Kā rīkoties, ja kaķim gremošanas traktā nonācis svešķermenis + saraksts ar lietām, ko turēt kaķim nepieejamā vietā

Kaķi ir apveltīti ar zinātkāri, izteiktiem medību instinktiem un rotaļīgumu, tādēļ dažādi priekšmeti, piemēram, rotaļlietas, diegi un spīdumi var nonākt kaķa mutē un nosprostot gremošanas traktu, izraisot ļoti nopietnu saslimšanu – gremošanas trakta obstrukciju. Kā parūpēties par kaķa drošību, stāsta Rimi Mājdzīvniekiem kaķu dzīves eksperte Anita Štelfa.
Kaķiem patīk rotaļāties ar dziju, kā arī to zelēt – bieži tā tiek salaizīta un pat norīta. Tāpēc to vajadzētu turēt kaķim nepieejamā vietā.

FOTO: Shutterstock.com

Kaķiem patīk rotaļāties ar dziju, kā arī to zelēt – bieži tā tiek salaizīta un pat norīta. Tāpēc to vajadzētu turēt kaķim nepieejamā vietā.

“Anatomiski kaķa mēle veidota tā, lai, laizot apmatojumu, tas tiktu attīrīts, bet uz mēles esošās bārkstiņas palīdz salaizīto virzīt tālāk gremošanas traktā, tādēļ rotaļas ar dažādiem priekšmetiem kaķim var izrādīties bīstamas,” skaidro Rimi Mājdzīvniekiem eksperte.

 

Pazīmes, ka svešķermenis iesprūdis kaķa gremošanas traktā

Pazīmes var būt gan ļoti izteiktas, gan mazāk pamanāmas, tomēr visbiežāk var novērot:

  • samazinātu apetīti vai tās trūkumu;
  • vemšanu;
  • defekācijas jeb izkārnīšanās neesamību vai netipiskas fekāliju porcijas – nelielas vai pašķidras. 
     

Vēršoties klīnikā, parasti kaķim tiek konstatēta atūdeņošanās, sāpes gremošanas traktā. Bieži speciālisti veic papildizmeklējumus – ultrasonogrāfiju un rentgenu. Veiksmīgos gadījumos svešķermeni izdodas sajust vai ieraudzīt uzreiz.

 

Kāpēc priekšmeti iesprūst gremošanas traktā?

Pārtika no kuņģa tiek pārvirzīta uz tievajām zarnām, kuru diametrs ir salīdzinoši šaurs, tādēļ svešķermeņi nespēj virzīties tām cauri. Ja svešķermenis iesprūdis gremošanas traktā, dzīvnieks nespēj virzīt pārtiku un to sagremot, tādēļ pārtika nespēj uzsūkties – tas pats notiek ar šķidrumu, radot nopietnu apdraudējumu kaķa veselībai un dzīvībai. 

Reklāma
Reklāma


Kas attiecas uz salaizītā apmatojuma izvadi, kaķi, sevi kopjot, atvemj matu kamolus vai desiņas. Retos gadījumos arī šie matu kamoli iesprūst, tādēļ kaķiem (sevišķi ar garu apmatojumu), kas intensīvi sevi laiza, ieteicams regulāri dot matu izvades pastu, kas palīdz matu kamoliem virzīties uz priekšu.

 

Ko labāk paslēpt no kaķa acīm?

Tāpat kā mazi bērni, arī kaķi var nejauši norīt dažādus mazus priekšmetus, tādēļ nelieliem priekšmetiem jāatrodas kaķim nepieejamā vietā. Piemēram:

  • sīkām rotaļlietām,
  • matu gumijām,
  • vates diskiem jeb plāksnītēm, ko kaķiem ir tieksme košļāt,
  •  vates kociņus,
  • dzijai – kaķiem parasti patīk to zelēt, un ļoti bieži tā tiek salaizīta un pat norīta,
  • Noteikti jāsaka nē svecēm, ja neatrodaties blakus – liesmas var radīt apdeguma traumas, ja kaķis ir aktīvs. 
  • Kaķis jāsargā arī no lampiņu virtenēm – vadi jāizvieto tā, lai kaķim neradītu ziņkāri un tieksmi “pagaršot” tos. 
  • Arī citas virtenes piesaista mājdzīvnieku uzmanību – vizuļu virtenes ir bīstamas, jo mājdzīvnieks var ar tām aizrīties, savukārt dažādas dekoratīvas virtenes, tai skaitā eņģeļu mati, ir bīstamas, ja tiek norīti.
  • Visbīstamākie svešķermeņi ir diegi!

 

“Mēs esam redzējuši, kā kaķi rotaļājas ar kamoliņu, diedziņiem un lentītēm, taču tieši lineārie svešķermeņi ir paši bīstamākie.” Tam jāpievērš īpaša vērība Ziemassvētku laikā, kad egle tiek rotāta ar kaķim tik ļoti kārdinošajiem spīdumiem. Diegveidīgi svešķermeņi ir ļoti traumatiski, jo zarnu dabisko kustību jeb peristaltikas procesā zarniņa uzmaucas uz svešķermeņa, tiekot nopietni traumēta. Pamanot, ka kaķim no mutes vai anālās atveres karājas diegs, to nedrīkst vilkt un raut, jo pastāv liela iespēja pārgriezt zarnas.

Saistītie raksti