Braucam uz Jelgavu! Piecas vietas, kuras aplūkot Zemgales galvaspilsētā Mītavā

Ja kādās brīvdienās ar ģimeni nolemts doties iepazīt Jelgavu, tad šeit ir svarīgākās vēsturiskās vietas un dabas pērles, kuras var paspēt apskatīt vienas dienas laikā.
Pastaigu maršruti un vietas Jelgavas pilsētā.

FOTO: Shutterstock.com

Pastaigu maršruti un vietas Jelgavas pilsētā.

Lielupes promenāde, J. Čakstes bulvāris un Pasta sala
 

Ieraugi pilsētu no cita skatu punkta pastaigā pa Jelgavas "Vanšu tiltu"! Izstaigā divu līmeņu promenādi gar Driksas upi un šķērso Latvijā garāko gājēju tiltu, kurš savieno pilsētas centru ar Pasta salu.

Pasta salā novērtē māla skulptūru skaistumu ūdens ieskautajā Pasta salā! Apskati 17 šamota skulptūras, vides objektus – metāla skulptūras "Ritenis – soliņš" un "Mīlestības koki", koka skulptūru grupu "Baltu tautu pasakas". Salas tālākajā galā atrodas izzinošs vides laukums, kas sadalīts vairākās zonās. Salas centrā uzbūvēta brīvdabas koncertzāle "Mītava".

Šķērsojot Lielupi nonāksi promenādē. Baudi Zemgales lielākās upes mieru un Jelgavas pilsētas panorāmu, kā arī apskati promenādes galā uzstādīto tēlnieka Kārļa Īles metāla skulptūru "Sirdsputns".
Maršruta garums: ~4,5 km

 



Pilssala un palienas pļavas
 

Apskati majestātiskos dižkokus, romantisko parku un baudi varenās baroka laika pils klātbūtni! Pilssalā izvietotajā parkā ir romantiski kanāli, tiltiņi, pils ēkas, Gubernatora saliņa, kas padara to par vienu no skaistākajiem parkiem Jelgavā. Dodoties gar Lielupes krastu uz augšu nonāksiet Lielupes palienes pļavās. Kur ir iespēja satikt vairāk kā 70 dzīvojošus savvaļas zirgus un vēro apkārtni no 19 metru augstā koka skatu torņa.

*Veselības taka (3,2 km) apmeklētājiem nav pieejama no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam
Maršruta garums: 2 km + *Veselības taka (3,2 km)

 

 


Skvērs aiz Kultūras nama un Hercoga Jēkaba laukums

Skvērā aiz Kultūras nama iedvesmojies no pieciem profesionālu ainavu arhitektu veidotiem dārziem, aplūko K. Īles skulptūru leģendārajai dziedātājai - jelgavniecei – N. Bumbierei un satiec "Romantisko tipāžu" - mākslinieka Egona Peršēvica veidoto metāla skulptūru laternas formā. Pretim Kultūras namam atrodas Hercoga Jēkaba laukums – vēsturiski pilsētas tirgus laukums.

Maršruta garums: ~1,5 km

Reklāma
Reklāma



Vecpilsētas ielas kvartāls un Vides objekts «Laika rats 100»

Apvieno vēsturi ar mūsdienām izstaigājot nelielu, bet ļoti īpašu Jelgavas pilsētas daļu, kur saglabājusies 19.gs. koka apbūve. K. Īles veidotais vides objekts «Laika rats 100» veltīts Latvijas Republikas simtgadei. Netālu atrodas arī Ozolskvērs, kurā var apskatīt skulptūras "Metāla alnis" un "Laika vilciens".

Maršruta garums: 1,5 km



Stacijas skvērs

Sajūti vēstures liecības pastaigā gar Lāčplēša pieminekli, kurā saglabātas Otrā pasaules kara laika bumbu patvertnes. Satiec skvērā arī mīļo un visiem zināmo "Lācēnu".

Maršruta garums: 1 km



Langervaldes mežs

Klausies meža skaņās dodoties mierīgā pastaigā vai aktīvā atpūtā. Izstaigā meža takas – mazo loku 800 m garumā, vidējo loku 1700 m garumā un lielo loku 3000 m garumā. Mežā vari sastapt aļņu un briežu skulptūras. Mežs tiek īpaši kopts un kalpo arī kā koku sugu izpētes vieta.

Maršruta garums: 3 km



Koka laipas Svētes palienes pļavās
 

Teritorijā starp Sniega ielu, Vītolu ceļu, Būriņu ceļu un Miezītes ceļu izbūvētās koka laipas pastaigām atklāj vēl vienu pilsētas dabas stūrīti – Svētes upes palienes pļavas. Atklāj floras daudzveidību, palienes pļavās 1,2 hektāru platībā, kur sastopami dažādi augi - smaržīgā kalme, parastā niedre un vītola vijmietiņš.

Maršruta garums: 1,6 km