„Northway” klīnikas Embrioloģijas laboratorija – vieta, kur rodas jauna dzīvība un piepildās ģimenes sapnis

Ir ļoti daudz pāru, kas sapņo par ģimenes pieaugumu, tomēr dažādu apstākļu dēļ šī sapņa īstenošana var prasīt ilgāku laiku, nekā cerēts. Ja izrādās, ka grūtniecības iestāšanos kavē auglības traucējumi, risinājumi mūsdienās ir vairāki: neauglības ārstēšana ar medikamentiem, ķirurģiska ārstēšana un, ja tas nepalīdz, – medicīniskā apaugļošana, kas nebūtu iespējama bez tāda speciālista kā embriologs. Tieši embriologa darbs ir būtiskākais medicīniskās apaugļošanas procedūras posms, kurā, lai nonāktu pie veiksmīga iznākuma – grūtniecības iestāšanās –, nav pieļaujama pat niecīgākā neprecizitāte.
„Northway” klīnikā strādā augsti kvalificēti embriologi ar ilggadēju pieredzi laboratorijas darbā. Tieši pateicoties sekmīgam embriologu darbam, grūtniecību skaits, kas iestājas ar palīgreproduktīvās tehnoloģijas (ART) palīdzību, ar katru gadu pieaug.

FOTO: Publicitātes foto

„Northway” klīnikā strādā augsti kvalificēti embriologi ar ilggadēju pieredzi laboratorijas darbā. Tieši pateicoties sekmīgam embriologu darbam, grūtniecību skaits, kas iestājas ar palīgreproduktīvās tehnoloģijas (ART) palīdzību, ar katru gadu pieaug.

Tuvāk ar embriologa darbu un vidi, kurā rodas jauna dzīvība, – jauno Embrioloģijas laboratoriju, iepazīstināja „Northway” klīnikas laboratorijas vadītāja un embrioloģe Svetlana Koteloviča.

 

Embriologs – virtuozs, kas veic juveliera cienīgu darbu

Embriologs ir speciālists, kas laboratorijas apstākļos novērtē olšūnu un spermatozoīdu kvalitāti, sagatavo olšūnas medicīniskajai apaugļošanai un uzrauga embriju kultivēšanu, rūpējoties par drošiem apstākļiem to attīstībai.

Embriologu ikdiena sākas ar inkubatora jeb “embrija mājas” monitoringu, kur nepieciešams uzturēt optimālus temperatūras un mitruma apstākļus, kā arī kontrolēt gāzu saturu tajā. Tālāk embriologs pārbauda embrijus, novērtē tos pēc kultivēšanas dienām un seko to attīstībai.

 

Kā skaidro „Northway” klīnikas laboratorijas vadītāja un embrioloģe, „embriologa darbs prasa ārkārtēju pacietību, precizitāti un spēju pieņemt atbildīgus, pat liktenīgus, lēmumus. Embriologa roku kustībām jābūt veiklām un pat virtuozām, jo darbs jāveic ar juveliera precizitāti. Jebkāda neprecizitāte var kļūt par milzīgu kļūdu.”

 

„Northway” klīnikas embriologu komanda – mērķtiecīga un motivēta

„Northway” klīnikā strādā augsti kvalificēti embriologi ar ilggadēju pieredzi laboratorijas darbā. Tieši pateicoties sekmīgam embriologu darbam, grūtniecību skaits, kas iestājas ar palīgreproduktīvās tehnoloģijas (ART) palīdzību, ar katru gadu pieaug.

 

Lai sasniegtu augstākus rezultātus savā darbā un palīdzētu arvien vairāk pāriem uzvarēt cīņu ar neauglību, „Northway” klīnikas embriologi regulāri un mērķtiecīgi pilnveido savas zināšanas un profesionālās kompetences – piedalās gan vietējās, gan starptautiskās konferencēs, simpozijos, semināros un kursos, apmeklē starptautiskās prakses seminārus, lai sekotu jaunākajām tendencēm un inovācijām embrioloģijā. Tomēr, kā atzīst „Northway” klīnikas embrioloģe, „nenovērtējamas zināšanas embriologs galvenokārt gūst tieši no savas darba pieredzes.”

 

Embriologs – tas nav tikai un vienīgi darbs. Tā ir dzīves misija – darīt visu iespējamo, lai pasaulē nāktu veselīgs bērns. 

 

Vienlaikus tā ir arī milzīga motivācija, kas liek nepārtraukti pilnveidot savas zināšanas un prasmes. „Sniegt palīdzību cilvēkiem, risināt sarežģītus uzdevumus, novērot paveiktā darba rezultātus un redzēt laimīgus pacientus, kuri uzticējās mums, lai mēs palīdzētu piepildīt viņu sapni kļūt par vecākiem – tas sagādā neaprakstāmu prieku un motivē tiekties uz arvien augstākiem rezultātiem!” – tā embrioloģe.

