Kam un vai ziņot, ja suns salā atstāts ārā pie ķēdes

Sociālajos tīklos lasāmi vairāki ieraksti, kur cilvēki pauž satraukumu un arī sašutumu par suņu saimnieku bezatbildīgo rīcību, lielajā spelgonī atstājot dzīvniekus ārā pie ķēdes. "Kam un vai par to ziņot?" jautā līdzcilvēki. "Mammamuntetiem.lv" atbildes meklēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).
Ja temperatūra noslīd zemāk par -20 C grādiem, vismaz naktī dzīvniekiem jādod iespēja pārnakšņot telpās.

FOTO: Shutterstock.com

Ja temperatūra noslīd zemāk par -20 C grādiem, vismaz naktī dzīvniekiem jādod iespēja pārnakšņot telpās.

PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa skaidro, ka vienmēr, ja ir aizdomas par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem, ir jāziņo PVD:

  • vēršoties tā reģiona PVD pārvaldē, kurā iespējamais pārkāpums noticis, 
  • vai rakstot uz pasts@pvd.gov.lv
  • vai zvanot uz tālruni 67027402 un atstājot ziņu automātiskajā atbildētājā.

 

Ministru kabineta noteikumi nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” nosaka, ka suni atļauts pastāvīgi turēt ārā, ja pēc tā genotipa (organisma iedzimtības faktoru kopuma) vai fenotipa (organisma ārējo un iekšējo pazīmju kopuma) var paredzēt, ka tas piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai.

 

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem noteikumiem, ja suni pastāvīgi tur piesietu ārpus telpām, dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nodrošina sunim:

  • pilnvērtīgu ēdināšanu ne retāk kā reizi dienā;
  • vienmēr brīvi pieejamu svaigu ūdeni;
  • vismaz 30 minūšu ilgu pastaigu ne retāk kā reizi diennaktī;
  • suņa augumam atbilstošu būdu vai mītni (kas garumā, augstumā un platumā pārsniedz suņa izmērus ne mazāk kā par 30 centimetriem), kur patverties nelabvēlīgos laika apstākļos un kur ir pakaiši vai cits silts grīdas segums;
  • tīrību suņa būdā vai mītnē un laukumā, kur suns uzturas;
  • šādus aksesuārus – 
  1. vismaz divus centimetrus platu ādas kaklasiksnu vai citu suņa ķermenim piegulošu aksesuāru, kurš sunim nerada ievainojumus, kā arī nepieļauj iespēju sunim patvarīgi atbrīvoties no tā;
  2. vismaz trīs metrus garu ķēdi vai pavadu;
  3. ķēdes vai pavadas savienojumu ar kaklasiksnu, izmantojot rotējošu elementu. Ja ķēde slīd pa stiepli, rotējošie elementi ir pie kaklasiksnas un pie stieples.

 

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus tomēr izvērtēt iespēju īpaši aukstā laikā dzīvnieku izmitināt telpās.

 

Reklāma
Reklāma

Ja tas nav iespējams, lai dzīvniekus pienācīgi pasargātu no aukstuma iedarbības, suņu būdas ir jānosiltina:

  • Būdas ieeja jāaizsedz ar vēju un aukstumu aizturošu aizkaru, kas palīdzēs saglabāt un noturēt ķermeņa siltumu.
  • Guļvietu ieteicams izklāt ar biezu segu, biezu kārtu salmu vai siena.

 

Jāatceras, ka pie zemas temperatūras, dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, nepieciešamas papildus kalorijas organisma sasildīšanai un dzīvības procesu uzturēšanai, tāpēc aukstā laikā ārā dzīvojošam sunim jādod kalorijām bagātāka barība un jāpalielina barības deva.

 

Ūdens suņa bļodā sasalst ātri, tāpēc iespējami jādod padzerties siltu ūdeni.

 

Diemžēl arī viss iepriekšminētais nenodrošina ķermeņa siltuma saglabāšanu, ja temperatūra noslīd zemāk par -20 C grādiem, tāpēc šādos laika apstākļos vismaz naktī dzīvniekiem jādod iespēja pārnakšņot telpās.

 

Dzīvnieki, atstāti bez pienācīgas aprūpes (arī suns, kas atrodas ārā un saimnieks nav parūpējies par visu iepriekš minēto), ir uzskatāmi par atstātiem bezpalīdzīgā stāvoklī un šāda darbība var tikt kvalificēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku.

Saistītie raksti