Vīrs neatdod laulības apliecības oriģinālu; problēmas tiesā iesniegt prasību par alimentu pieprasīšanu

Diemžēl, bet situācija visai bieži dzirdēta - ģimene izjukusi, kāda no pusēm vēlas vērsties tiesā ar prasību par alimentu pieprasīšanu, bet otrs neatdod dokumentu oriģinālus. Ko darīt?

Bērnu dokumentu dublikātus neierobežotā skaitā var saņemt katrs no vecākiem, ja vien tiek samaksāta valsts nodeva.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu dokumentu dublikātus neierobežotā skaitā var saņemt katrs no vecākiem, ja vien tiek samaksāta valsts nodeva.

 

Portālā mammamuntetiem.lv vērsās kāda sieviete no Latvijas mazpilsētas. Viņai ir 2 bērni, par kuriem tēvs kopš abu šķiršanās neliekas ne zinis. Laulības apliecības oriģināls, kas nepieciešams, lai tiesā iesniegtu prasību par alimentu piedziņu, atrodas pie vīra, viņš dokumentu neatdod. Sieviete Dzimtsarakstu nodaļā saņēma laulības apliecības dublikātu. "Man teica, ka līdz ar to apliecība, kas atrodas pie vīra, vairs nav derīga. Bet, šeit ir mazpilsēta, ja viņš uzzinās, ka man ir derīgs dublikāts, arī viņš aizies un izņem jaunu, bet tad tā manējā būs nederīga. Vai tas nav absurds?" vaicā izmisusī sievete.

 

Situāciju lūdzām skaidrot Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītājai Laurai Majevskai:

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6.pantā ir dots uzskaitījums, kas un kādos gadījumos var atkārtoti pieprasīt civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošu dokumentu, tajā skaitā, apliecību. Minētā panta ceturtā daļa nosaka, ka pieprasīt laulības apliecību vai izziņu par laulības reģistrāciju ir personai, par kuru ieraksts izdarīts, vai tās pilnvarotai personai. Savukārt šī paša panta otrā daļa noteic, ja laulība ir šķirta tiek izsniegta izziņa, kurā ir informācija par konkrēto laulību un tās šķiršanu. Tātad, ja laulība ir spēkā, personas (vīrs un sieva) vai viņu pilnvarotā persona var saņemt atkārtotu laulības apliecību. Tieši tāpat kā atkārtotai dzimšanas apliecībai likumdevējs nav ierobežojis skaitu tās saņemšanai, arī laulības apliecības atkārtotai saņemšanai darbojas šis pats nosacījums. Vienīgais nosacījums, kad laulības apliecība vairs netiek izsniegta, ir laulības spēkā neesamība.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6.panta piekto daļu tiesības iepazīties ar nepilngadīgas personas dzimšanas reģistra ierakstu un pieprasīt dzimšanas apliecību ir vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim.

Persona var pieprasīt jaunu civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecinošu dokumentu, ja Ministru kabineta 2013. gada 3 septembra noteikumu Nr. 761 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 141. punktā minētajos gadījumos tiek veikts papildinājums vai ja attiecīgajā dokumentā ir neprecizitātes vai bojājumi, kuru dēļ nav iespējams izlasīt norādīto informāciju, kā arī gadījumā, ja personai ir cita nepieciešamība pēc attiecīgā dokumenta.

 

Reklāma
Reklāma

No minētā izriet, ka šāda tiesība (saņemt atkārtotu dzimšanas apliecību) ir abiem vecākiem. Tāpat normatīvais regulējums neierobežo vecāku tiesību saņemt jaunu bērna dzimšanas apliecību. Tātad, būtībā, ja tiek samaksāta valsts nodeva par atkārtotas apliecības saņemšanu, to var saņemt neierobežotā skaitā. Tāpat normatīvi nav noteikts, ka, saņemot jaunu dzimšanas apliecību, vecā kļūst nederīga. Šāds regulējums būtu absurds, jo tas nozīmētu, ka vienreiz saņemta un kādā iestādē iesniegta bērna dzimšanas apliecība kļūtu nederīga, ja rastos nepieciešamība atkal kādā citā iestādē iesniegt vai uzrādīt bērna dzimšanas apliecību.

 

Par nederīgu varētu uzskatīt bērna dzimšanas apliecību, ja pēc civilstāvokļa akta reģistra ieraksta papildinājuma (reģistrā ir veiktas kādas izmaiņas, piemēram, saskaņā ar dzimtsarakstu nodaļas atzinumu bērnam ir mainīts uzvārds) nav izsniegts jauns civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošs dokuments – jauna dzimšanas apliecība. Šādā gadījumā civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošais dokuments nav atbilstošs civilstāvokļa akta reģistra ierakstam (informācija, kas ir dzimšanas apliecībā nav atbilstoša dzimšanas reģistra ierakstam).

 

Īsais rezumē: Sievietei nav jābažījas. Viņa var vērsties tiesā ar laulības apliecības dublikātu un bērnu dzimšanas apliecībām (vai dublikātiem, ja arī to oriģināli atrodas pie vīra), un ;sie dokumenti būs spēkā. Veiksmi!