Kā veiksmīgi tikt vaļā no vasaras karstuma?

Vasarā neizbēgami gadās dienas, kad termometra stabiņš uzlec līdz +30 °C un augstāk. Pārkaršana īpaši bīstama ir zīdaiņiem, bērniem līdz 4 gadu vecumam, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar virssvaru, kā arī ar sirds un asinsvadu slimībām. Tāpēc karstumam ir pienācīgi jāsagatavojas.
Laika pārbaudīts risinājums ir ventilatori, kas ir relatīvi lēti un efektīvi. Ventilatori uzlabo gaisa cirkulāciju telpās.

FOTO: Publicitātes foto

Laika pārbaudīts risinājums ir ventilatori, kas ir relatīvi lēti un efektīvi. Ventilatori uzlabo gaisa cirkulāciju telpās.

Kad rodas lielākais risks pārkarst?

Pārkaršanas risks palielinās, ilgi atrodoties saulē, karstā dienā strādājot smagu fizisku darbu vai intensīvi sportojot, kā arī atrodoties karstās, slikti vēdinātās vai nedzesētās telpās. Lai izturētu karstuma viļņus, cilvēka organismam ir smagi jāstrādā.

Negatīvi ietekmēt veselību var arī ilglaicīga karstuma iedarbība, tāpēc ir jāveic piesardzības pasākumi.

 

Karstumā lietojiet vairāk šķidruma

Kad termometra stabiņš ir uzlēcis augstu, mēs vairāk svīstam, bet līdz ar sviedriem zaudējam arī vairāk minerālvielu, kuru līdzsvars ir jāatjauno. Tāpēc labāk ir regulāri iemalkot ūdeni. Lieliski der krāna ūdens, negāzēts avota ūdens vai minerālūdens. Ja jums ir tendence daudz svīst, reizēm organisma rezerves var papildināt ar elektrolītiem.

Vasarā vajadzētu izvairīties no saldinātiem gāzētajiem dzērieniem, jo tie neremdē slāpes, bet organismam ir papildus jāpārstrādā cukuri, saldinātāji un citas pilnīgi nevajadzīgas piedevas. Turklāt tās ir tikai tukšas kalorijas, kas nedod nekādu labumu.

Ja tīrs ūdens negaršo, pievienojiet tam citronu, piparmētras u.c.

 

 

Uzturs un ēdiena gatavošana, kad laiks kļuvis karsts

Kad kļuvis karsti, vajadzētu pakoriģēt arī visas ģimenes uzturu: izvairieties no trekna, grūti sagremojama ēdiena. 

Kad temperatūra paaugstinās, biežāk vajadzētu baudīt aukstos ēdienus, piemēram, auksto biešu zupu, citas aukstās zupas, salātus. 

Lieliska izvēle ir augļi un dārzeņi (īpaši tie, kas satur daudz ūdens, piem., arbūzi, melones, gurķi u.tml.), biezpiens, jogurts, zivis un putnu gaļa.

Ja nepieciešams, iegādājieties papildu ierīces. Neaizmirstiet arī: ja izvēlaties siltu ēdienu, gatavojiet to mikroviļņu krāsnī, jo plīts silda ne tikai ēdienu, bet arī apkārtējo gaisu.

 

Māju dzesēšanas risinājumi: kondicionieri

Gana efektīvi tikt vaļā no karstuma palīdz kondicionieri. Mājās tiek uzturēta optimāla temperatūra, ir patīkami vēss, nekāds āra karstums vairs nebaida. 

Taču kondicionieriem ir pietiekami daudz trūkumu. Pirmais – augsta cena, otrais – liela āra un telpu temperatūras starpība, kas palielina iespēju saaukstēties, 

trešais – kondicionieri sausina telpu gaisu, ceturtais – regulāri nenomainītos kondicioniera filtros var savairoties mikrobu kolonijas, pēc tam mikroorganismi nokļūst mūsu elpceļos.

 

Ja tomēr izvēlēsieties kondicionieri, var noderēt profesionālie XIAOMI gaisa mitrinātāji un gaisa attīrītāji, kas efektīvi regulē gaisa kvalitāti un uztur telpās optimālu mitrumu. Gaisa mitrinātājs darbojas līdz 15 h. Ūdens filtrēšanai tiek izmantota moderna UV-C sistēma, bet ūdens rezervuāra kopējais tilpums ir veseli 4,5 l. Mājās neaizstājams kļūs arī gaisa tīrītājs, kas darbojas īpaši klusi un izceļas ar kvalitatīvu konstrukciju, bet tajā esošais oglekļa filtrs efektīvi neitralizē smakas un lieliski aiztur cilvēkam tik kaitīgās cietās daļiņas. Turklāt to var ērti vadīt ar „Mi Home” lietotni.

 

Māju dzesēšanas risinājumi: ventilatori

Laika pārbaudīts risinājums ir ventilatori, kas ir relatīvi lēti un efektīvi. Ventilatori uzlabo gaisa cirkulāciju telpās.

Tajos nav filtru, tāpēc mikrobu kolonijas neveidojas.

 

Ventilatoram „XIAOMI Mi Smart Standing Fan 2” ir 3 jaudas līmeņi. Ļoti ērti ir tas, ka var regulēt ventilatora augstumu: novietot to uz grīdas, galda vai citām virsmām. Vēl viens fakts, kas paceļ šo ierīču vērtību augstākajā līmenī – XIAOMI ventilatorus var vadīt ar mobilo lietotni.

 

Vēl viens inovatīvs izstrādājums – ventilators „XIAOMI Mi Smart Standing Fan 2 Lite“ – darbojas 3 režīmos, grozās 90 grādu leņķī, tā pielāgojoties katra lietotāja vajadzībām, bet tā īpašā pazīme – klusa darbība.

 

 

Vasarai piemērots apģērbs

Vasarā gan sev, gan bērniem vajadzētu izvēlēties gaisa caurlaidīga materiāla, gaišas, neapspīlētas drēbes, kas neierobežo kustības. Piemērotākās šķiedras – kokvilna un lins. Sintētiskie audumi nederēs: izņēmums ir tikai peldkostīmi.

Turklāt neaizmirstiet uzvilkt saules cepuri. Maziem bērniem derētu izvēlēties īpašas cepurītes, kas nosedz plecu zonu un aizsargā no saules apdegumiem. Ilgāku laiku uzturoties ārā, vajadzētu lietot arī krēmus ar UV filtriem.

 

Jau iepriekš sagatavojiet savas mājas vasarai

Lai vasaras karstums neuzbruktu negaidīti, sagatavojiet savas mājas iepriekš. Piemēram, iegādājieties rullo vai romiešu žalūzijas vai aizkarus, kas labāk pasargā no saules.

Iegādājieties temperatūras un mitruma mērierīci: zināsiet, kāda ir istabas temperatūra un mikroklimats.

Sagādājiet arī ventilatoru: sadzīves tehnikas pārdevēji ir novērojuši – kad uznāk karstums, kvalitatīvi ventilatori tiek izpirkti vienā mirklī, tāpēc var nākties pirkt ventilatoru, kas vēl pieejams, nevis tādu, kādu patiesībā vēlaties.

 

Saistītie raksti