Ideāla gulta jebkuram vecumam: gultas izvēle zīdaiņiem, bērniem, pieaugušajiem un senioriem

Aptuveni trešdaļu no dzīves mēs pavadām guļot, tāpēc rūpēm par miega kvalitāti būtu jābūt dabiskai ikdienas dzīves sastāvdaļai. Gluži tāpat kā uzturs, fizisko aktivitāšu līmenis un ikdienas dzīvesveids arī miegs ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē gan mūsu fizisko un mentālo veselību, gan kognitīvās spējas un produktivitāti.
Sasniedzot aptuveni 4 gadu vecumu, no vecāku guļamistabas bērni ir gatavi doties uz savu istabu un uzsākt gulēt atsevišķi.

FOTO: Freepik.com / freepik

Sasniedzot aptuveni 4 gadu vecumu, no vecāku guļamistabas bērni ir gatavi doties uz savu istabu un uzsākt gulēt atsevišķi.

Taču mainoties vecumam, mainās ne tikai mūsu miega vajadzības, bet arī komforta prasības. Tieši tāpēc, lai nodrošinātu pilnvērtīgu un veselīgu nakts miegu ikvienā dzīves posmā, svarīgi izvēlēties vajadzībām un vecumam atbilstošu gultu. Jo tieši matrača un gultas kvalitāte veido aptuveni 80 % no tā, cik možā noskaņojumā un atpūtušies ik rītu mostamies.

 

Par to, kā miega prasības un vajadzības atšķiras dažādos dzīves posmos un kā izvēlēties perfekto gultu sākot no zīdaiņa, līdz pat senioru vecumam, aicinām lasīt raksta turpinājumā!


Miega prasības dažādos vecumposmos 

Kā zināms, stundas, kas nepieciešams pilnvērtīgai atpūtai un ķermeņa atjaunošanās procesiem, mainās līdz ar gadiem. Taču ir vēl arī citi faktori, kas jāņem vērā, izvēloties vecumam atbilstošu gultu. Jāizvērtē arī gultas izgatavošanas materiālu kvalitāte, pamata konstrukcijas izturība un stabilitāte, iespēja pielāgot gultas augstumu vai garumu un citi faktori. 
 

Gultas zīdaiņiem 

Zīdaiņa vecumā bērni guļ vidēji 14–17 stundas diennaktī un primārais kritērijs zīdaiņa gultas izvēlē ir tās atbilstība drošības standartiem. Proti, gultai jābūt stabilai un izturīgai, kā arī izgatavotai no bērnam nekaitīgiem materiāliem. 

Zīdaiņiem nepieciešams izvēlēties cietu un stingru matraci, kas veicinās pareizu mugurkaula pozīciju, savukārt vecākiem ērtāku un ergonomiskāku mazuļa iecelšanu un izcelšanu nodrošinās pielāgojams gultas pamatnes augstums.

Kad mazulis sasniedzis vecumu, kad tas sāk aktīvāk kustēties, rāpties un celties kājās, svarīgi, lai gultas redeļu augstums būtu tāds, lai bērns pats nevarētu no gultiņas izrāpties. Tā kā no aptuveni 3 mēnešu vecuma mazuļiem sākas orālā attīstības fāze, kad bērniņi pasauli iepazīst caur mutīti, gultiņas apstrādes materiāliem ir ļoti liela nozīme. Tiem jābūt pēc iespējas dabiskākiem un bērna veselībai nekaitīgiem.

  • Bērnu gulta Klups Kompakt, balta, 176 x 87 cm 
     

Foto: 1a.lv

 

Gultiņas-transformeri ir īpaši funkcionāli zīdaiņu gultu modeļi, jo tos iespējams pārveidot un pielāgot atbilstoši bērna vecumam. Šis modelis ir īpaši praktisks, jo tas ir aprīkots arī ar uzglabāšanas atvilktnēm, kumodi un pārtinamo virsmu, ko pēc nepieciešamības var izmantot arī atsevišķi.

 

Gultai ir 2 regulējami augstumi un izņemamas sānu redeles, kas mazulim ļaus ērti un droši izkļūt no gultiņas, izvairoties no traumu riska. Gulta piemērota bērniem no dzimšanas, līdz aptuveni 7 gadu vecumam un tās apstrādei izmantotas lakas un krāsas tikai uz ūdens bāzes, kas nekaitēs bērna veselībai. 
 

Gultas izvēle bērniem 

Sasniedzot aptuveni 4 gadu vecumu, no vecāku guļamistabas, bērni ir gatavi doties uz savu istabu un uzsākt gulēt atsevišķi. Tas ir nozīmīgs attīstības lēciens, tāpēc vecākiem bieži vien jāapbruņojas ar pacietību. Lai šī pāreja noritētu pēc iespējas veiksmīgāk un bērnam saistītos ar patīkamām emocijām, vēlams izvēlēties atraktīvu, košu un bērna interesi saistošu gultiņas dizainu.

 

Bērniem augot, pieaug arī bērnu aktivitāte, tāpēc svarīgi, lai gultas pamata konstrukcija un gultas restes būtu izturīgas un pati gulta – stabila un neslīdētu. 

Lai gan pirmskolas un sākumskolas veucuma bērniem pieejamas arī mazāka izmēra gultas, tomēr praktiskāka izvēle būs standarta izmēra gulta, aptuveni 100 cm platumā x 200 cm garumā. Tas nodrošinās plašākas matrača izvēles opcijas, kā arī iespēju bērnam gultu izmantot līdz pat pusaudžu vecumam.

