Uzzini, kāpēc rāvējslēdzēju nedrīkst ierīvēt ar sveci

Kurpnieks un apavu meistars Aldonis Timermanis Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Revidents” atklāj, ka neizprot tautā iegājušos metodi - iesmērēt apavu rāvējslēdzēju ar sveci.
Uzzini, kāpēc rāvējslēdzēju nedrīkst ierīvēt ar sveci

FOTO: Shutterstock.com

Apavu meistars skaidro, ka tautas metode rāvējslēdzēja uzlabošanai, iesmērējot to ar sveci, ir pirmais, ko nedrīkst darīt.
 

“Nezinu, kas to ir izdomājis, es pat to esmu lasījis tautas padomos, ka rāvējslēdzēju jāsasmērē ar sveci,” pauž apavu meistars Aldonis Timermanis.

Kursorā jeb tautā sauktajā “sunītī” ir smalks mehānisms un fiksators, kas rāvējslēdzēju palīdz aizvilkt ciet. Savukārt, rāvējslēdzēju apstrādājot ar sveci, svece šo smalko mehānismu “aizsit ciet”.

Reklāma
Reklāma


“Ja tu gribi patīrīt rāvējslēdzēju, tu vari paņemt mitru lupatiņu, noiet ar birstīti pāri rāvējslēdzējam un tad kursorā iepilināt mašīneļļu - jā, parasto, kas ir sadzīvei. Tad tas mehānisms saeļļojās,” pamāca apavu meistars.


“Revidents” ir izzinošs raidījums, kas katru nedēļu revidēs un risinās dažādus sadzīviskus, praktiskus un ikdienā noderīgus jautājumus. Raidījums  LTV 1 ēterā no 11. oktobra tiek pārraidīts pirmdienās plkst. 18.55.