Psiholoģe Kristīne Balode: “Arī tētim jāprot izstāstīt meitai, kas ir mēnešreizes”

“Mums jābeidz šo uzdevumu – meitu informēšanu par higiēnu un mēnešreizēm –vienmēr deleģēt mammām,” labdarības kampaņas Always #ZiedoMeitenēm ietvaros rīkotajā diskusijā pauda klīniskā psiholoģe, attiecību eksperte Kristīne Balode. Viņa uzsvēra, ka tētis ir tieši tāda pati aprūpes persona kā mamma un arī viņam ir jāpārzina abu dzimumu fizioloģija.
Tētis ir tāda pati aprūpes persona savam bērnam kā mamma.

FOTO: Shutterstock.com

Tētis ir tāda pati aprūpes persona savam bērnam kā mamma.

Diskutējot par higiēnas produktu trūkumu meitenēm mēnešreižu  laikā, speciālistes uzsvēra savās praksēs piedzīvoto – ar meitām par mēnešreizēm runā mammas, turklāt ar ģimenē augošajiem puišiem par to netiek runāts vispār. 

“Ir svarīgi arī zēniem stāstīt par abu dzimumu atšķirīgo fizioloģiju, par mēnešreizēm, par to, kā meitene jūtas šajās dienās,” sacīja ginekoloģe Anna Krumpāne. 

“Jo arī zēns reiz būs vīrs un tēvs,” piebilda vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. "Mammamuntetiem.lv" pa laikam saņem vēstules no tētiem, kuri audzina bērnus vieni. “Cita starpā šie tēti raksta mums, ka vajag atrast sievieti, kura izstāsta viņa meitai sieviešu lietas,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

Reklāma
Reklāma


Speciālistes, darbojoties katra savā jomā, piedzīvojušas, ka tēmas, kas saistītas ar zēnu un meiteņu atšķirīgo fizioloģiju, seksualitāti, intīmo higiēnu mūsu sabiedrībā joprojām ir cieši saistāmas ar vārdu “kauns” un stigmu – par sieviešu lietām runā tikai mammas. 
“Man šķiet, ka problēma sākas tad, kad dalāmies dzimumos,” sacīja psiholoģe Kristīne Balode, “sieviešu organisms ir pilnvērtīgs, un mēnešreizes nav sieviešu problēma. Tā nav mamma, kurai par to jārunā. 

Abiem bērna radītājiem ir jābūt zinošiem, kāda ir viņa fizioloģija, un jāmēģina atbalstīt bērnu tajā. 

Tam noteikti nevajadzētu būt piesaistītam dzimumam, bet gan aprūpes personai. Mēnešreizes nav slimība vai disfunkcija, tā ir normāla sievietes fizioloģija.”

Saistītie raksti