Divu dienu ceļojums Kurzemē gar jūru. Maršrutu pārbauda hokejista Krišjāņa Rēdliha ģimene

“Mēs nebijām domājuši, ka ceļojums pa Latviju var būt tik aizraujošs un gleznains!” kādā skaistā nedēļas nogalē, izbraucot mammamuntetiem.lv sastādīto ceļojuma maršruta plānu pa Latviju, prieku neslēpj hokejista Krišjāņa Rēdliha ģimene. Maršruts sastādīts, izmantojot Mammadaba.lv karti.
Kurzemi divu dienu ceļojumā baudīja hokejista Krišjāņa Rēdliha ģimene un mammamuntetiem.lv vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas ģimene.

FOTO: Inga Akmentiņa-Smildziņa

Kurzemi divu dienu ceļojumā baudīja hokejista Krišjāņa Rēdliha ģimene un mammamuntetiem.lv vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas ģimene.

 

Mēs, mammamuntetiem.lv kolektīvs, izstrādājam un paši izceļojam maršrutus dažādu ceļotāju gaumēm – lai baudītu savu dzimto un gleznaino zemi Latviju!

 

Šoreiz sastādīto maršrutu, kas ved gar jūru, pārbaudīja Rīgas Dinamo hokejista Krišjāna Rēdliha ģimene kopā ar mammamuntetiem.lv vadītājas Ingas Akmentiņas-Smildziņas ģimeni. 

 

Ģimenes maršruta plāns – aktīvā ceļošana

Pirmā diena (kartē ceļš iezīmēts ar sarkanu). Rīga -> Kaltenes kalvas -> Bīlavu velna laiva -> Ūdrkalna skatu tornis -> nakšņošana atpūtas un tūrisma centrā "Spāre" pie Gulbju ezera.

 

Otrā diena (ceļš iezīmēts ar zilu). Tērvetes dabas parks -> Rīga.

 

Kur ceļot pa Latviju?

Kartē:

1. Otrās brokastis Engurē. Līdz pirmajam apskates objektam tālu, tāpēc pusceļā nepieciešama kāju izlocīšana. Izvēlējāmies krodziņu “Būda”, kur bērni un līdzbraucējs suns varēja izskrieties ābeļdārzā.

2. Kaltenes kalvas. Tas ir teiksmains, milzu akmeņiem pilns mežs ar garumgaru pastaigu taku. Bērni bija priecīgi dzirdēt, ka šeit redzamais ir Ledus laikmeta mākslas darbs!

3. Bīlavu velna laiva. Īpatnēju sajūta pieturpunkts – 3000 gadu (!) veca vikingu apbedījuma vieta. Starp citu, aizraujoša šķita arī bērniem.

4.  Ūdrkalna skatu tornis. Kurzeme apskatāma no 26,5 m augsta skatu torņa, kas slejas meža vidū kalna galā.

5. Atpūtas un tūrisma centrs “Spāre – atrodas pie Gulbju ezera.

6. Tērvetes dabas parks. Tajā pavadījām 5 stundas, un bērnus dabūjām ārā tikai tāpēc, ka bija jau pienācis parka slēgšanas laiks.


PIRMĀ DIENA

KALTENES KALVAS UN KALTENES AKMEŅAINĀ PLUDMALE

Kaltenes kalvas, Krišjānis Rēdlihs.

Par kalvām tiek dēvēti lieli akmens krāvumi, un ar tiem ir pilns mežs. Iepazīstinot bērnus ar pirmo galamērķi, stāstījām, ka šī ir vieta, kas radusies Ledus laikmetā – ak, kā viņi līksmoja! Jo ikviens no viņiem ir redzējis multfilmu “Ledus laikmets”. 

Agrākos laikos lielākās kalvas sniegušās līdz pat koku galotnēm! Taču diemžēl sešdesmitajos septiņdesmitajos gados tās iznīcinātas, iegūstot šķembas ceļu būvei...  Šobrīd Kaltenes kalvas ir valsts nozīmes īpaši aizsargājams dabas piemineklis, kurā Latvijas valsts meži ierīkojuši speciālas dabas takas gleznaino dabas veidojumu apskatei. 

 

Ja ceļojumā dodas gar jūru, tad ir neprāts tajā neveldzēties. Mūsu ceļojumam izvēlētā diena bija saules pārbagāta, tāpēc pēc meža takām bridām jūrā. Ja jūsu ceļojuma dienā uz peldēšanu prāts nenesas, tad Kaltenes akmeņaino pludmali jebkurā gadījumā ir vērts apskatīt! Nepārproti – pludmale ir smilšaina! Taču tajā kā īpaši dekori visriņķī apkārt rotājas tādi pat milžiem pielīdzināmi akmeņi, kā nupat redzētie mežā. 

 

 

BĪLAVU VELNA LAIVA TALSU NOVADĀ 

“3000 gadus veci?! Es nespēju noticēt!” uzzinot šo unikālo senkapu rašanās vēsturi, izsaucās hokejista Krišjāņa Rēdliha sieva Iveta. Taču tas ir fakts – šī ir vienīgā vieta Latvijā, kur saglabājušies seno skandināvu apbedījumi. 

Apbedīšana akmens laivās bija tipiska Skandināvijas tradīcija kopš neolīta beigām līdz vikingu laikmetam. No tā var secināt, ka, iespējams, bronzas laikmetā Ziemeļkurzemes teritoriju apdzīvojuši skandināvi. Bīlavu velna laivā bijuši trīs līdz četri apbedījumi, no kuriem viens, iespējams, bijis māla urnā.

