Iesēj garšaugus rudenim un ziemai – 3 neierastākas idejas

FOTO: Shutterstock.com
Spēlējies ar garšām.
Asinssarkanās skābenes

Skaisto lapu dēļ parasti audzē dekoratīvā nolūkā, taču lieliski der arī virtuvē gan kā garšaugs, gan salātu sastāvdaļa. Šīm skābenēm ir maigāka garša nekā parastajām, tomēr tās ir piemērotas zupai, vienīgi jāpievieno tad, kad pārējie produkti jau izvārīti. Lapas labi garšo, pildītas ar svaigā siera un garšvielu maisījumu.
Galvenais – lapiņas jāplūc regulāri, lai veidojas glīts stāds.
Patīk pusēna, pat ēna, barības vielām bagātīga augsne, mitrums, taču ne pārāk liels. Ja iesēj vietā, kur labi jūtas, izdīgst pēc pāris nedēļām.
Ziemas portulaks

Noder salātiem, biezpiena, olu ēdieniem, labi garšo piedevās lasim un arī uz grauzdiņiem. Ziemas portulaka sēšanai sevišķi labvēlīgi ir laikapstākļi, kas vasarā nepavisam nepatīk cilvēkiem, proti, vēss un pat auksts laiks, jo sēklas labāk dīgst tad, kad augsnes temperatūra nav augstāka par 12 grādiem.
No iesēšanas līdz pirmajai ražai paiet aptuveni divi mēneši. Ziemas portulakam patīk mitra augsne un pusēna, pat ēna. Kad tas izaudzis 10 cm, to apgriež, citādi kļūs nebaudāms.
Zvērene

Piemīt viegli pikanta garša, kas atgādina kreses.
Jaunās lapiņas izmanto salātiem, zupām, mērcēm, ēdienu rotāšanai.
Zvērenei patīk daļēji saulaina, mitra vieta ar bagātīgu augsni, taču, ja tādas nav, aug arī mazāk piemērotos apstākļos, tiesa gan, ne tik krāšņi. Ja zeme sausāka, tā regulāri jālaista.
Citus padomus lasi žurnāla “100 labi padomi” jaunajā numurā, kas pieejams lielākajās preses tirdzniecības vietās un www.zurnali.lv.
