairošanu un līdzīgām lietām. 

Nevarētu teikt, ka man ir liela interese par kokiem un krūmiem (arborētums plānā nokļuva, lai iepriecinātu mammu). Man pat mājās nav neviena puķu poda, bet par šo vietu es esmu vienkārši sajūsmā! Kalsnavas arborētumā noskatīju, kādu eglīti es gribētu mājās nākamajos Ziemassvētkos (skaties bilžu galerijā čūskegli!). Savukārt mamma ir pa brīdim zvanīja tētim, lai pastāstītu, ko redz un ko viņu dārzā vēl vajadzēs!

Arborētuma apmeklējuma beigās gide mums katram uzdāvināja pa sēklu paciņai ar vārdiem – starta kapitāls ilgai izaugsmei. Nu mammai dārzā augs melnās egles. Man – daudzziedu pīeras (brīnišķīgs krūms ar baltiem ziediņiem, kas zied aprīlī un maijā).

Īpašu stāstu ir pelnījis pats dārzs. Gide stāstīja, ka daļa apmeklētāju arborētumu apmeklē vairākas reizes gadā. Un nav brīnums – es varu tikai iztēloties, cik skaisti tur ir gan pavasarī, gan rudenī! 

 

Reklāma
Reklāma

Kalsnavas arborētums īpašs ir ar savu draudzīgo attieksmi pret ģimenēm. Ikviens tur var ierasties ar savu piknika grozu, izvēlēties tīkamāko vietu un pavadīt lielisku pēcpusdienu. Arborētumā neviens bērniem neskries pakaļ, aizrādot, lai nedara šo vai to. Bērni drīkst ikvienu augu aptaustīt, pasmaržot un, ja ir gatavi kādi augļi vai ogas, arī nogaršot. Mans dēls Noels šīs iespējas izmantoja pēc pilnas programmas, lodājot zem krūmiem, aptaustot egļu skujas un našķojoties ar mellenēm un jāņogām. Arborētuma centrālajā ēkā ir dažādas spēles bērniem, ar kuru palīdzību apgūt dažādas koku gudrības.

Arborētumā neviens bērniem neskries pakaļ, aizrādot, lai nedara šo vai to. Bērni drīkst ikvienu augu aptaustīt, pasmaržot un, ja ir gatavi kādi augļi vai ogas, arī nogaršot.  

Arborētuma kolektīvs ļoti lepojas ar pēdējā gada jaunumu – skatu torni. Tas vējā nedaudz šūpojas un ir aprīkots ar soliņiem, lai brīnišķīgā skata baudītāji varētu to darīt nesteidzīgi.

Šeit ikviens ir laipni aicināts svinēt dzimšanas dienu vai ūdensrožu ielokā teikt viens otram “JĀ” vārdu. Starp citu, aizvadītajā sestdienā Kalsnavas arborētumā notika pirmā laulību ceremonija.

 

Viesu nams “Ezernieki” - sajūta, ka esi mājās

Vakarā pēc garās dienas un košā dārza apskatīšanas devāmies uz nakšņošanas vietu  – viesu namu "Ezernieki". Kāpēc iesakām izvēlēties šo viesu namu? Sanāk diezgan lēti – viena gultas vieta maksā 8LVL (visu cenrādi vari skatīt ŠEIT!). Un ir sajūta, ka esi mājās.

 

Kad aizbraucām, mums laipni izrādīja visu māju – mūsu istabiņu, virtuvi, pirti, terasi, āra galdus un atpūtas vietas. Pēc nelielas iekārtošanās devāmies gatavot vakariņas. Jā – gatavot! Šajā viesu mājā tā ir iekārtots, ka viesi paši rūpējas par sevi. Līdz ar to nav noteikta vakariņu vai brokastu laika – ēd kad gribi, gatavo, ko gribi. Pēc tam ej nelielā vakara pastaigā, sēdi terasē ar skatu uz ezeru vai dodies peldēties.

 

Man kā vēsturniecei... Oskara Kalpaka atdusas vieta Visagala kapos

Nepilnus 2 km no viesu mājas ir Visagala kapsēta, kurā atdusas Oskars Kalpaks (nezinātājiem - viņš ir pirmais latviešu bruņoto vienību komandieris). Protams, nepilnus 3 gadus vecam bērnam nav pārāk lielas intereses par vēstures faktiem, tādēļ izmantoju iespēju pastāstīt, kā kapos jāuzvedas. Un nedaudz pastāstīju arī par to, kā tiek gatavoti kapu pieminekļi un uzraksti plāksnēs. Nelielais stāstījums ieguva realitātes apveidus, jo bija iespēja ar mazajiem pirkstiņiem gravējumus aptaustīt. 

 

Čūskas nesatikām! Tīrumnieku purva taka

Tālāk devāmies uz Tīrumnieku purva taku. Mamma šo objektu ļoti gaidīja, jo vēlējās dzīvē ieraudzīt apaļlapu raseni. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, šo augu neredzējām, toties apskatījām uzpūsto grīsli, makstaino spilvi, purva šeihcēriju un - pieēdāmies zilenes! Čūskas nesatikām, vien redzējām smiltīs atstātu čūskas sliedi. Tas nozīmē, ka Tīrumnieku purva apmeklētājiem jābūt piesardzīgiem. Purvā izveidotā taka ir gana plata, lai tur izbrauktu pat ar bērnu ratiņiem. Turklāt ik pa gabaliņam ir plašāks laukums ar soliņiem, kur apsēsties un baudīt rāmu atpūtu. 

 

 

 

Aleksandra Malahova un autores foto.