Kas jāņem vērā, ja dārzeņi iedēstīti pusēnā. Pieci ieteikumi iesācējiem

Ne visi dārzeņi audzējami saulainā vietā. Uzzini, kuri nejutīsies slikti arī tad, ja būs iedēstīti pusēnā. Tikai nepieciešams ņemt vērā dažus audzēšanas knifiņus!
Burkāni ir vieni no tiem dārzeņiem, kas labi aug arī pusēnā.

FOTO: Shutterstock.com

Burkāni ir vieni no tiem dārzeņiem, kas labi aug arī pusēnā.

  1. Izmanto labu augsni. Ielabo augsni ar biohumusu, satrūdējušu kompostu un kūtsmēsliem, lai augiem netrūktu barības vielu.
  2. Ja augiem atvēli zemi krūmu un koku tuvumā, iespējams, dārzeņiem traucēs to saknes. Tad var veidot paaugstinātas dobes vai audzēt dārzeņus un zaļumus konteineros.
  3. Izvēlies atbilstošu laistīšanas režīmu. Pusēnā zeme izkalst lēnāk, un tas var atvieglot rūpes par augiem. Taču, ja tuvumā ir koki, rēķinies, ka tie konkurēs ar dārzeņiem un var atņemt tiem valgmi. Arī koku lapotne traucē augiem saņemt lietus ūdeni.
  4. Uzmani kaitēkļu izplatību! Ēnainas vietas iecienījuši gliemeži.
  5. Rēķinies, ka raža ienāksies nedaudz vēlāk. Pusēnā augošie dārzeņi ražos kādas dienas vēlāk, nekā norādīts uz sēklu paciņas.

 

Der zināt

  • Saulaina vieta dārzā ir tur, kur tieša saule spīd 6 stundas un ilgāk.
  • Pusēnā saule apspīd zemi 3–6 stundas. Par tādām uzskatāmas arī vietas, kur saule spīd cauri skrajiem koku zariem.
  • Pilna ēna ir tādās vietās dārzā, kur zeme nesaņem tiešus saules starus vai atstarotu gaismu. 

 

Reklāma
Reklāma

Kuri dārzeņi augs pusēnā?

Tomāti, gurķi, melones, dažādi pipari ir jāstāda saulainā vietā. Sakņu dārzeņi, piemēram, bietes, burkāni, brokoļi, visu veidu kāposti un kartupeļi, labi aug pusēnā, kur saule spīd tikai pusi dienas. Lapu dārzeņi un zaļumi, kā spināti, selerijas, ķiploki, mārrutki, puravi, salāti, augs arī vēl vairāk noēnotā vietā.

Saistītie raksti