Citomegalovīruss. Neizslimojušām grūtniecēm bīstams

Mans dēls piedzima ar citomegalovīrusu, ar ko es inficējos 32. grūtniecības nedēļā. Mazulim bija inficētas aknas, nieres, cistas galvā, mazs gestācijas svars, lēkmes ar elpošanas pārtraukumiem. Šis vīruss esot ļoti izplatīts, ar to daudz slimojot bērni, tas esot ļoti lipīgs, bet pret to nav vakcīnu. Latvijā vispār nav pieejama nekāda informācija par šo nopietno vīrusu un tā ietekmi uz grūtniecību. Vai ir iespējams pirms grūtniecībai vai tās laikā veikt pārbaudes, lai pārliecinātos, ka nav šā vīrusa? 

Efektīva vakcīna patlaban nav pieejama

FOTO: Shutterstock.com

Efektīva vakcīna patlaban nav pieejama

Atbild Rīgas Dzemdību nama ārste ginekoloģe Vija Veisa

Citomegalovīruss (CMV) ir viens no visbiežākajiem infekcijas izraisītājiem, kā dēļ inficēti piedzimst līdz 2 % bērnu. Atkarībā no reģiona tiek lēsts, ka pieaugušie ar citomegalovīrusu inficējušies bieži – 50–85 %. Vairumam veselu cilvēku, kas inficējas un izslimo infekciju, nav klīnisku izpausmju un paliekošas sekas infekcija neatstāj. Reizēm CMV infekcija var izpausties nespecifiski, piemēram, ar drudzi, muskuļu sāpēm, palielinātiem limfmezgliem. Ja reiz infekcija notikusi, CMV organismā saglabājas visu dzīvi, infekcija dzīves laikā var aktivizēties, kā arī to var iegūt atkārtoti. CMV var iegūt no inficēta cilvēka ķermeņa sekrētiem – urīna, siekalām, asinīm, asarām, maksts sekrēta, spermas, krūts piena. Īpašs risks inficēties ir tiem, kas aprūpē mazus bērnus, jo tieši bērni salīdzinoši bieži mēdz slimot ar CMV infekciju un ar ķermeņa sekrētiem (siekalām, urīnu) izdala vīrusu ārvidē. 

 

Profilaksei ir ieteicama personīgā higiēna, īpaši roku mazgāšana pēc saskares ar maza bērna ķermeņa šķidrumiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Taču grūtniecības laiks ir īpaša situācija – ja sieviete ar CMV pirmo reizi inficējas gaidībās, līdz pat 40 % gadījumu viņa infekciju var nodot mazulim, un sekas ir ļoti nelabvēlīgas – gaidāmajam bērnam var būt augļa augšanas aizture, nieru un aknu bojājumi, izmaiņas galvas smadzenēs, mikrocefālija, dzirdes un redzes traucējumi, fiziskās un psihiskās attīstības traucējumi u. c. infekcijas izpausmes, diemžēl arī bērna bojāeja. Jo agrākā grūtniecības laikā notikusi inficēšanās, jo nelabvēlīgāk tā ietekmē augli. Ja sievietei infekcija jau bijusi līdz grūtniecībai, augļa inficēšanas risks ir ap 1 %, jo mammas organismā jau izveidojušās antivielas, kas mazuli pasargā. Efektīvas terapijas grūtniecības laikā diemžēl nav. Arī efektīva vakcīna patlaban nav pieejama. Profilaksei ir ieteicama personīgā higiēna, īpaši roku mazgāšana pēc saskares ar maza bērna ķermeņa šķidrumiem. Šā iemesla dēļ rutīnas CMV diagnostiku grūtniecēm neiesaka, jo nav efektīvas stratēģijas un ieteikumu, kā pasargāt augli no inficēšanās. CMV infekcijas diagnostiku grūtniecības laikā iesaka vien gadījumos, kad rodas aizdomas par mammas vai augļa inficēšanos.