Kādas sekas draud, ja ziemā brauc ar nenotīrītu auto

Pamatīgās sniega kupenas radījušas apgrūtinātus braukšanas apstākļus uz ceļiem. Taču ir reizes, kad satiksmi ietekmē ne tikai nenotīrīti vai slikti uzturēti ceļi, bet arī apsniguši auto.
Sniega kupena uz auto jumta tā pati nenostiprinātā krava vien ir.

FOTO: Shutterstock.com

Sniega kupena uz auto jumta tā pati nenostiprinātā krava vien ir.

Kā vēsta Valsts policijas Satiksmes drošības vadības biroja priekšnieks Arturs Smilga sniegs no auto ir jānotīra, lai tas neradītu traucējumus apkārtējiem.


“Tā, lai transportlīdzekļa vadītājam nekas netraucētu pārredzēt situāciju apkārt, neradītu apdraudējumu ne sev, ne arī citiem satiksmes dalībniekiem. Likums paredz, ka transportlīdzekļa vadītājam jānotīra tas, lai sniegs neputētu un nekristu nost, neapdraudētu citus satiksmes dalībniekus, bet, jā, atbildība par to nav paredzēta.”

 

360TV ziņnese Natālija Valdniece devās noskaidrot arī Satiksmes drošības eksperta Oskara Irbīša viedokli par sniegu uz auto virsbūves. Viņš uzskata, ka nav vajadzības sodīt par šādu braukšanu, bet iesaka ikvienam autovadītājam atbrīvoties no kupenām, jo var gadīties, ka policisti to interpretē kā nepiestiprinātu kravu, un tad gan draud sods.

Reklāma
Reklāma

 

“Ja es būtu uzlicis uz jumta matraci vai malkas kaudzi, tāpat tā var izkustēties, arī sniegs var izkustēties. Tas, ka sniegs dabiskā procesā ir uzaudzis, neko nenozīmē. Vai nu mēs to notīrām, vai piestiprinām. Taču sniegu neizdosies nostiprināt, tāpēc neslinkojam – notīrām! Turklāt sniega kaudze uz jumta traucē aerodinamikai, un spēkrats sāk tērēt vairāk degvielas. Ja izbraucam uz šosejas, notīrīts automobilis tērēs vismaz par 15 % mazāk degvielas, nekā nenotīrīts.”

Saistītie raksti