Sāpes kā kontrakciju laikā - pēcsāpes pēc dzemdībām

 

Par sagaidāmo pēcdzemdību periodā, kas ilgst 6–8 nedēļas, mammai un tētim ir jāstāsta jau bērna gaidīšanas laikā. Atbildība un rūpes par mazuli, fizioloģiskās pārmaiņas sievietes ķermenī, ikdienas mājas solis – šis māmiņai ir liels slogs, kovar atvieglot, ja pēcdzemdību periodam gatavojas laikus. Uz tipiskākajiem jautājumiem pēcdzmedību periodā atbild „Quartus” ārstu prakses ginekoloģe Daiga Baranovska.

FOTO: Shutterstock.com


Kāpēc pēc dzemdībām sāp gandrīz tikpat ļoti kā kontrakciju laikā?
Atsevišķos gadījumos sievietes ir teikušas, ka sāpes pēc dzemdībām ir tik izteiktas, ka gribas pajautāt, vai tiešām nedzimst vēl viens mazulis. Dzemdību pēcsāpes biežāk ir izteiktākas sievietēm, kuras dzemdē atkārtoti. Sāpes vairāk novērojamas, kad mazulis zīž pienu, jo šā procesa laikā pastiprināti izdalās oksitocīns, kas veicina dzemdes muskuļa intensīvu savilkšanos. Pēcsāpes vairāk jūtamas pirmajās dienās pēc dzemdībām. Tām, pakāpeniski samazinoties, vajadzētu izzust līdz piecu dienu laikā. Var palūgt vecmātei vai ārstam pretsāpju zāles, ja sāpes ir pārāk izteiktas.


Kā var palīdzēt bērna tēvs: Lai jaunajai māmiņai samazinātu nepatīkamās sajūtas, tētis var veikt viņai vēdera un muguras lejasdaļas viegli glāstošu masāžu. Var palīdzēt arī bērna tēva sagatavotais silta ūdens termofors, ko likt uz sievietes vēdera.

 

Autore: Audra Šauere

Reklāma
Reklāma

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".