Blakus laivai ir iekārtota atpūtas vieta, tāpēc šo var izvēlēties par pēcpusdienas piknika vietu. 

Interesanti, ka šis akmeņu krāvumu laivas formā ieinteresēja arī bērnus. itin drīz viņi to sāka izmantot kā sajūtu taku – pa akmeņiem ar basām kājām staigājot vēl un vēlreiz .

 

Reklāma
Reklāma

ŪDRKALNA SKATU TORNIS

Ūdrkalna skatu tornis.

Mazākie ceļotāji tēlo, cik ļoti viņiem bail, esot augstajā skatu tornī.:)

 

Netālu no nakšņošanas vietas - atpūtas un tūrisma centra “Spāres” - meža vidū atrodas Ūdrkalna skatu tornis. Ceļā uz skatu torni, kas atrodas 56 metrus augstajā Ūdrkalnā, sajūsmu raisīja šī gada brūkleņu raža - sārtām krellēm nobērta visa kalna piekāje! Nelielai atkāpei - nākamajā dienā Rēdlihu ģimene viens un divi pielasīja spainīti ar brūklenēm!

Ūdrkalna skatu tornis ir 26,5 metrus augsts, un nebūt ne visiem ceļotājiem ir drosmē tajā tikt augšā, taču tas neattiecas uz mūsu ceļojuma kompāniju:). 

No Ūdrkalna skatu torņa var vērot Usmas un Gulbju ezeru, mežus un Moricsalu. Šī noteikti ir fantastiska vieta saulrieta vai saullēkta vērošanai... 

 

ATPŪTAS UN TŪRISMA CENTRS "SPĀRE" PIE GULBJU EZERA 

Krišjānis Rēdlihs.

Krišjānis Rēdlihs ienirst Gulbju ezerā!

 

Priežu ieskautas Gulbju ezera krastā slejas vairākas pievilcīgas koka mājas - tas ir atpūtas centrs “Spāre”. Mums tur ļoti, ļoti patika! Mājas izskatās, kā tikko celtas, lai gan centrs “Spāre” atvērts jau kopš 2007. gada. Kā stāsta atpūtas centra pārvaldnieks, šo vietu ļoti ir iecienījuši mednieki un ierodas šeit no visas Eiropas - šeit pagaidām neesot bijuši tikai portugāļi. 

 

Katrai ģimenei tika ierādīts savs namiņš - ar divām guļamistabām, viesistabu, TV un skaistu virtuvīti. Attiecīgi ceļotāji šeit var gatavot paši. To zinot, turpceļā sarūpējām maltīti vakariņām. Taču namiņos ilgi neuzkavējāmies - kamēr saule nav nogrimusi ezerā, steidzām laivot. Vieni kāpa laivā, otri - katamarānā. Par pēdējo bērniem bija jo īpašs gandarījums, jo brauciens ar šo brīnumu iepriekš nebija mēģināts. 

 

Kad sāka krēslot, Gulbju ezera krastā kūrām ugunskuru, lai miera vējos nodotos nesteidzīgām sarunām un dienā piedzīvoto sajūtu pārrunāšanai. 

 

OTRĀ DIENA

TĒRVETES DABAS PARKS

Tērvetes dabas parks, mammamuntetiem.lv

Pēc tam, kad paēstas sātīgas brokastis, salasītas brūklenes un pa meža taciņām izbraukts ar velosipēdiem (mežā pie “Spāre” ierīkotas velotakas, un ir iesēja īrēt velosipēdus - Ls 2/stundā), kravājāmies tālākiem piedzīvojumiem - uz Tērvetes dabas parku.

 

Par Tērvetes dabas parku kā vienu no skaistākajām atpūtas vietām Latvijā man allaž stāstījusi mamma - viņa tur bijusi kā skolniece. Izrādās, ka Tērvetes dabas parks, ko apsaimnieko "Latvijas Valsts meži", pastāv jau vairāk nekā 50 gadu! Jāsaka gan - tiem, kam tas šķita pasakains jau pirms 40 gadiem, obligāti turp jādodas tagad un tūliņ! Nopietni. Parks ir pasaka 300 ha izmērā.

 

Uh, ko mēs tur redzējām! Hokejists Krišjānis Rēdlihs ceļojuma beigās norādīja, ka tieši Tērvetes dabas parks izrādījās par viņa mīļāko šī ceļojuma galamērķi. Jo īpaši tāpēc, ka šeit viņš pēdējo reizi bijis tikai bērnībā. Bet tur ir viss ir mainījies! Mainījies tā, ka bērni par parka atstāšanu pat dzirdēt negribēja, lai gan mazie ceļotāji bija varen noguruši, taču - laimīgi. 

 

Tā kā ceļš no atpūtas centra “Spāres” līdz Tērvetes dabas parkam ir teju divas stundas, tad kā pirmo apmeklējamo vietu parkā izvēlējāmies jaunatklāto rotaļu laukumu (tas ir grandiozs!) un kafejnīcu. Tiesa, pusdienošanu nācās uz brīdi atlikt - ievērojamais no koka būvētais rotaļlaukumsb ”ievilka” sevī kā lielos, tā mazos:) 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja

Foto: Ceļotāju privātais arhīvs, kā arī Aigara Jansona foto