46 gadu vecumā gaidāms ceturtais mazulis. Vai tas ir riskanti?

Kāda māmiņa, kura gaida ceturto mazuli, ir satraukta - vai riskanti ir gaidīt mazuli 46 gadu vecumā? Mammamuntetiem.lv  lasītājas jautājumam atbild ārste-ģenētiķe Liene Korņejeva.

Sievietes, kuras gaida bērniņu pēc 35 gadu vecuma, tiek rūpīgāk „pieskatītas”.

FOTO: Shutterstock.com

Sievietes, kuras gaida bērniņu pēc 35 gadu vecuma, tiek rūpīgāk „pieskatītas”.

Man ir 46 gadi un ir jau 3 puiši. Pašlaik diezgan krasi esmu mainījusi savu privāto dzīvi un gribu vēl bērniņu. Tagad tas laikam ir noticis, un uztraucos par to, cik liels risks ir 46 gadi? Esmu no veselīgajiem cilvēkiem, bet tomēr?

 

Atbild Liene Korņejeva, ārste-ģenētiķe:

Vispirms apsveicu ar ceturto!

Sievietes olšūnas viņas olnīcās dzīvo jau no brīža, kad viņa pati bija puncī savai mammai. Tas nozīmē, ka Jūsu olšūnām, no kurām pēc apaugļošanās veidojas bērniņš, ir jau 47 gadi. Pirms sava spermatozoīda satikšanas olšūnā esošās hromosomas (Ģenētika: Pamatu pamats) dalās, turklāt šis dalīšanās process sācies ir jau pirms tiem 47 gadiem. Tas nozīmē, ka ar katru gadu pieaug kļūdu risks – iespēja, ka hromosomas sadalās nepareizi un bērniņam ir nepareizs hromosomu skaits. Tas arī ir iemesls, kāpēc sievietes, kuras gaida bērniņu pēc 35 gadu vecuma, tiek rūpīgāk „pieskatītas”.

 

„Palielināts risks” nav sinonīms „viss ir slikti”. Tā ir statistika, nevis diagnoze. 

Reklāma
Reklāma

 

Tomēr „palielināts risks” nav sinonīms „viss ir slikti”. Tā ir statistika, nevis diagnoze. Jūsu grūtniecības laikā 11./12. nedēļā un 16./17. nedēļā ginekologs taisīs sonogrāfiju un ņems tā sauktās skrīninga analīzes. Pēc analīžu rezultātu saņemšanas Jūs saņemsiet nosūtījumu pie ģenētiķa (uz BKUS Vienības Gatvē 45 vai Dzemdību nama prenatālo nodaļu) un par tālāko plānu izrunāsities ar ģenētiķi. Ne visi izmeklējumi ir obligāti, no tiem var atteikties, bet šis, manuprāt, būtu ieteicamais izmeklēšanas plāns. Esiet gatava, ka skrīninga analīzes uzrādīs riskus sarkanajā zonā; neviena no šīm analīzēm nenozīmē, ka ar bērniņu kaut kas nav kārtībā – tādēļ arī ir svarīga ģenētiķa konsultācija. Lai izdodas!