Senlatviešu zīmes: puķes, skujiņas un koks

Latviešu zīmes un raksti  pieskaitāmi pie ģeometrisko ornamentu grupas. Ir vairāki desmiti zīmju, kuras tautastērpu un aksesuāru rotājumos tikušas dažādi kombinētas, ar laiku veidojot unikālas, tikai latviešiem raksturīgas variācijas. Dabu ilustrējošas zīmes ir tai skaitā.

Kokam ir liela nozīme latviešu priekšstatā par pasaules uzbūvi, tas savieno pazemi ar virszemi un debesīm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kokam ir liela nozīme latviešu priekšstatā par pasaules uzbūvi, tas savieno pazemi ar virszemi un debesīm.

Lapiņas, zariņi
Latviešu rakstos atradīsi ļoti daudz dažādu zīmju, kurās atainota augu valsts. Ja ieskatīsies dziļāk, varēsi atrast gan ozola zariņus, āboliņa lapiņas, bērza lapiņas, gan arī vienkārši zīmes, ko sauc par zarainīšiem un lapainīšiem. Pirmos augu rakstus mūsu zemē darinātajos priekšmetu rotājumos var ieraudzīt saktās, kas radītas pirms astoņsimt gadiem. Bet jaunākajos laikos šie raksti tikuši īpaši bagātīgi izmantoti. Paskaties, kādus rakstiņus izmanto tava vecmāmiņa, adot cimdus un zeķes.

Puķes
Tāpat kā lapiņas un zariņus, ļoti daudz latvju rakstos atradīsi zīmes, kas atgādina ziediņus. Interesanti, ka parasta apļa zīme var būt tik bagātīgi kuplināta, ka iegūst krāšņa zieda izskatu. Tāpat ļoti tuvu zieda formai ir arī saules zīme. Arī pati saulīte pie debesīm nereti atgādina starojošu puķi. Cimdu adītājas dažus rakstus sauc par pupu ziediem, zirņa ziediem, rudzu ziediem, rozītēm vai debestiņām.

Skujiņa
Slīpo līniju atkārtojot vairākkārtīgi, iegūsi rakstu zīmi, ko mēdz saukt par skujiņu. Šī zīme ir ļoti izplatīta latvju rakstos un ir ieguvusi dažādus kuplinājumus. Kad skujas rakstam pievieno vidus svītru, tas sāk atgādināt eglīti — šādu rakstu sauc par Laimas slotiņu. Laima ir latviešu dievība, kas pārrauga cilvēka mūža ritējumu. Teiksmās minēts viņas darbarīks slota, ar kuru tā slauka prom visu slikto no cilvēka dzīves. Ar slotu Laima pirtī noper tikko dzimušo bērniņu, lai tam ražens mūžs.

Koks
Šis raksts atgādina koku, kas tiecas augšup, kupli sazaro, un tā lapotnē nereti ieraudzīsi gan saules, gan mēness, gan arī zvaigznes zīmes. Kokam ir liela nozīme latviešu priekšstatā par pasaules uzbūvi, tas savieno pazemi ar virszemi un debesīm. Tas saistīts arī ar saules ceļu pie debesīm, kad tā lec un riet, brīdi pakavējoties koka zaros. Rakstu pazīstam arī ar Austras koka vai Saules koka nosaukumu. Vissenākajos mūsu mantojuma rotājumos šo zīmi tikpat kā nesastapsi, toties īpaši bagātīgi ar to rotāti priekšmeti, kas darināti pirms 100 līdz 200 gadiem.
 

Reklāma
Reklāma