 

„Northway” klīnikas laboratorijas vadītāja un embrioloģe Svetlana Koteloviča.

 

Embriologu sadarbība ar ginekologiem-reproduktologiem – būtisks faktors sekmīgai neauglības ārstēšanai

„Northway” klīnikas laboratorijas vadītāja un embrioloģe Svetlana Koteloviča uzsver, ka veiksmīgs rezultāts neauglības ārstēšanā nav iespējams bez embriologu ciešas sadarbības ar ginekologiem-reproduktologiem. „Northway” klīnikā embriologi un ginekologi-reproduktologi kopīgiem spēkiem piemeklē pacientu vajadzībām piemēroto protokolu, atbilstošu medicīniskās apaugļošanas metodi, kā arī risina neveiksmīgus iepriekšējos ciklus un palīdz sagatavoties apaugļošanas procedūrai. Individuāla pieeja katram pārim ievērojami palielina pacientu iespējas iestāties grūtniecībai medicīniskās apaugļošanas rezultātā.

 

Lai arī pārsvarā embriologa darbs notiek aiz laboratorijas durvīm, bieži vien neizpaliek arī komunikācija ar pacientiem. „Ar prieku konsultējam pacientus, kuri vēlas iegūt papildinformāciju par embriju kultivēšanas gaitu, embriju attīstību, kā arī stāstām pacientiem par donora materiāla izmantošanas iespējām mūsu klīnikā,”  pastāsta embrioloģe.

 

„Northway” klīnikas lepnums – jaunā Embrioloģijas laboratorija 

Embrioloģijas laboratorija ir nozīmīgākā ikvienas reproduktīvās medicīnas klīnikas sastāvdaļa. Tieši šeit notiek svarīgākais un izšķirošākais medicīniskās apaugļošanas procedūras etaps – jaunas dzīvības dzimšana. Cilvēka embriji ir ārkārtīgi jutīgi pret dažādiem vides faktoriem, un apstākļiem, kādos tie dzīvo, pirms nonāk mātes ķermenī, ir liela nozīme embriju pareizai un pilnvērtīgai attīstībai. Tāpēc laboratorijai, tajā izmantotajām tehnoloģijām un palīgmateriāliem jāatbilst stingrākajām prasībām. 

 

 

Palīdzēt pāriem uzveikt neauglību un tikt pie bērniņa ir „Northway” klīnikas prioritāte, tāpēc klīnikā izveidota pilnīgi jauna Embrioloģijas laboratorija, aprīkota ar jaunākajām un modernākajām augstākās kvalitātes tehnoloģijām, kas būtiski palīdz embriologu darbā. „Esam radījuši vislabākos apstākļus darbam ar biomateriālu, kas ļauj mums nodrošināt tā komfortu un drošību un palīdz sasniegt augstus rezultātus,” ar jauno laboratoriju lepojas tās vadītāja un embrioloģe Svetlana Koteloviča, kas kopā ar savu kolēģi – „Northway” klīnikas embrioloģi Tatianu Feofanovu – izstrādājušas šīs laboratorijas projektu, stingri sekojot līdzi tam, lai tā atbilstu augstākajiem kvalitātes standartiem. Savukārt aprīkot laboratoriju palīdzējis uzņēmums „Cooper Surgical” – pasaules līderis IVF laboratoriju iekārtu ražošanā, kas nozīmē, ka Embrioloģijas laboratorijas aprīkojums atbilst jaunākajiem GMP (Good Manufacturing Practice) jeb labas ražošanas prakses standartiem.

 

„Northway” klīnikas Embrioloģijas laboratorijā tiek veiktas tādas procedūras kā:

  • medicīniskā apaugļošana (IVF, ICSI, PICSI),
  • embriju kultivācija līdz blastocistas stadijai,
  • intrauterīna inseminācija jeb IUI,
  • embriju, oocītu vitrifikācija jeb sasaldēšana un atsaldēšana,
  • embriju transfērs (pārnešana uz dzemdes dobumu),
  • spermas apstrāde un sagatavošana apaugļošanai,
  • embrija apvalka atvēršana ar lāzeri (ang. assisted hatching),
  • embrija trofektodermas jeb embrija virsmas šūnu biopsija,
  • ģenētiskā materiāla uzglabāšana,
  • ejakulāta analīze pēc Pasaules Veselības organizācijas standartiem un tā sasaldēšana,
  • TESA (testikulārā spermatozoīdu aspirācija) un MicroTESE (mikroķirurģiskā sēklinieku biopsija),
  • darbs ar olšūnu, spermas vai embriju donoru programmām.

