Kā tētim atbalstīt jauno māmiņu pēc bērna piedzimšanas? Atbild dūla

“Sveiki! Mums pēc mēneša būs meita mājās. Nevaru saprast, kā es varēšu palīdzēt sievai atvieglot ikdienu. Visur kursos stāsta, ka vajag atbalstīt, bet kā tieši? Pazīdīt viņas vietā jau es nevaru. Aivis”
Kā tētim atbalstīt jauno māmiņu pēc bērna piedzimšanas? Atbild dūla

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Jana Biezā, dūla un zīdīšanas konsultante


Sveiks, topošais tēti! Cik jauki, ka esi dzirdējis kādus kursus un pat aizdomājies, kā tieši varēsi atbalstīt partneri. Man šķiet, ka patiesībā tu jau esi uztvēris būtiskāko – tu saproti, ka tavai partnerei vajadzēs atbalstu! Ir svarīgi apzināties, ka agrīnais pēcdzemdību periods nebūt nav viegls, saprast, ka sagatavoties tam ir teju neiespējami un pats būtiskākais ir nodrošināties ar atbalstu – gan praktisku, gan emocionālu, gan profesionālu. Tu kā partneris varēsi sniegt savai partnerei gan emocionālu, gan praktisku atbalstu dažādos veidos: 

• Esi zinošs par pēcdzemdību periodu: atceries, ka vismaz pirmās 40 dienas tavai partnerei laiks, enerģija, rūpes jāvelta tikai diviem cilvēkiem – sev pašai un mazulim –, kā arī esi informēts, ka partneres emocijas var būt kā īsti amerikāņu kalniņi – augšā, lejā, augšā… Tas ir normāli!

• Parūpējies, lai vismaz pirmajā mēnesī ciemiņi “nesagāžas pilna māja” – jaunajai mammai var nepietikt spēka vai drosmes laba vēlētājiem pateikt: “Esmu nogurusi, vēlos atpūsties un baudīt mieru!” Taču tu to vari – tā tu ne tikai parūpēsies par māmiņu, bet arī pasargāsi bērnu no pārlieku lieliem iespaidiem, kurus vēlāk viņš varētu jums “stāstīt” raudot.

• Esi zinošs par zīdīšanu – protams, tev nav jāzina viss visos sīkumos, bet esi informēts vismaz par būtiskāko, piemēram, ka ir normāli, ja pirmās nedēļas mazulis gribēs būt pie krūts patiešām bieži un ilgi, kā arī to, ka tieši tu vari būt tas, kurš iedrošina jauno mammu vērsties pēc palīdzības pie zīdīšanas konsultanta, ja redzi, ka kaut kas neizdodas.

• Parūpējies par siltu maltīti – ja neproti pats gatavot vai nav tam laika, varbūt vari sarunāt kādu, kurš par to parūpējas, kā arī vienmēr ir opcija atvest ēdienu no ēdnīcas. Tu pat nenojaut, cik būtiski šādas rūpes atvieglos jaunās māmiņas ikdienu!

• Sagādā nepieciešamās lietas mammai un mazulim – visdrīzāk jaunā māmiņa nevarēs pati steigties uz aptieku un veikalu sapirkt trūkstošās lietas, bet tu vari par to parūpēties.

• Palīdzi aprūpēt mazulīti – tu vari uzņemties autiņbiksīšu maiņu, apmazgāšanu, palīdzēt ielikt vanniņā vai savās stiprajās tēta rokās palīdzēt bērniņu nomierināt un ieaijāt. Nesatraucies, ja sākotnēji jūties nedrošs, – ar katru reizi tev sanāks arvien labāk!

• Iedod partnerei atelpu, piemēram, lai viņa var mierīgi (ar abām rokām) paēst, ieiet dušā, iziet laukā svaigā gaisā. Tikmēr pieskati mazuli, uzliekot viņu āda–āda kontaktā sev uz krūtīm, aijājot, izejot pastaigā ar ergosomu vai ratiņiem. Tā tu parūpēsies, lai jaunā māmiņa var “uzpildīt savu bateriju”!

• Parūpējies par mājas uzkopšanu – tu vari izkārt izmazgāto veļu, nomazgāt traukus vai apgūt prasmes rīkoties ar putekļsūcēju. Sievietēm patīk, ja apkārtējā vide ir kārtīga un tīra, un kaut mazliet tu vari tajā piepalīdzēt.

• Ja jums ir jau vecāks bērns vai bērni, tu vari vairāk pārņemt rūpes par viņu vai viņiem – pavadīt kopā brīvo laiku, aizvest uz bērnudārzu vai skolu, parūpēties par maltītēm utt.

• Vienkārši esi blakus! Atceries, ka tieši pēcdzemdību periodā tavai partnerei atbalsts ir vajadzīgs visvairāk – gan jau minētais praktiskais, gan arī emocionālais. Ja nepieciešams, iedrošini viņu meklēt profesionālu atbalstu – ārstu, PEP mammu, dūlu, zīdīšanas konsultantu –, samīļo, apskauj viņu, iedrošini, ka viņai sanāk, runājieties. Esi blakus fiziski un emocionāli! Parūpējies arī par sevi – ja ilgstoši būsi vienīgā māmiņas atbalsta persona, arī tev pastāv risks pārgurt, izdegt. Tu vari pārrunāt ar partneri, kuri vēl varētu būt palīgi jums abiem, – it īpaši svarīgi tas kļūst brīdī, kad tev ir jāatgriežas darbā. Parūpējies par to jau laikus! 

Aivi, es ticu, ka tev izdosies!
 

Reklāma
Reklāma