Kā noteikt, vai eglīte, ko pērc tirgū, ir svaiga?

Simtprocentīgu drošību, ka eglīte ir nupat nocirsta un pavisam svaiga, garantēt var vienīgi tad, ja pats esi bijis mežā un pats atnesis eglīti mājās. Ja pērc eglīti tirgū vai eglīšu placī, var gadīties visādi, taču ir dažas pazīmes, pēc kurām var spriest, vai vērts iegādāties konkrēto eglīti.

 

FOTO: Shutterstock.com

1. Palūkojies, kā izskatās sniegs tajā vietā, kur atrodas izvēlētā eglīte. Ja tur sabirušas skujas biezā kārtā, varbūt vērts paskatīties uz citām eglītēm. Protams, ja sniega nav, tad to, kā izskatās zeme vai asfalts, varēsi ieraudzīt vien dienasgaismā.

2. Paņem izvēlēto eglīti aiz galotnes vai augšējās ceturtdaļas un vairākas reizes spēcīgi pasit ar stumbru pret zemi. Ja skujas nebirst, viss kārtībā; ja skujas acīmredzami pabirst, meklē citu eglīti vai citu pārdošanas vietu.

3. Pārbaudi, kā izskatās eglītes stumbrs cirtuma vietā. Ja tas ir gaišs, eglīte ir svaiga, ja tumšs vai pat melns, tas nozīmē, ka eglīte nocirsta jau pirms laba laika.
 

Apejies ar eglīti saudzīgi, tad tā priecēs tevi ilgāku laiku
* Kad esi atnesis eglīti mājās, pieradini to pie istabas siltuma pamazām. Paturi eglīti vienu vai divas dienas, piemēram, vēsā kāpņu telpā. Ja tādas nav, varbūt atrodas vieta garāžā, šķūnī, neapkurinātā verandā, turklāt ieliec eglīti spainī vai bļodā ar ūdeni

* Kad eglīte ienesta istabā, ieteicams to ievietot paliktnī ar ūdeni. Ja tāda nav, tad eglīti, kas iestiprināta tā dēvētajā kājā, ieliec kādā palielākā bļodā ar ūdeni. Lai eglīte varētu labāk uzņemt ūdeni, ieteicams pirms iestiprināšanas kājā nozāģēt no stumbra aptuveni divus centimetrus biezu gabaliņu.

* Ja eglīte bijusi iesaiņota tīklā, to noņem vismaz dienu iepriekš, lai zari varētu izplesties, kā nākas. Lai nesabojātu zarus un skujas, pārgriez tīklu virzienā no apakšas uz augšu.

Reklāma
Reklāma

* Istabā novieto eglīti visvēsākajā vietā, iespējami tālāk no krāsns un radiatoriem.

* Vismaz reizi dienā apsmidzini eglīti ar ūdeni.

 

No žurnāla "100 labi padomi"

Saistītie raksti