  • Bērnu gulta Kalune Design Fethýye P-My, balta/rozā, 100 x 200 cm 


Foto: 1a.lv

 

Reklāma
Reklāma

Stabila, izturīga un eleganta dizaina bērnu gulta, kas lieliski iederēsies teju jebkurā bērnistabas interjerā un ir piemērota bērniem no 3 līdz aptuveni 12 gadu vecumam. Lai nodrošinātu bērna drošību miegā, gulta aprīkota ar izturīgām sānu maliņām. Gultas komplektā ir arī matrača režģis, savukārt papildus nepieciešams iegādāties 90 x 190 cm izmēra matraci. Brīvo zonu zem gultas iespējams izmantot veļas atvilktņu izvietošanai. 
 

Gultas pieaugušajiem 

Pilnvērtīgai un kvalitatīvai atpūtai, pieaugušajiem nepieciešamas aptuveni 7–8 h netraucēta miega. Pieaugušajiem miega kvalitāti ietekmē ne tikai personīgie ikdienas paradumi, uzturs, dienas fiziskā un emocionālā slodze, bet arī dzīvesbiedra kustības miegā.

Svarīgākais gultas izvēles kritērijs ir tās izmēri. Komfortabls divguļamās gultas izmērs diviem cilvēkiem ir sākot no 180 x 200 cm. 

Tas nodrošinās gana daudz vietas brīvām un netraucētām miega kustībām abiem partneriem. Tāpat svarīgi izvērtēt gultas izgatavošanas materiālu kvalitāti, kā arī to, cik ērti un vienkārši tie ir kopjami.

 

Piemēram, gultām, kurām apšuvums izgatavots no eko ādas vai mīkstu auduma apdari, apkope jāveic biežāk un jāievēro atšķirīgi kopšanas nosacījumu, kā standarta koka vai metāla konstrukcijas gultām. Ja gultai ir augstuma regulēšanas vai pacelšanas mehānismi, jāizvērtē arī tā kvalitāte un ergonomika.

 

Arī gultas galvgaļa dizainam un materiālam ir liela nozīme. Galvgalis nodrošina papildu komfortu, turklāt nereti kalpo arī kā guļamistabu izdaiļojošs stila elements. Tāpat svarīgi izvērtēt, vai ir vajadzīga papildu vieta gultas veļas un citu lietu uzglabāšanai. Ja tāda ir nepieciešama, vēlams iegādāties gultu, kas ir aprīkota ar veļas nodalījumu vai uzglabāšanas atvilktnēm.

  • Gulta Audrey Mat Velvet 99, 180 x 200 cm, melna, ar režģi 


Foto: 1a.lv

 

Gaumīga un eleganta dizaina divguļamā gulta, kas aprīkota ar mīksta auduma galvgali papildu komfortam un patīkamai un ērtai atpūtai arī dienas laikā. 180 x 200 cm izmērs izcili piemērots divām personām. Gultas komplektācijā ietilpst arī izturīgas un kvalitatīvas gultas restes. Gultas rāmis izgatavots no dabīga priedes koka, savukārt mīkstajā apdarē izmantots viegli kopjams un nodilumu izturīgs poliestera audums. 
 

Gultas izvēle senioriem 

Novecojot nereti mainās arī miega paradumi un miegam nepieciešamās stundas. Seniori biežāk sūdzas par miega traucējumiem un bezmiegu, tāpēc gultas un matrača kvalitātei ir īpaši liela nozīme. Gultas izmēru svarīgi pielāgot tam, vai nepieciešama vienguļamā vai divguļamā gulta. Savukārt, lai mazinātu diskomfortu iekāpjot un izkāpjot no gultas, gultas augstumam vēlams būt nedaudz augstākam, kā standarta gultām.

Papildus vēlams izvērtēt arī tādas funkcijas kā regulējamu galvgaļa un gultas pamatnes augstumu un leņķi vai automātiskos kājgaļa pacelšanas mehānismu. Senioru vecumā ir ārkārtīgi svarīgi izvēlēties augstas kvalitātes matraci, kas nodrošinās ne tikai pareizu mugurkaula pozīciju, bet novērsīs arī locītavu sāpes un diskomfortu.

  • Gulta Mattis Yunus, 160 x 200 cm, bēša, ar režģi 
     

Foto: 1a.lv

 

Gultas rāmja konstrukcija izgatavota no augsti izturīga ozolkoka, savukārt polsterētais apšuvums un gultas galvgalis no mīksta, izturīga un viegli kopjama poliestera auduma. Gulta papildus aprīkota arī ar nodalījumu gultas veļai. Tam piekļuvi nodrošina ērts, viegli lietojams un ergonomisks pacelšanas mehānisms. Gultas komplektācijā ietilpst arī gultas režģis. 105 cm gultas augstums + papildu matrača augstums ļaus ērti un komfortabli iekāpt un izkāpt no gultas. Savukārt gaumīgais gultas dizians būs izcils papildinājums jebkurā guļamistabā. 


No zīdaiņiem, līdz senioriem – gultas plašā klāstā 1a.lv! 

Šīs un citas izturīgas un kvalitatīvas gultas plašā klāstā iespējams iegādāties interneta veikalā 1a.lv! Gultas zīdaiņiem, bērniem, pusaudžiem, divguļamās un vienguļamās gultas pieaugušajiem un senioriem, kā arī plašs matraču sortiments un citi gultas piederumi 1a.lv par vienmēr izdevīgām cenām. Turklāt kļūstot par SMART NET kluba biedru, savu sapņu gultu iegādājies pat ar vairāk kā 48 % atlaidi! 

Saistītie raksti