Ieplāno gājienu pretīm pavasarim pa Mežtaku jeb "Kājām no Rīgas līdz Tallinai"

Aktīvās atpūtas iespējas šobrīd ir aktuālākas nekā jebkad agrāk. Iespējams, ka šīs sezonas drošākā un pieprasītākā izklaide būs nevis kultūras pasākumi telpās, kurās jāievēro distance un jālieto maskas, bet gan ilgas, garas un skaistas pastaigas Latvijas dabā, mērojot Mežtakas piedāvātos dabas skatus.  

 

Foto: Lauku Ceļotājs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Lauku Ceļotājs

Mežtaka ir viens no tiem maršrutiem, kuru izbaudīt var doties gan ar ģimeni un mazāk rūdītiem un pieredzējušiem gājējiem, gan arī vienatnē vai divatā, noejot garākus pārgājiena maršruta posmus.

Garās distances pārgājienu maršruts no Rīgas līdz Tallinai ved caur abu valstu mežainākajām teritorijām. Distance ir sadalīta 50 vienas dienas pārgājienu maršrutos, kur lielākā daļa posmu ir aptuveni 20 km gari. Šādu attālumu bez īpašas sagatavošanās un smagiem nesamajiem var paveikt arī īpaši gājējs-iesācējs. Katra posma sākumā un beigās ir iespēja sameklēt arī naktsmājas, kur pārnakšņot, atpūsties un nākamajā dienā doties tālāk. Ir arī garāki - līdz 35 kilometriem gari posmi trenētākiem un izturīgākiem pārgājienos gājējiem. Dažādiem maršruta posmiem ir atšķirīgas grūtības pakāpes, tādēļ katrs var izvēlēties sev piemērotāko distanci.

Mežtakas maršrutus, sadalījumus pa posmiem un apskates objektus var izpētīt, lejupielādējot bukletu projekta mājas lapā Baltictrails.eu. Papildus objektu atrašanai noderēs arī telefonā mobilā lietotne "Dabas tūrisms"

Plānojot brīvdienu pārgājienu tuvākajā laikā, var izmantot aprakstos norādīto kontaktinformāciju, lai iepriekš sazinātos ar nepieciešamo pakalpojumu sniedzējiem – piemēram, naktsmītnēm, ēdinātājiem – un pārliecinātos, vai tie darbojas.

Kopējais Mežtakas garums Latvijas teritorijā ir 333 kilometri, lielākā tā daļa vijas caur gleznaino Gaujas Nacionālā parka teritoriju. Mežtaka Latvijā šķērso Gaujas nacionālo parku un turpinās pa Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidu. Tālāk ceļš turpinās pa Igaunijas teritoriju gar Munameģi, Peipusa ezeru, Igaunijas ziemeļos esošajiem stāvkrastiem un beidzas Tallinā. Mežtakas kopējais garums ir aptuveni 1060 kilometri. 
 

 

 
 

Lasi arī: Izveidots maršruts gar Baltijas jūras piekrasti "Jūrtaka". Brauc ar sabiedrisko transportu un tālāk ej kājām 
 

Lai noietu visu Mežtaku, vidēji nepieciešamas apmēram 7 nedēļas.  Ceļš pārsvarā ved pa meža takām, tomēr ir posmi, kad ir jāiet arī gar lielākiem ceļiem.  Jebkura posma sākumā un beigās uzsākto pārgājienu var pārtraukt, lai nākamajās brīvdienās atgrieztos un dotos tālāk. 


Būtisks jautājums ir "Kā zināšu, kur jāiet, ja esmu mežā?"
Pārgājiena maršruts ir apzīmēt ar balti - dzelteniem karodziņiem, kas vada cauri meža takām vai apdzīvotām vietām. Mežā uz kokiem redzamie karodziņi ir labi pamanāmi arī vietās, kur mainās ceļa vai takas virziens. Vietās, kur koku nav - pļavas, apdzīvotas vietas, karodziņu uzlīmes izvietotas uz speciāli ieraktiem stabiem vai meklējami uz pilsētvides objektiem - luksofora, tilta margas utml. 
 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

Mežtaka tiek veidota projekta Garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts “Mežtaka” (CB779) ietvaros, kas tiek realizēts ar Eiropas Savienības un Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas Interreg atbalstu.