Šķiršanās un bērni. Kā katram aiziet savu ceļu, sāpinot pēc iespējas mazāk

Šķiršanās ir smags emocionāls pārdzīvojums pieaugušajiem, bet visapjukušākie šajā dzīves pagriezienā ir bērni. Apkopojam vecāku ieteikumus, kas šķīrušies un turpina veiksmīgi audzināt kopīgos bērnus.

FOTO: Shutterstock.com

  1. Izturieties pret savu bijušo partneri, agrāk mīļoto cilvēku, kā pret biznesa partneri, ar kuru jārealizē svarīgs projekts - jāaudzina bērns.
     
  2. Ir normāli, ka laiku pa laikam šķiršanās procesā iesaistītie pieaugušie izjūt naidīgas emocijas, dusmas, aizvainojumu pret eks-partneri. Par to stāstiet saviem draugiem, nevis bērniem. Bērniem var atklāt, ka jūtaties skumjš, bet ne vairāk.
     
  3. Centieties vienoties par noteikumiem, kas abu vecāku mājās ir vienādi. Jo mazāk atšķirīgas prasības būs abiem vecākiem, jo vieglāk bērniem būs piemēroties izmaiņām. Kas nav atļauts mammas mājā, tas nav atļauts arī pie tēta.
     
  4. Atrodiet veidu, kā atbrīvoties no dusmām pret savu eks. Iemācieties viņu uztver tikai kā sava bērna tēvu vai mammu. Tas uzlabot jūsu kā vecāku sadarbību.
     
  5. Atcerieties, ka jūsu bērni nav lelles, ar kurām manipulēt. Bet šķiršanās nav spēle, kurā kāds ir uzvarētājs, bet kāds - zaudētājs.
     
  6. Tas, kā abi vecāki tiks galā ar savām jaunajām lomām, neesot vairs pāris, lielā mērā ietekmēs to, kā bērni pārdzīvos šķiršanos. Pat nedzīvojot kopā, jūs abi visu mūžu paliksiet bērnu vecāki.
     
  7. Nav viegli atteikties no vēlmes atriebties vai kaut ko pierādīt bijušajam partnerim. Tomēr spēja pieņemt situāciju un izvairīties no personisko ambīciju pierādīšanas ļaus visiem iesaistītajiem turpmāko dzīvi nodzīvot daudz piepildītāk un laimīgāk, kā arī izveidot citas attiecības.
  8. Jums ir vēlme kritizēt un piekasīgi pētīt, ko jūsu eks dara nepareizi attiecībā uz bērnu? Nešaubieties, ka arī otrai pusei noteikti atradīsies kaut kas, ko pārmest jums. Bērniem labāk dzīvot pārliecībā, ka abi vecāki dara un dod to labāko, ko spēj. Nekritizējiet otru vecāku bērna klātbūtne!
  9. Centieties nemanipulēt. Neaprunājiet otru. Šķīrušies ir abi vecāki, nevis bērni no saviem vecākiem.
  10. Nekontrolējiet un nemēģiniet ierobežot aktivitātes, kas notiek otra vecāka mājās, kad tur viesojas bērns. Protams, ja viss, kas notiek, ir morāles un likuma robežās.
     
  11. Mazāk sāpīgas šķiršanās atslēgvārds ir komunikācija. Jo tā ir konstruktīvāka un atklātāka, jo labāk. Nekad neļaujiet aizvainojumam un dusmām ietekmēt sarunu. Tas ir neproduktīvi. Ja netiekat galā ar savām emocijām, apmeklējiet speciālistu, bet neizgāziet tās šīs emocijas pār šķirto partneri un bērniem.
  12. Bērniem ir nepieciešami abi vecāki. Iemācoties sadarboties, jūs parādīsiet un iemācīsiet bērniem, kā veidot veselīgas attiecības ar cilvēkiem. Pat šķiršanās šajā gadījumā var izrādīties mākonis ar zelta maliņu, jo iemācīs vērtīgu un tālākajā dzīvē noderīgu prasmi.