 

Stingras prasības it visā

 

Droša un sterila vide

„Northway” embrioloģiskajā laboratorijā ir ļoti augstas vides tīrības prasības, tāpēc tajā nodrošināta atsevišķa pieplūdes un izplūdes ventilācija, kas aprīkota ar īpašiem filtriem gaisa attīrīšanai no jebkāda piesārņojuma, tajā skaitā mikrodaļiņām, alergēniem, baktērijām un pelējumiem. Papildus laboratorijā uzstādīta Coda Aero gaisa filtrācijas iekārta, kura vēl vairāk attīra un uzlabo gaisa kvalitāti. Tāpat laboratorija ir aprīkota ar specializētu daudzlīmeņu medicīniskās gāzes apgādes sistēmu un nepārtrauktu elektroapgādes sistēmu.

 

Augstākās klases tehnoloģijas

„Nortway” klīnika aprīkota ar jaunāko un modernāko aparatūru, tādu kā:

  • K-Systems laminārskapis – augsto tehnoloģiju IVF darba stacija, kas nodrošina bioloģisko materiālu augstu aizsardzību laminārā pieplūdes gaisa plūsmā. Lamināru virsmā ir iebūvēta RI Witness sistēma. Šajā sildvirsmā ir 5 temperatūras mērīšanas sensori, kas nodrošina precīzāku virsmas parametru kontroli un uzraudzību. Ar laminārskapī iebūvēto stereomikroskopa palīdzību embriologs var maksimāli droši strādāt ar šūnām.
  • K-Systems G210 InviCell ilgtermiņa galda inkubators ar integrētu gāzu (100% N2 un 100% CO2) sajaukšanas kameru nodrošina precīzu CO2 un O2 koncentrāciju. Inkubators nodrošina stabilu pH līmeni, temperatūru, gāzu koncentrāciju un osmolaritāti. Komplektā ar patentētu EM Neutratm nulles elektromagnētiskā lauka tehnoloģiju un advancētu sildīšanas tehnoloģiju tas nodrošina optimālus embrija augšanas apstākļus. Inkubatorā integrēti HEPA filtrs, VOC filtrs un UV gaisma.
  • Single step kultivēšanas barotnes – laboratorijā tiek izmantotas modernākās vienpakāpju embriju kultivēšanas barotnes, kas ļauj otrās-trešās dienas embrijus nepārvietot citā kultivācijas vidē. Tas samazina kļūdu iespējamību un neizraisa izmaiņas kultivēšanas apstākļos.
  • Tāpat embrioloģijas laboratorijā tiek izmantots firmas Nikon TE2000 invertēts mikroskops ar Narishige mikromanipulācijas sistēmu, kas nepieciešams manipulācijām ar šūnām un embrijiem. Ar to palīdzību embriologi arī novērtē materiāla attīstības kvalitāti.

 

Ģenētiskā materiāla drošība

Ieeja embrioloģiskajā laboratorijā ir slēgta pat klīnikas personālam, piekļuve ir nodrošināta tikai embriologiem. Lai nokļūtu embrioloģijas laboratorijas zonā un blakus telpās, personālam ir jāpārģērbjas sterilās drēbēs, jānomaina apavi, jāuzvelk maska, cepure un cimdi. Uz grīdas novietoti speciāli lipīgi, aseptiski paklājiņi, kas nodrošina aizsardzību pret jebkādiem mikroorganismiem, kas var atrasties uz zolēm. 

Ģenētiskais materiāls tiek uzglabāts atsevišķā telpā, kurā nodrošināti maksimāli tam piemēroti apstākļi, lai materiāls būtu pilnīgā drošībā. „Northway” klīnikas embriologi strādā komandā, tāpēc vienmēr veic dubultas pārbaudes, lai izslēgtu kļūdu iespējamību.

 

Modernākās tehnoloģijas un jaunākie pasaules IVF prakses sasniegumi, pieredzējuši un augsti kvalificēti darbinieki ir „Northway” klīnikas Embrioloģijas laboratorijas panākumu atslēga. Tāpēc ikvienam pārim, kas saskāries ar grūtībām tikt pie bērniņa, laboratorijas vadītāja un embrioloģe Svetlana Koteloviča iesaka savlaicīgi meklēt palīdzību pie ārstiem-reproduktologiem un embriologiem. „Jo ilgāk jūs vilcināsieties, jo grūtāk būs sasniegt pozitīvu rezultātu,” uzsver embrioloģe. Viņa piebilst, ka ir vērts padomāt arī par ģenētiskā materiāla sasaldēšanu, kas palīdzēs izvairīties no sarežģījumiem, plānojot bērniņu nākotnē.