Alerģiska reakcija mājdzīvniekam

Klāt pavasaris ar spožu saulīti, dabas atmodu, plaukstošām lapām un ziediem. Tomēr ne visiem šis laiks atnes tikai pozitīvas emocijas. Daudziem cilvēkiem un arī dzīvniekiem prieku par pavasari aptumšo dažādas alerģiskas reakcijas. Kā šādās situācijās rīkoties suņu un kaķu saimniekiem, iesaka veterinārārste, Smiltenes tehnikuma veterināro priekšmetu skolotāja Rudīte Benta.

Sastopoties alerģiskai reakcijai raksturīgo pastiprinātu ādas niezi, apsārtumu, apmatojuma izkrišanu un nervozu izturēšanos, dzīvnieku vēlams iespējami ātri parādīt veterinārārstam.

FOTO: Shutterstock.com

Sastopoties alerģiskai reakcijai raksturīgo pastiprinātu ādas niezi, apsārtumu, apmatojuma izkrišanu un nervozu izturēšanos, dzīvnieku vēlams iespējami ātri parādīt veterinārārstam.

“Precīzu alerģiskās reakcijas cēloni var noteikt tikai ar testu palīdzību. Laikam paliekot aizvien siltākam, aktivizējas visbiežākie dzīvnieku alerģisko reakciju izraisītāji - blusas, ērces un asinssūcēji. Tāpēc pirmais, ko veterinārārsti iesaka mājdzīvnieku saimniekiem – parūpēties par savu četrkājaino mīluļu profilaktisko aizsardzību,” informē Rudīte Benta. “Šobrīd veterināro preču veikalos plašā klāstā nopērkami visdažādākie aizsardzības līdzekļi. Efektīvāki noteikti būs tie, kas paredzēti ne vien insektu iznīcināšanai, bet arī atbaidīšanai. Ekonomiski izdevīgāk izvēlēties kakla siksnas ar ilglaicīgu iedarbību. Tās nav lētas, taču priekšā vēl daudzi siltie mēneši un ilgtermiņā šis pirkums izmaksā lētāk, nekā pirkt aizsardzības līdzekļus ik pēc četrām nedēļām.

Ērču pārnēsātās slimības var izraisīt smagas veselības problēmas ne vien mājdzīvniekiem, bet arī viņu saimniekiem. Ja suns vai kaķis dzīvojas pa istabām un gultām, ērces var viegli nonākt arī cilvēka organismā ar visām no tā izrietošajām sekām.

Rūpējoties par mājdzīvnieku veselību, noteikti nevajadzētu aizmirst arī par regulāru attārpošanu,” atgādina Rudīte Benta.

Ērču pārnēsātās slimības var izraisīt smagas veselības problēmas ne vien mājdzīvniekiem, bet arī viņu saimniekiem.

Pirmie simptomi

Suņu babeziozei (bīstama saslimšana, ko pārnēsā ērces) raksturīgākie simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra un izmainīta urīna krāsa – tā kļūst tumšāka. Sastopoties ar minētajiem simptomiem, kā arī alerģiskai reakcijai raksturīgo pastiprinātu ādas niezi, apsārtumu, apmatojuma izkrišanu un nervozu izturēšanos, dzīvnieku vēlams iespējami ātri parādīt veterinārārstam.

 

Reklāma
Reklāma

Otrs biežākais problēmu cēlonis – pārtika
“Cilvēkiem bieži gribas četrkājainos mīluļus palutināt, pabarojot viņus ar saviem kārumiem – saldumiem, čipsiem, desām un konserviem. Sabiedrībā bieži valda kļūdains priekšstats, ka arī dzīvnieku pārtika regulāri jāmaina,” pieredzē dalās Rudīte Benta. “Taču, ja mājdzīvnieks saņem uzturvielām bagātu, pilnvērtīgu pārtiku, ja viņa apmatojums ir spožs un redzams, ka dzīvnieka organisms barību labi pārstrādā, tad viņš vienu un to pašu barību var ēst gadiem ilgi. To nevajag mainīt. Ja pēc jaunas barības lietošanas sunim vai kaķim parādās gremošanas sistēmas traucējumi, caureja, dzīvnieks kļūst nervozāks, sāk biežāk kasīties, visticamāk, problēmu cēlonis ir pārtika.”

 

Kādu barību konkrētajā situācijā lietot un, kā rīkoties, lai problēmu iespējami ātri novērstu, ņemot vērā katru konkrēto situāciju, ieteiks veterinārārsts. Tāpat dakteris dos arī konkrētus norādījumus, ja alerģiskās reakcijas cēlonis izrādīsies ziedputekšņi, putekļu ērcīte, dermatīts un citi iemesli.

                                                                                                                                                              Teksts: Baiba Vahere, www.smiltenestehnikums.lv